Omdat ik macro fotografie erg leuk vind, maar het te weinig doe om een echte macro lens aan te schaffen heb ik besloten een tussenring aan te schaffen.
Om binnen het Fuji-landschap te blijven, heb ik gekozen voor de MCEX-11. Een tussenring met electronische contacten voor autofocus en lichtmeting.
De gebruikte lenzen in deze simpele test zijn de Fujinon 16mm 1.4 en de 35mm 2.0.
De 16mm lens staat bekend om zijn korte scherpstel afstand van ongeveer 15cm. Dat is al erg dichtbij, maar levert nog geen echte macro foto op. Dus om meer richting macro materiaal te gaan, besloot ik de MCEX-11 te proberen.
Het test onderwerp is een chip op een oude harde schijf. Alles behalve een spannend onderwerp, maar in tegenstelling tot insectjes zit deze chip wel stil.
De chip in kwestie (Samyang 50mm 1.2)
Eerst maar eens de kortste scherpstelafstand van de 16mm 1.4 proberen. Zoals vermeld kan deze lens scherpstellen vanaf 15cm.
Kortste scherpstelafstand 16mm 1.4
Zoals je ziet kom je al een stuk dichterbij dan met de Samyang 50mm 1.2. De schaduw van de lenskap komt zelfs al in beeld.
Plaatsen we echter de tussenring op de camera en monteren we de 16mm daarop, wordt de kortste scherpstelafstand helemaal belachelijk.
De scherpstelafstand is namelijk zo kort, dat ik de lenskap letterlijk op de printplaat moet zetten en nog kan hij niet scherpstellen. Zo dichtbij moet je op het onderwerp zitten. Ik moest zelfs een externe flitser erbij pakken, omdat de schaduw anders de hele chip zou laten verdwijnen.
Lenskap eraf, diafragma dichtknijpen en nog dichterbij proberen te komen. Maar nog steeds niet scherp.
Ja, hoe ziet dat er dan uit? Belachelijk!
Ik verwacht niet dat je hiermee ook maar 1 kever, vlinder of wat dan ook op de foto kan krijgen.
Dus de 35mm f2 dan maar eens proberen.
Eerst de minimale scherpstelafstand zonder tussenring
En nu met tussenring
Mja... dat is op zich wel wat verschil met de 16mm 1.4 zonder tussenring, maar niet het macro effect wat ik zoek. Vergelijk maar:
Kortom, is de tussenring een succes? Vooralsnog niet. Ik moet hem nog in de echte praktijk gaan proberen. Wie weet verbaasd hij mij dan nog. Maar vooralsnog vrees ik dat het een gevalletje retour winkel word.