Na een lange tijd zonder vond ik het weer tijd om een laptop aan te schaffen. En dit, voor de eerste keer, een gaming laptop. Het moest sowieso een meer dan 60Hz scherm worden. Na vele vergelijkende testen en reviews gelezen te hebben is de
Asus ROG Strix GL531GU-AL061T voor mij de winnaar geworden.
:strip_exif()/m/592827/1J8rDn8m1aleabMlk0SyvfTvW6lO2lQDrqagNjkHzzOxnKz5NI?f=620xauto)
Configuratie
Processor: Intel Core i7-9750H
Geheugen: 2x 8GB 2666Mhz
Grafische kaart: NVIDIA GeForce GTX 1660Ti
Opslag: Micron 512GB NVMe M.2
Scherm: 120Hz IPS 1920x1080p
Uiterlijk
Op de achterkant zijn een RJ45 1Gbps poort, een HDMI 2.0b, USB3.2 (Gen 2) Type C (met DP functie) en de power poort geplaatst. Aan de linkerkant zijn drie USB3.2 (Gen 1) Type A poorten en een 3.5mm combo-jack. En aan de rechterkant is niks.
:strip_exif()/m/592827/1J8rDn1wAsOYf127aYrYL5TcsalhHOPiXodxMImWCFOh89Pgwr?f=620xauto)
De voeding .
Om de zijkanten zijn 2 led strips geplaatst. Deze zijn wel wat lastig als je de onderkant wilt loshalen.
:strip_exif()/m/592827/1J8rDn2S7xOtqIrd58ZWYisCFsfsrvMO8xLFYZmizQyit2XXUF?f=620xauto)
Bruikbaarheid
Het toetsenbord is wennen, omdat ik heel lang geen laptop gehad heb. Maar na een uurtje GTAV gespeeld te hebben kan ik zeggen dat het niet teleurstelt. Wel had ik problemen met de win-lock, omdat het niet zichtbaar is of het in- of uitgeschakeld is. Het is een klein minpunt en iets om te onthouden voordat je gaat spelen.
De numerieke toetsen zitten weggewerkt in het trackpad. Zo vaak gebruik ik dat toch niet, maar het is wel een handige feature.
:strip_exif()/m/592827/1J8rDn3K2k42Cro4I58bkY2Y41w108TKEInQzgLdutO9cN20JM?f=620xauto)
Het trackpad is accuraat en trefzeker, al game ik wel met een muis.
Het geluid van de speakers is verrassend goed. Vooral omdat naar onderen gerichte speakers nogal er van langs krijgen in de reviews.
Het scherm is een 1080p IPS 120 Hertz scherm en is helder genoeg voor binnen. Aangezien het zonnetje nog niet geschenen heeft kan ik geen oordeel geven over de kwaliteit buiten. In ieder geval met GTAV is de helderheid en frames gewoon uitstekend. Al speel ik het wel op normale grafische instellingen en alle extra features uit.
:strip_exif()/m/592827/1J8rDn3MkkFh19V5u5ezVLpySGaRe1uMQmTRoMWZH7vH43d70o?f=620xauto)
Nu ik het toch over gaming heb; de koeling.
Zoveel hardware wordt natuurlijk warm en daardoor gaat het ding blazen. Ook als je aan het browsen bent of andere dingen uitvoert wil de koeling nog wel eens gaan blazen. Dit kan aan de Asus software liggen waarin je de fan profielen kan aanpassen, dit moet ik nog uitzoeken. Edit: De asus (ROG) knop brengt je naar de software waar je van alles kan aanpassen, waaronder ook de fan profielen.
En dan de accuduur. Ik wist van te voren al dat dit minimaal zou zijn. En in een review las ik dat 1 uur gamen op de batterij eerder normaal was dan uitzondering. Asus geeft aan dat 3 uur normaal kan werken (waarschijnlijk niet gamen dus). En toch heb ik hier geen probleem mee. Ik zal waarschijnlijk toch niet op batterij gamen. Aangezien ik de laptop maar pas heb zal ik later nog een update plaatsen.
Hardware aanpassen
Je haalt 11 schroeven los en met behulp van een pasje haal je de onderkant los. Pas op met de 2 LED connectors die aan de klep op het moederbord vastzitten!
:strip_exif()/m/592827/1J8srW3o0fNJGnOzgKlUWB8ILHHVNqVTEvS1RZ6jul8FaRSHtZ?f=620xauto)
thx to LaptopMedia
:strip_exif()/m/592827/1J8rDn1N2ctDRe4WdNgMtdnWxg2v36B05kNQ7SXDgAVGxs6cpX?f=620xauto)
Ik heb zelf een SSD geplaatst met de meegeleverde sata data+power kabel en schroefjes. Dit was makkelijk te plaatsen.
Naast een schijf vervangen en/of plaatsen, kan je ook het geheugen uitbreiden. Al zal je bij mijn variant gelijk 2 nieuwe reepjes moeten kopen.
Ik hoop dat in de toekomst een wat zwaardere accu beschikbaar komt. Volgens mij zit er nu een 48Wh in..