Was op zoek naar een nieuwe stereo receiver. In de ouderwetse betekenis is dat een tunerversterker en GEEN AVreceiver. In principe ben ik helemaal niet geïnteresseerd in video. En al helemaal niet om een TV nodig te hebben om te zien wat ik eigenlijk instel.
Als
deze in zwart prachtige Denon pma600ne een FM(DAB/DAB+) had gehad was dat hem geworden. Voor het betere TVgeluid had ik dan de optische ingang gebruikt. Een struikelpunt daarbij is nog wel dat dat ook een energievretende class A/B versterker is. Ik wou eigenlijk zo'n class D die bijna geen warmte produceert. Da's beter voor de electronica en ook nog eens goed voor de portemonnee. En Gretha wil dat we geen energie meer verspillen.
Veel Yamaha en Marantz modellen vielen af omdat ze voor mijn opstelplek veel te diep gebouwd zijn.
Ook de
Onkyo 8220 was een aardig alternatief geweest, maar dat merk heb ik laten vallen om hun (ooit? slechte) HDMI's en omdat ik de indruk had dat ze op sterven na dood zijn. Ze zouden overgenomen worden door SoundUnited, maar dat is afgeblazen.
De Denon AVR-S650H Outlet van KameraExpress is het geworden. Die was niet te duur. Ik kreeg een splinternieuw artikel in originele ongeopende verpakking. Geen tweede keus dus.
De installatie vond ik niet moeilijk, maar wel omslachtig: ik was gewend stekkers inpluggen en spelen maar. Bij Denon moet je met Audacity microfoon het geluid inmeten. Wat een klagelijke toestand is dat. Het duurt een kwartier... Man, ik wil simpelweg knoppen voor bass/treble/balans. En liefst ook een voor loudness (zoals bij de betere Yamaha's).
Wat erg handig is dat je ook via je router met je laptop een mooie Denon interface
**) krijgt, helaas zonder volume of mute. Je hebt geen Smartphone nodig.
Aanvankelijk had ik moeite met de HDMI-ARC in combinatie met mijn TV
32pfs6402/12 Dat is een TV die eigenlijk heel goed "alles" kan. Ik dacht dat de geluidsinstelling Easylink te simpel was, maar later bleek mijn HDMIkabel brakke contacten te hebben. Een nieuwe goedkope goede kabel van de Action liet de ARC werken zoals bedoeld.
Het bleek overigens ook dat het TVgeluid met de optische TOSlink èn ook met Bluetooth aan de Denon gevoerd kon worden.
De audio vanuit Denon zou ook met Bluetooth naar een koptelefoon kunnen worden gestuurd.
De FMtuner in de Denon moet je bij de setup nog installeren. Komt vreemd over, maar het is niet veel moeite en je kunt hem automatisch zenders laten zoeken.
Ondanks dat het gewoon FM is had ik er 12 a 16 zenders. Over DAB / DAB+ maak ik me niet zo druk: er is zelfs sprake van dat het zo'n flop is dat het weer afgeschaft wordt.
Kwa internet radio heeft deze Denon maar 1 (
één) station: ESPN, een amerikaans station. Een flop dus.
Ik ben niet van de (gesuggereerde betaalde) smartphone apps, maar ongetwijfeld kan ik ook mijn laptopgeluid naar de Denon streamen. Met mijn laptop heb ik wel "duizenden radiostations" en dat is wel gratis.
Ik heb het
stroomverbruik ook gemeten. Er zit geen netschakelaar op. Hij verbruikt in standby met Wifi en HDMI aangesloten zo'n 2,5 a 3 W. Dat kan je nog naar 0,5W brengen als je de WiFi in standby uitschakelt.
Zodra je een bron inschakelt verbruikt hij ca 28 a 30 W, ook al staat het geluid fluisterzacht. Geen haar beter dan mijn 35 jaar oude receiver, die had net zo'n hoog verbruik. Als ik radio luisteren weer in ere herstel a 16 uur/dag gaat deze Denon mijn stroomrekening met 175kWh of 12% verhogen
Verbruik van 30W kan met class D naar 10 W, besparing 20W bij 16 uur per dag zo'n €30/jaar.
Audiofabrikanten laten dus een sterk verkoopargument liggen...
Samenvattend... het is wennen zo'n AVreceiver. Je krijgt er wel HDMI en veel moderne draadloze verbindingsmogelijkheden bij. Het geluid kan goed zijn, maar blijft omslachtig in te stellen. Er is alleen een volumeknop. Blij met Phono en de FMradio, internetradio is flop
*), ik mis voor tape de preout. Voor de prijs (< €300) ben ik er best tevreden mee. Een duurdere AVreceiver levert voor mij geen meerwaarde.
*) Naschrift:
Ik heb na lang aarzelen een HEOSaccount aangemaakt via de setup, dus zonder smartphone.
Kies een emailadres en een wachtwoord voor dit account, en als je dan op de HEOSknop van de afstandsbediening drukt... krijg je de de TuneIn service.
Je kan er kiezen uit "Zoeken", "Lokale radio", "Trending", "Muziek", "Spreken", "Sport", "Nieuws", "Op locatie", "Op taal", "Podcasts"
Ik heb "Lokale radio" gekozen en krijg dan ongeveer 85 Nederlandse stations.
Wat de andere rubrieken opleveren moet ik nog onderzoeken.
Maar met een HEOSaccount krijg je in ieder geval aardig wat meer dan één radiostation
Vooralsnog lijkt me dat account vrij onschuldig, maar waarom is dat nodig?
**) Denon interface via router:
Ik ben niet helemaal tevreden met deze interface. Ik heb vanaf de laptop slechts de keuze tussen geluid van TV of van FMtuner. Volume/toonregeling is bijna niet mogelijk, ik kan de radio vanaf de laptop niet afstemmen, niet omschakelbaar naar internet radio.
Hier staat de HEOS_CLI_ProtocolSpecification:
(Edit 13-7-'20)
Misschien kan een Tweaker hier een betere Windows10 interface mee schrijven...?