Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Kyocera M5526cdw

Prijs
Specificaties Laser all-in-one (Kleur) met WiFi en Ethernet - Bekijk alle specificaties
prijs volgen
Bekijk alle reviews

Kyocera M5526cdw Review

+2
Sir_Hendro 14 maart 2020, laatste update op 23 maart 2020, 2.746 views Product gekocht

Kyocera M5526cdw

Een uitgebreide MFP voor een redelijk prijs. Belangrijkste features voor home / zzper zijn bijvoorbeeld; Duplex printen, Duplex Scannen (single pass), Scannen via SMB, FTP, E-Mail, Host based over TWAIN of WIA of zelfs op een USB-Stick. Fax functie. Het is voor een beetje ITer makkelijk in gebruik te nemen.

Pluspunten

  • Heel veel features
  • Makkelijk te configureren (met een beetje IT kennis)
  • Prijs per afdruk zwart / wit (EUR 0,015)
  • Met KyoLife gekocht voor on-site repair (het ding is mij te groot om bij storing rond te moeten slepen).

Minpunten

  • Prijs per afdruk kleur (EUR 0,10)
  • Indien geen KyoLife, veel plezier met slepen bij reparatie

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Prijs Score: 4
Drivers en stabiliteit Score: 5
Featureset Score: 5
Afdrukkwaliteit Score: 4
Afdruksnelheid Score: 4
Scankwaliteit Score: 4
Scansnelheid Score: 4
Ik wil een digitaal archief aanleggen en zocht daarvoor een MFP. Gezien ik qua werk veel met Kyocera Printers en MFP's bezig ben ken ik mij goed uit met hun producten. Ik zocht een MFP met duplex scan en fax functie (ik fax liever dan een brief op de bus moeten doen). Ook moeten de toners niet al te duur worden. De M5521cdw had bijvoorbeeld slechts een simplex scanner en de verbruikskosten qua toners (prijs per afdruk) is aanzienlijk hoger dan bij de M5526cdw. Eigenlijk hoef ik helemaal geen kleurenafdrukken maar de M2540dn is weer veel te duur voor een zwart / wit MFP. De M5526cdw leek mij daarom de beste keuze.

Bij Kyocera moet je opletten dat de printer bij een deugende dealer wordt gekocht. Op internet zijn vele onbekende kleine webshops die hem aanzienlijk goedkoper aanbieden maar als je dan de Garantie wil registreren blijken die printers vaak uit oost Europa te komen. Dit levert problemen op als je in de toekomst aanspraak wil maken op je garantie. Om deze reden heb ik de printer bij Cyberport gekocht (ik woon in Duitsland).

De levering ging vlot want ik moest bij de aankoop verplicht gebruik maken van DHL Express (was 18 euro). Het werd al de volgende dag bezorgd. De postbode vond de doos te zwaar en vroeg of ik kon helpen met tillen. Geen probleem uiteraard.

De printer is uitstekend verpakt. Hij staat in de doos op een kartonnen tray met handvaten zodat je hem makkelijk uit de doos kunt tillen. Daarna moeten een heleboel plakkertjes verwijderd worden. Tot slot kabel erin en hij is klaar om te starten.

Bij de eerste maal dat hij wordt gestart wordt er gevraagd naar welke taal je wilt (Engels voor mij). Vervolgens start een "setup wizard" die je zal begeleiden door een aantal instellingen zoals de netwerk configuratie. Deze heb ik echter meteen afgebroken. Dit doe ik liever handmatig in het Systeem Menu. De stappen in de Setup Wizard en die je in het Systeem Menu vind zijn niet helemaal identiek. De Wizard is meer voor de thuisgebruiker met weinig IT kennis. De uitgebreide configuratie is niet mogelijk in deze Wizard, vandaar de keuze om dit handmatig te doen.

