Ik wil een digitaal archief aanleggen en zocht daarvoor een MFP. Gezien ik qua werk veel met Kyocera Printers en MFP's bezig ben ken ik mij goed uit met hun producten. Ik zocht een MFP met duplex scan en fax functie (ik fax liever dan een brief op de bus moeten doen). Ook moeten de toners niet al te duur worden. De M5521cdw had bijvoorbeeld slechts een simplex scanner en de verbruikskosten qua toners (prijs per afdruk) is aanzienlijk hoger dan bij de M5526cdw. Eigenlijk hoef ik helemaal geen kleurenafdrukken maar de M2540dn is weer veel te duur voor een zwart / wit MFP. De M5526cdw leek mij daarom de beste keuze.
Bij Kyocera moet je opletten dat de printer bij een deugende dealer wordt gekocht. Op internet zijn vele onbekende kleine webshops die hem aanzienlijk goedkoper aanbieden maar als je dan de Garantie wil registreren blijken die printers vaak uit oost Europa te komen. Dit levert problemen op als je in de toekomst aanspraak wil maken op je garantie. Om deze reden heb ik de printer bij Cyberport gekocht (ik woon in Duitsland).
De levering ging vlot want ik moest bij de aankoop verplicht gebruik maken van DHL Express (was 18 euro). Het werd al de volgende dag bezorgd. De postbode vond de doos te zwaar en vroeg of ik kon helpen met tillen. Geen probleem uiteraard.
De printer is uitstekend verpakt. Hij staat in de doos op een kartonnen tray met handvaten zodat je hem makkelijk uit de doos kunt tillen. Daarna moeten een heleboel plakkertjes verwijderd worden. Tot slot kabel erin en hij is klaar om te starten.
Bij de eerste maal dat hij wordt gestart wordt er gevraagd naar welke taal je wilt (Engels voor mij). Vervolgens start een "setup wizard" die je zal begeleiden door een aantal instellingen zoals de netwerk configuratie. Deze heb ik echter meteen afgebroken. Dit doe ik liever handmatig in het Systeem Menu. De stappen in de Setup Wizard en die je in het Systeem Menu vind zijn niet helemaal identiek. De Wizard is meer voor de thuisgebruiker met weinig IT kennis. De uitgebreide configuratie is niet mogelijk in deze Wizard, vandaar de keuze om dit handmatig te doen.
Ik ben begonnen met de wifi instellingen. Zo selecteerde ik mijn SSID en voerde het wachtwoord in. Mijn voorkeur was om dhcp en auto ip beide uit te schakelen en dan handmatig een ip adres toe te wijzen. Zo begon ik met het ip-adres. Subnet en gateway adres blijven hetzelfde als wat er al stond dus dat hoefde ik niet te veranderen. Een reboot van de printer is noodzakelijk om de nieuwe instellingen te kunnen toepassen. Echter was hij na de reboot niet actief op wifi. Wat bleek, omdat ik de velden van subnet en gateway adres niet opnieuw had ingevuld (omdat ze al goed stonden) werden ze om onbekende reden beide in 0.0.0.0 omgezet. Dit heb ik gecorrigeerd en weer een reboot gedaan. Daarna kwam hij online met de juiste tcp/ip instellingen. Omdat wifi zal worden gebruikt voor zowel printen als scannen is het belangrijk om de primaire netwerk te veranderen van LAN naar wifi. Anders werken de scanfuncties niet via wifi.
Uit ervaring weet ik dat je de meegeleverde CD beter niet kunt gebruiken om de printer te installeren wat alles wat daarop staat is verouderd. Daarom heb ik op de Kyocera website alle nodige drivers en software gedownload:
- KX Driver 8 als printer driver voor mijn Windows 10 pc.
- Network Fax Driver om een document direct per fax te kunnen versturen vanaf de pc.
- Quick Scan software voor mocht ik dat ooit nodig hebben. Het is best een prettig programma, vooral als je moeite hebt met Scan to SMB, FTP of E-Mail.
De KX Driver en Quick Scan software lieten zich erg eenvoudig installeren. Het inrichten van de fax driver doe ik pas later want bij mijn Duitse M5526cdw kwam een Duitse Telekom telefoonkabel meegeleverd ipv standaard RJ11 kabel. Aangezien ik de normale RJ11 kabel nodig heb moest ik deze nog nabestellen. Heb er eentje van 6 meter bij Amazon besteld voor 2,50 (gierige Hollander). Dus ja, dat komt later.
