€ 2.499,- bij Digimaxx

Sony Cyber-shot RX10 IV Zwart Review

16 maart 2020, laatste update op 16 maart 2020, 1.457 views Rapporteer
Hands-on 0

Elke zichzelf respecterende camera beschikt hedendaags over een GPS-sensor. Ergo een groot gemis en achteraf stuntelen met je Bluetooth connectie in combi met je Android Smartphone voor de locatie gegevens lijkt mij zeer onhandig. Ergo blijf nog even bij mijn DSC HX400V, in afwachting op Xperia1MarkII en wellicht ook RX10MarkV.

Pluspunten

• Zeer Complete Professional

Minpunten

• GPS
  • Wat meer zoompower (50x)
De aankondiging van de Xperia1MarkII Smartphone geïnspireerd door de Sony technici achter de nieuwste camera's uit de Alpha 9-serie, bracht mij op het spoor van de RX10MarkIV camera.
Op basis van handleidingen, reviews en instructiefilmpjes moet ik erkennen dat dit een juweeltje is. Maar elke zichzelf respecterende camera beschikt hedendaags over een GPS-sensor.
Ergo een groot gemis en achteraf stuntelen met je Bluetooth connectie met je Android Smartphone voor de locatie gegevens lijkt mij zeer onhandig.
Ik blijf dus nog even tevreden met mijn veel goedkopere maar ook veelzijdige DSC HX400V, in afwachting op de reeds voor het 2e kwartaal 2020 aangekondigde Xperia1MarkII Smartphone en wellicht ook de nieuwere camera SRX10MarkV later in dit jaar.

Heb jij ook een Sony Cyber-shot RX10 IV Zwart?

Heb je de camera ook daadwerkelijk getest? of is je review op basis van SPECS's. Een RX10IV is qua specs toch wel een tandje beter dan een DSC HX400V.
Je hebt helemaal gelijk. Een RX10M4 is vele tandjes beter dan een HX400V.
Ik heb destijds gezocht naar een handzame alleskunner voor tijdens mijn vakanties en wandeltochten. Was het helemaal zat om met zware tassen met meerdere Sony camera's en Sigma lenzen op stap te gaan. En qua prijs en prestatie was deze HX400V een welkome aanvulling.
Ik gebruik mijn foto apparatuur nog maar alleen als ik ontspannen achterover leunend wild en gevogelte voor de lens kan krijgen. Maar voor on the go gebruik ik mijn Smartphone Note 8 en de HX400V. Temeer ik ook in de afgelopen 4 jaar als Local Guide voor Google snel en efficiënt met deze combi uit de voeten kan.
Ach, en dan weet je dat nu allerlei technologische vernieuwingen je weer op nieuwe sporen brengt. En die RX10M4 bestaat al weer ruim een jaartje en heeft zich inmiddels uitstekend bewezen en geweerd in ons fotowereldje.
Ben derhalve bij de beoordeling van de RX10M4 ook niet over één nacht ijs gegaan, maar heb op basis van mijn ruim 40-jarige hobby ervaring met fotocamera's mezelf stuk gelezen op reviews van professionals en fotovakbladen. Daarbij de specs afgezet tegenover de prijsstelling. Voorbijgaand aan de pixelrace en sensorgrootte. Want een uitgebalanceerde doch kleinere sensorgrootte in combinatie met niet al teveel PixelMP, betekent grotere pixels die beter en meer licht kunnen vangen dan die pixelkanonnen. En dus mooiere plaatjes opleveren. En de RX10M4 voldoet ruimschoots aan deze uitgangspunten en is een stuk goedkoper dan zijn full-frame broertjes RX1 en RX1M2.
Ik persoonlijk vind deze systeemcamera's uitstekende alternatieven voor de DSLR camera's met verwisselbare lenzen. Zeker als je ook nog het totale kostenplaatje in ogenschouw neemt.
Ergo overweeg ik me te laten verleiden voor deze RX10M4 (wel ruim €1000 duurder dan de HX400V), maar wacht even af op de nieuwe Sony Xperia1M2 smartphone, die gebaseerd is op de alpha techniek. En wacht eveneens een GPS uitbreiding van deze RX10-serie af. Dus in de loop van dit jaar loop ik rond met RX10M5 camera.
...wellicht ook de nieuwere camera SRX10MarkV later in dit jaar.
Heb je aanwijzingen dat er later dit jaar een mark 5 met GPS verschijnt?
Hi Lemur