Ik ben begonnen met de wifi instellingen. Zo selecteerde ik mijn SSID en voerde het wachtwoord in. Mijn voorkeur was om dhcp en auto ip beide uit te schakelen en dan handmatig een ip adres toe te wijzen. Zo begon ik met het ip-adres. Subnet en gateway adres blijven hetzelfde als wat er al stond dus dat hoefde ik niet te veranderen. Een reboot van de printer is noodzakelijk om de nieuwe instellingen te kunnen toepassen. Echter was hij na de reboot niet actief op wifi. Wat bleek, omdat ik de velden van subnet en gateway adres niet opnieuw had ingevuld (omdat ze al goed stonden) werden ze om onbekende reden beide in 0.0.0.0 omgezet. Dit heb ik gecorrigeerd en weer een reboot gedaan. Daarna kwam hij online met de juiste tcp/ip instellingen. Omdat wifi zal worden gebruikt voor zowel printen als scannen is het belangrijk om de primaire netwerk te veranderen van LAN naar wifi. Anders werken de scanfuncties niet via wifi.

Uit ervaring weet ik dat je de meegeleverde CD beter niet kunt gebruiken om de printer te installeren wat alles wat daarop staat is verouderd. Daarom heb ik op de Kyocera website alle nodige drivers en software gedownload:

- KX Driver 8 als printer driver voor mijn Windows 10 pc.
- Network Fax Driver om een document direct per fax te kunnen versturen vanaf de pc.
- Quick Scan software voor mocht ik dat ooit nodig hebben. Het is best een prettig programma, vooral als je moeite hebt met Scan to SMB, FTP of E-Mail.

De KX Driver en Quick Scan software lieten zich erg eenvoudig installeren. Het inrichten van de fax driver doe ik pas later want bij mijn Duitse M5526cdw kwam een Duitse Telekom telefoonkabel meegeleverd ipv standaard RJ11 kabel. Aangezien ik de normale RJ11 kabel nodig heb moest ik deze nog nabestellen. Heb er eentje van 6 meter bij Amazon besteld voor 2,50 (gierige Hollander). Dus ja, dat komt later.

Aangezien ik de M5526cdw voornamelijk als zwart / wit printer wil gebruiken heb ik de machine zo ingesteld dat als een kleuren patroon ooit leeg is hij door moet gaan als zwart / wit printer. Dit doe je via System Menu -> Common Settings. Standaard zal de machine stoppen met printen en kun je pas verder als de toner wordt vervangen en gedurende deze tijd kun je deze instelling ook niet meer veranderen dus doe dit meteen na het uitpakken van je printer! Ook dat de machine standaard in zwart / wit modus afdrukt (kopie) kan je hier instellen. In de KX Driver heb ik vervolgens het kleur profiel veranderd op zwart / wit en de haakjes gezet bij tekst en foto's met zwart printen. Daarna deze instellingen getest en er werd inderdaad geen kleur gebruikt volgens de ingebouwde teller van de printer.

Vervolgens ben ik mijn printer gaan testen door wat afdrukken te maken vanuit Word, zowel simplex als duplex. Daarna was de scanner aan de beurt, ook wederom flatbed en de document processor getest. Alles werkt prima zoals het hoort.

Het inrichten van Scan to SMB, FTP en E-Mail is voor mij kinderspel. Dat heb ik namelijk al 1000x gedaan op verschillende modellen. Mocht iemand hier moeite mee hebben kun je gerust een commentaar hieronder achterlaten.

