ASUS Lyra Wi-Fi Mesh router (1 pack) Review
Fijne router met veel instelopties en degelijk design
Pluspunten
- Triband
- Uitgebreid dashboard en app
- Snelle en stabiele doorvoer gegevens
Minpunten
- Nog even pittig om juist te installeren
- Stekker gaat niet lekker in stopcontact
Thuis hebben we een ouderwetse Ziggo-situatie. In de woonkamer in de hoek van het huis komt het signaal binnen via het AOP en daar staat ook het wifi-modem, een Technicolor 7210 van Ziggo. In één van de slaapkamers staat daarnaast veel apparatuur zoals een desktop, smart-tv, Chromecast, wifi-printer en Xbox One. Voor het draadloze bereik van Ziggo bleek dit wat problematisch, met als gevolg dat ik besloot een goedkope TP-Link-router te plaatsen als switch en extra accesspoint inclusief gastennetwerk d.m.v. OpenWRT (alleen 2,4 GHz). Dat leverde echter problemen op met het schakelen tussen de wifi-accesspoints en de doorvoersnelheid van de TP-Link was beperkt.
Tijdens het kijken bij het filiaal van Media Markt zag ik een 1-pack van de Asus Lyra liggen die bij het nette showroommodel hoorde. Met een flinke afprijzing, een korting van zo'n 100 euro. Dat was een goede deal voor een mesh-router/AP die later altijd nog uit valt te breiden, dus de keuze was makkelijk: hij ging mee naar huis.
De doos is simpel ingericht, je krijgt de router en bijbehorende kabels (stroomvoeding en 1x UTP) en wat summiere boekjes. Dat is meteen wel even een dingetje. Er is niet veel documentatie aanwezig en die blijkt zelfs voor de wat meer ervaren gebruiker eigenlijk soms wel nodig. Daarvoor later meer. Door middel van een WRT-dashboard of een speciale app kun je de router aan de gang krijgen. Ik probeerde het eerst via het dashboard.
Dat lukte dus niet goed. De verbinding bleef niet stabiel tijdens het installeren en ik kon niet alle opties instellen, zoals de keuze tussen routermodus en AP-modus. En die laatste bleek in mijn situatie nodig. Ik besloot de volledige wifi-verbinding (van zowel het Ziggo-modem als de TP-Link) over te laten nemen door de Asus. Om alle functies, zoals de AIProtection te kunnen gebruiken wilde ik de DHCP in de router uitzetten. Maar dat wil dus niet, zelfs met de juiste doorvoerinstellingen wat betreft toegangspunt en subnetmaskers was er soms wel en soms geen internetverbinding mogelijk. Een zoektocht op internet liet zien dat toch echt de AP-modus nodig is in deze combinatie, omdat de Asus erom bekend staat hier niet altijd goed mee om te gaan. Op zich is de modus als AP geen probleem, het is tenslotte toch makkelijker om de boel goed in te stellen, maar gezinsfuncties en de AIProtection werken dan dus niet. Ik heb dat toch niet nodig dus hier was de Lyra als access point geen probleem.
De derde keer besloot ik toch, waar er de eerste twee keren met de fabrieksfirmware geen verbinding mogelijk was, na een firmwareupdate de Asus Lyra-app te gebruiken. Toen lukte het maken van een verbinding wel en ging het instellen als een zonnetje. Met hetzelfde SSID als in de oude situatie alles ingesteld en alle apparaten (op een enkele reset na) gingen gelijk als de brandweer.
Het wifi-bereik is een belangrijke voor zo'n Lyra. Het bereik van de beide 5 GHz-netwerken is niet perse veel beter dan dat van de Technicolor van Ziggo, maar ik heb wel het gevoel dat de verbinding wat langer stabieler blijft. De 2,4 GHz staat als een huis en is een gevalletje alles of niets. Zolang je bereik hebt zorgt één van de 7 antennes ervoor dat je ook daadwerkelijk een stabiele verbinding krijgt.
In het online dashboard, dat nu na het instellen met de nieuwe firmware wel volledig werkt, kun je veel uitlezen en wijst het instellen van diverse functies voor zich. De Nederlandse vertaling is soms wel wat mank, dan is het even nadenken wat ze nou precies bedoelen.
De Lyra draait hier nu bijna een week naar volle tevredenheid, hij staat middenin de woonkamer bij de televisie, dat is midden in het huis en in het hele huis is er bereik, al dan niet via 2,4 GHz. Door een drukke wifi-omgeving was het wel even nodig geschikte kanalen te zoeken, want de Lyra plaatst je in de automatische functie wel in dezelfde kanalen als de Experiaboxen en Connectboxen van deze wereld.
Al met al, zeker met de korting die ik kreeg, een goede koop. Goed om te weten is trouwens dat je het mesh-gebeuren ook uit kunt breiden met gewone Asus-routers die AIMesh ondersteunen.