Als trouwe Minolta fan volg ik Sony nu op de voet.
Minolta was technisch beschouwd al haar concurrenten ver vooruit, maar moest het financieel helaas afleggen tegen met name in de kranten en media wereld ingeburgerde merken als Canon en Nikon.
Goede camera's, die dankzij op de door Minolta in 1985 ontwikkelde standaard voor digitale camera's konden meeliften.

Het was dan ook in 2006 een gouden greep van Sony om Minolta vanwege hun innovatief vermogen en technische kennis aan hun organisatie te binden. Het heeft de fotografie wereld een enorme boost gegeven met nieuwe typen spiegelreflex camera's, al dan niet APS-C of Full Frame en met nieuwe snelle focustechnieken en lichtdoor latende spiegels of zelfs mirrorless.
Maar de introductie van de zogenaamde systeemcamera's als de RX-series is nog het meest innovatieve aspect in de fotografie wereld. Compacte camera's met alles er op en aan. En ook nog schappelijk geprijsd als je weet wat een verzameling objectieven je anders kost.
Daarnaast is Sony ook erg actief op het terrein van camerasensoren, zoals je die in tal van smartphones terug vindt. Sony heeft ruim 50% van deze markt in handen, naast een bescheiden aandeel van Samsung van nog geen 20%. Ook Nikon gebruikt inmiddels van Sony afkomstige sensoren in hun camera's. Alleen Canon is nog wat eigenwijs.

Bijgaand een link naar een krantenartikel over de ontwikkeling van Sony:

Derhalve ben ik zeer benieuwd naar de verdere ontwikkelingen bij Sony en dan met name voor wat betreft de verschillende soorten systeemcamera's. De voor hun spiegelreflex camera's ontwikkelde technologieën, worden ook toegepast in de verschillende systeemcamera's van Sony en zelfs nu ook in hun nieuwe paradepaardje de smartphone Xperia1M2. Inmiddels in mijn bezit.
Zie bijgaande link:
Sony is dus niet vies van een beetje kannibalisme in hun portfolio.

Wacht nu met smart op die opvolger van de RX10M4, de RX10M5 met de nieuwste technologieën en ook met GPS voor de locatie setting van de wandeltochtjes, vakantiereizen en restaurantbezoekjes.
Op de site van Sony Rumors wordt regelmatig gewag gemaakt van de laatste ontwikkelingen betrekking hebbende op de Sony wereld.
Zo dus ook als Sony stiekem in China licentie codes deponeert voor het doen maken van allerlei camerastuff in de werkplaats van de wereld. Voeding voor wat er komen gaat. Bijvoorbeeld de lang verwacht Sony RX10M5 of misschien ook wel een HX500V?????? Zie bijgaande link:

Maar voorlopig blijf ik nog tevreden met mijn nieuwe zakcamera Xperia1II, waar je ook nog mee kan bellen. Naast mijn al ruim 3 jaren trouwe hoofdtelefoon een Samsung Note 8, waar je ook nog mee kan fotograferen.
Voor het betere werk ook nog mijn superzoom de Sony HX400V.

EMCsony 28juni2020
De link naar het bewuste krantenartikel over Sony was helaas verminkt.
Onderstaand de correcte verwijzing:

[Reactie gewijzigd door EMCtweak op 23 juli 2024 14:56]