De printer is dus net nieuw en daarom kan ik nog niks zeggen over hoe lang deze het zal uithouden maar aangezien hij nogal groot en zwaar is heb ik geen zin om dat ding te moeten wegbrengen mocht een reparatie ooit nodig zijn. Daarom heb ik na wat twijfelen toch besloten KyoLife 5 jaar erbij te kopen voor 5 jaar on-site garantie. Zo hoef ik mij de komende 5 jaar geen zorgen te maken qua garantie zo lang ik netjes originele toners blijf gebruiken en geen gekke dingen doe zoals koffie over mijn printer gieten :P


Update 19.03.2020:
Twee dagen geleden heb ik een RJ11 kabel ontvangen en begon de fax functie te configureren. Dat verliep uitstekend tot ik de Network Fax Driver in gebruik wilde nemen. Deze gaf na 30 seconden steeds een timeout met de melding dat de driver de printer niet kon vinden. Deze fax driver is net als de printer driver via een ip-poort in gebruik genomen. Als de printfunctie werkt zou ook de fax moeten werken. Ik heb de hele avond zitten puzzelen maar het lukt me niet. De dag daarna had ik geen tijd maar vandaag ben ik nogmaals gaan zoeken naar het probleem en heb de oplossing gevonden. Schijnbaar moet Enhanced WSD actief zijn op de printer (onder protocols). Ik maak geen gebruik van de WSD functie maar deze driver vereist dus de Enhanced WSD protocol.

https://tweakers.net/i/jhTB2xcSwmHXWBa1sf1Ne3GyQFI=/100x75/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/3t1d8jdh7eNr3iOUuhrHnBCo.jpg?f=fotoalbum_small

Ingescande testafdruk (links de M5526cdw, rechts het origineel):
https://tweakers.net/i/RmfuVbjwHI6VvoGV-hJLuZlLD9I=/f/image/L5xyRT0UxvrQbwwZ0Vn7WqWV.png

https://tweakers.net/i/kThnz3WBhhLxpQzDUztfxhaxYHw=/f/image/ddvW2EC3Pjmyfg8mC4qHlw9E.png

Scanprofiel: Text + Photo (gaf een beter resultaat dan Photo)

Hier nog wat Kyocera scanner tutorials die ik onlangs al geschreven had:

Scan to SMB Windows 10
http://www.meerfx.com/kyocera/scan_to_smb_win10.pdf

Scan to E-Mail
http://www.meerfx.com/kyocera/scan_to_e-mail.pdf

Kyocera Quick Scan Software
http://www.meerfx.com/kyocera/quick_scan.pdf

TWAIN Driver
http://www.meerfx.com/kyocera/twain_driver.pdf

WIA Driver
http://www.meerfx.com/kyocera/wia_driver.pdf

Scannen via Kyocera Print Center Software
http://www.meerfx.com/kyocera/print_center.pdf

Heb jij ook een Kyocera M5526cdw?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (23)

Wijzig sortering
Gisteren deze printer gekocht en net geïnstalleerd, mede op basis van jouw review.
Ik moet zeggen, ik ben onder de indruk. Wat een mooi apparaat. Dank je !
Veel plezier met je aankoop. Vergeet niet om de toner instellingen te wijzigen:

Actie lege kleurentoner:
Systeem menu -> Algemene Instellingen -> Actie lege kleurentoner -> Doorgaan als zwart / wit printer.

en mocht je voornamelijk zwart / wit printen dan ook in je driver aangeven om alleen zwarte toner te gebruiken tenzij je zelf kiest voor een kleuren afdruk:

Printer Instellingen -> Imaging ->
- Kleurmodus: Zwart / wit
- Tekst afdrukken met zwart.
- Afbeeldingen afdrukken met zwart.

Dit voorkomt onnodige kleurtoner verbruik.

Oh en wellicht kun je overwegen nog een SD kaart van 8 of 16GB erin te steken als een soort hdd. Hierdoor kan je printer intern printopdrachten verwerken zonder dat je een error krijgt dat er niet voldoende geheugen beschikbaar is. Daarnaast komen dan ook andere features beschikbaar zoals taakopslag (niet direct printen maar eerst alleen opslaan op de printer tot je zelf voor het apparaat staat, dit noemen we Private Printing).