Aangezien ik de M5526cdw voornamelijk als zwart / wit printer wil gebruiken heb ik de machine zo ingesteld dat als een kleuren patroon ooit leeg is hij door moet gaan als zwart / wit printer. Dit doe je via System Menu -> Common Settings. Standaard zal de machine stoppen met printen en kun je pas verder als de toner wordt vervangen en gedurende deze tijd kun je deze instelling ook niet meer veranderen dus doe dit meteen na het uitpakken van je printer! Ook dat de machine standaard in zwart / wit modus afdrukt (kopie) kan je hier instellen. In de KX Driver heb ik vervolgens het kleur profiel veranderd op zwart / wit en de haakjes gezet bij tekst en foto's met zwart printen. Daarna deze instellingen getest en er werd inderdaad geen kleur gebruikt volgens de ingebouwde teller van de printer.
Vervolgens ben ik mijn printer gaan testen door wat afdrukken te maken vanuit Word, zowel simplex als duplex. Daarna was de scanner aan de beurt, ook wederom flatbed en de document processor getest. Alles werkt prima zoals het hoort.
Het inrichten van Scan to SMB, FTP en E-Mail is voor mij kinderspel. Dat heb ik namelijk al 1000x gedaan op verschillende modellen. Mocht iemand hier moeite mee hebben kun je gerust een commentaar hieronder achterlaten.
De printer is dus net nieuw en daarom kan ik nog niks zeggen over hoe lang deze het zal uithouden maar aangezien hij nogal groot en zwaar is heb ik geen zin om dat ding te moeten wegbrengen mocht een reparatie ooit nodig zijn. Daarom heb ik na wat twijfelen toch besloten KyoLife 5 jaar erbij te kopen voor 5 jaar on-site garantie. Zo hoef ik mij de komende 5 jaar geen zorgen te maken qua garantie zo lang ik netjes originele toners blijf gebruiken en geen gekke dingen doe zoals koffie over mijn printer gieten
Update 19.03.2020:
Twee dagen geleden heb ik een RJ11 kabel ontvangen en begon de fax functie te configureren. Dat verliep uitstekend tot ik de Network Fax Driver in gebruik wilde nemen. Deze gaf na 30 seconden steeds een timeout met de melding dat de driver de printer niet kon vinden. Deze fax driver is net als de printer driver via een ip-poort in gebruik genomen. Als de printfunctie werkt zou ook de fax moeten werken. Ik heb de hele avond zitten puzzelen maar het lukt me niet. De dag daarna had ik geen tijd maar vandaag ben ik nogmaals gaan zoeken naar het probleem en heb de oplossing gevonden. Schijnbaar moet Enhanced WSD actief zijn op de printer (onder protocols). Ik maak geen gebruik van de WSD functie maar deze driver vereist dus de Enhanced WSD protocol.
Update 30.11.2022:
Firmware:
Kyocera brengt nog steeds firmware updates uit voor dit model. De laatste versie is van 23 maart 2022.
Toners:
Belangrijke mededeling. Er schijnen de laatste tijd voor dit model nogal veel vervalste toners op de markt te zijn. Het gaat hier om voornamelijk om lege originele toners die door een onbekende partij opnieuw gevuld worden met niet originele tonerpulver. Deze worden vervolgens opnieuw verpakt in een perfecte replica van de originele verpakking. Daarna worden deze als nieuwe originele toners verkocht, voornamelijk op websites zoals Amazon en Ebay. Het is zeer aan te bevelen om de toners alleen bij geautoriseerde dealers te kopen en weg te blijven bij Amazon en Ebay.
Het gebruik van deze toners kan resulteren dat na 100 a 200 afdrukken langzaam aan problemen optreden met de kwaliteit, bijvoorbeeld slechte kleuren of dat het poeder niet goed vast blijft zitten op het papier. Na een langere tijd kan het zelfs gebeuren dat je links en rechts op het papier een lange verticale streep krijgt van ongeveer 1cm breed. Dat is een teken dat een tandwiel die tonerresten afvoert is afgebroken omdat de boel verstopt is geraakt.
Afbeeldingen:
Ingescande testafdruk (links de M5526cdw, rechts het origineel):
Scanprofiel: Text + Photo (gaf een beter resultaat dan Photo)
Hier nog wat Kyocera scanner tutorials die ik onlangs al geschreven had:
Scan to SMB Windows 10
Scan to E-Mail