Ik heb een Sandisk 16GB Ultra SD kaart erin gezet. Was maar 5 euro:
https://www.amazon.de/gp/...tle_o05_s00?ie=UTF8&psc=1

[Reactie gewijzigd door Sir_Hendro op 3 april 2020 16:54]

Bedankt voor de tip! 😁

later : Zo dat is zoeken waar je die SD kaart in moet steken. Dat hebben ze alleen in de engelse handleiding gezet en zonder die handleiding ga je er ook echt niet vanzelf achter komen. Maar goed....gevonden :)

[Reactie gewijzigd door gerbie71 op 3 april 2020 19:24]

Welke software gebruik je voor duplex scannen? Met Kyocera Print Center en QuickScan lukte het mij niet.
Bij Quick Scan moet je de optie "gedetaileerde instellingen tonen" aanvinken links onder in de hoek. Als je vervolgens een scan start komt een nieuw venster waar je de "tweezijdige scan" kan kiezen bij Methode (tweede drop down menu van boven). Dit kun je ook zien in die Quick Scan tutorial van mij die hierboven aan het einde van de review staat.

Ik scan zelf eigenlijk voornamelijk met de ingebouwde scan to SMB functie.

[Reactie gewijzigd door Sir_Hendro op 20 maart 2020 16:35]

Het is gelukt, dank! De foutmelding kwam doordat ik het te scannen papier er niet goed voor had liggen. 8)7

Bedankt voor je reactie. Ik heb het zojuist geprobeerd maar krijg de melding 'ongeldige configuratie' als ik kies tussen "2-zijdig(binding boven)" of "2-zijdig(binding links/rechts)". Kan zo snel nog niet vinden wat daar de oorzaak van is. Mocht je het weten dan houd ik me aanbevolen :-)

[Reactie gewijzigd door eynickey op 20 maart 2020 19:38]

Dit betreft wel de M5526cdw toch? Of heb je een andere machine?
Zo zou het moeten werken:
https://tweakers.net/foto...Xo9fZQSC9YSf8wRoORJjZ.jpg

Is hij wel via een netwerkverbinding aangesloten?

Anders zou het wellicht zinvol zijn om Quick Scan opnieuw te installeren. Gebruik voorafgaande KMUninstall.exe uit de KX Driver (zit bijvoorbeeld in de KX 8.0 zip file) om de huidige twain driver volledig te verwijderen. Daarna opnieuw Quick Scan installeren. Dan moet het gewoon werken.

//edit:
Ah, ik lees dat je het probleem al hebt verholpen.

[Reactie gewijzigd door Sir_Hendro op 20 maart 2020 19:51]

Hallo Sir_Hendro,
Bedankt voor je review. Vraagjes : kun je ook naar doorzoekbare pdf opslaan?
En: Wat is de meerprijs van 5 jaar KyoLife?

Mvg, Marcel
Niet standaard direct vanuit de machine. Dat kan alleen met Kyocera machines die Hypas ondersteunen waarop bijvoorbeeld een licentie voor de Scan Extension Kit A is gekocht. Dan kun je wel direct een doorzoekbare pdf maken. De M5526cdw is echter geen Hypas model. Deze producten hebben een "i" achter het modelnummer. Dus MXXXXcidw bijvoorbeeld.

Het alternatief is dan om een programma op de computer te installeren die doorzoekbare pdf bestanden kan maken. De M5526cdw kan namelijk wel OCR Ready bestanden maken. Dat zijn bestanden die geoptimaliseerd zijn voor OCR software zodat die de tekst makkelijker kunnen uitlezen.

Bij een M5526cdw kost KyoLife 3 ongeveer 80 euro en KyoLife 5 130 euro. Ik zat zelf dus te denken over de 2 jaar fabrieksgarantie. Gaat hij buiten de garantie kapot dan heb je pech. Of je betaald iets meer en je hebt 3 of 5 jaar rust. Denk bijvoorbeeld aan de aanschafprijs van een nieuwe printer. Die is natuurlijk veel hoger dan een KyoLife. Daarom vond ik het geen slecht idee om KyoLife erbij te kopen. Deze garantie uitbreiding mag je tot uiterlijk 1 jaar na koopdatum nog nabestellen. Echter geldt nog steeds de originele koopdatum als de begindatum voor je KyoLife. Overigens hebben zij de naam van dit product veranderd naar KYOCERA Life sinds enkele maanden.

Ik zie overigens dat in Nederland veel betere aanbiedingen zijn voor deze machines. Een M5526cdw/KL3 bundel kun je bijvoorbeeld al voor circa 380 euro in NL krijgen. Deze combi kost in Duitsland 480 euro.

[Reactie gewijzigd door Sir_Hendro op 14 maart 2020 22:59]

Ik heb een M6026 dat ding kwam op een houten pallet, de trap naar boven was moeizaam.
De toners die daar in gaan zijn ook bij Reton te krijgen via amazon.de voor wat schappelijkere bedragen.
Gebruik je die Reton toners al langer? Zo ja, wat zijn jouw ervaringen daarmee?
Nee dat niet, de originele toners bij de printer gingen best lang mee.
Ik heb een setje met alle kleuren TK-590 (KCMY) gekocht. Het ziet er tot nu toe goed uit
en het werkt maar deze toners zijn nog zonder navulbeschermchip.
Prijzen zijn ongeveer 1/3 van de originele.
Je moet niet vergeten dat wanneer de toner leeg is en er een nieuwe wordt geplaatst je in het begin nog aardig wat afdrukken met het poeder uit de oude toner afdrukt. Er gaat namelijk best veel toner in een developer. Pas zodra die leeg is geprint begin je de resultaten van de nieuwe toner te zien. Bij sommige modellen is het ook mogelijk om toner leeg melding tijdelijk weg te drukken zodat je de resten uit de developer nog kan gebruiken. Na een X aantal afdrukken begin je dan steeds lichtere afdrukken te krijgen. Nadeel hiervan is natuurlijk dat bij het plaatsen van de volgende toners het een tijdje zal duren tot de ontwikkelaar weer gevuld is.

Maar goed, wat ik dus bedoel is dat je niet direct na het vervangen van de toner de resultaten kan zien van de nieuwe toners ivm de hoeveelheid toner van de vorige die nog in de developer zit.
Sir_Hendro,

Even een vraagje, hoe print je via je mobiel?
mijn vorige printer had google cloud print. nu krijg ik dat hier niet geinstalleerd en ik begreep ook dat google dat gaat uit faseren.

Graag hoor ik of je hier een oplossing voor hebt.
Kyocera heeft een App die je daarvoor kunt gebruiken. In de AppStore zoeken naar Kyocera Mobile Print. Via deze app is het printen vanaf Android en Apple mogelijk.
Op zich prima apparaten en ditto stuurprogramma's, maar het venijn zit hem in firmware support: de updates zijn niet zelf te verkrijgen, gaat via leverancier. Heel ouderwets en irritant...
Wij overwegen deze printer, lees nu van de firmware updates en heb daar een paar vragen over;
- Zijn firmware updates vaak nodig of beschikbaar?
- Zijn ze dan via de leverancier te verkrijgen?
- Als ze dan te verkrijgen zijn, kun je ze zelf uitvoeren of zijn daar technische/specialistische tools voor nodig?
Firmware updates komen willekeurig uit. Soms 1, soms 4 per jaar voor een machine, het wisselt nogal. In Nederland krijg je alleen een firmware update tijdens een reparatie aan de printer. Meestal gebeurd dat door de update op een usb stick te zetten en deze dan vervolgens tijdens het booten automatisch te laten installeren.
Zit te twijfelen tussen deze en de xerox 6515VDNI. De xerox heb ik uitstekende ervaringen mee.
Beste,

Wij zijn heel erg tevreden over deze printer. Het lukt ons echter niet om deze werkend te krijgen op onze Asus AiMesh RT-AX92U. Zowel niet op 2.4 ghz als de 5 ghz. Heb je misschien hier een oplossing /handleiding voor?


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone 12 Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True