ASRock DeskMini A300 Review

coolriku
16 februari 2020, laatste update op 16 februari 2020, 11.386 views Product gekocht

ASRock DeskMini A300

Leuke Compacte barebone met AM4 socket om een budget build mee te bouwen, of een serieuze all-round werkstation op basis van een Ryzen APU.

Pluspunten

• Betaalbaar
  • Goede ventilatie
  • USB Type C (voorkant)
  • (standaard) 19v voeding meegeleverd
  • VGA poort

Minpunten

• Weinig USB poorten achterkant
  • Beperkte ruimte CPU Cooler

Inleiding
Reden van keus/aankoop van deze barebone, is de aantrekkelijke prijs, en het formaat.
Ik was verrast met hoe klein deze barebone is, en wat er uiteindelijk allemaal in kan.
Ikzelf ging een budget build bouwen op basis van deze barebone.
Deze review is meer een build blog, maar omdat de main component deze Asrock A300 is post ik deze hier.
Setup
Zoals eerder vermeld ging ik voor zo'n goedkoop maar toch redelijk presterend systeem, voor eenvoudig computergebruik, internetten, mailen, tekstbewerking.
Vandaar mijn keus voor één ram module, en de goedkoopste APU.
De keus is gegaan naar een Kingston A2000 voor de Storage, dit is op moment de goedkoopste NVME M2 SSD die te leveren is.
Ik kon evt ook nog gaan voor een 2.5inch SSD, maar voor het gemak en extra snelheid heb ik toch iets meer uitgegeven voor een M2 module.

#CategoryProductPrijsSubtotaal
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 275,88
Build

D.m.v vier schroeven aan de achterkant komt het moederbord los van de behuizing in een soort lade
Hierna was alles goed te monteren, lettende op de beperkte ruimte voor een koeler voor de APU.

Op het STX formaat moederbordje zitten twee DDR4 SODIMM geheugen sloten, twee M2 PCI-E(NVME) sloten en twee SATA aansluiting bij bijbehoren kabels.
Let hierbij op dat de M2 sloten alleen PCI-E ondersteunen en geen SATA M2 SSD'S.
A300M-STX_MB_TOP

De achterzijde is vrij leeg, en bevat twee custom aansluitingen voor de aangepaste sata kabels (meegeleverd*), de CMOS batterij en tweede M2 aansluiting.
A300M-STX_MB_BOT

Bij de build maak ik gebruik van de meegeleverde CPU koeler van de Athlon 3000G, deze was vrijwel identiek als de (optionele) CPU koeler van asrock die bij dit model hoort. In deze review vindt je geen how-to's hoe je de grotere koelers moet plaatsen die bij de Ryzen 3000 series zit.

Er is ongeveer 7mm over na plaatsen van deze koeler om het moederbord zonder modificaties terug te schuiven zie foto hieronder

Na het installeren van het geheugen en M2 ssd was de assemblage klaar, en klaar om getest te worden.

Mijn model werd geleverd met BIOS versie 3.5, deze is volgens de changelog direct geschikt voor de Ryzen 3000 series en POSTe direct bij de eerste poging met bovenstaande onderdelen.
In Gebruik
In eerste instantie vond ik de CPU fan teveel geluid maakte, dit heb ik simpel opgelost door in de BIOS de Fan mode op Silent te zetten.

Wat mij nog meer opviel is de (on)diepte van de DC barrel jack.
Deze gaat er niet zover in, waardoor er een groot deel nog uitsteekt, nu maakt dit niet zoveel uit omdat dit de min pool is.

Verder houd de Vega graphics 2gb gereserveerd, hier moet je rekening mee houden wanneer je een keuze maakt hoeveel geheugen je erbij neemt.
De temperaturen onder belasting zijn ook netjes, mede door het open design van de behuizing.

De barebone is zowel staand al liggend te gebruiken, hiervoor zijn 4 losse rubbere stickers meegeleverd. Er zijn hiervoor uitsparingen aan de onder en rechterzijde van de kast.

De IO is een beetje karig, maar ivm een Intel NUC gelijk of zelfs iets meer.
Aan de achterzijde is naast een DC jack, een HDMI, Displayport en VGA aansluiting aanwezig voor het aansluiten van monitoren. daarnaast is is één USB3 poort en één USB2 poort aanwezig eveneens als een Gbit Ethernet poort.

Aan de voorkant zit een losse mic en hoofdtelefoon aansluiting met daartussen een USB Type C en een USB3 poort.
Stroomverbruik
Idle in Windows: ~ 11 watt
Prime95(blend): ~ 40 watt
uitgeschakeld met ethernet: ~ 0.9 watt
uitgeschakeld zonder extra io: ~ 0.6 watt
De ASRock A300 is een hele mooie basis als je opzoek bent naar een compacte fundering voor een alledaags werkstation, of misschien wel als budget gaming machine. Het STX moederbordje ondersteund twee M2 modules en nog eens 2 2.5inch sata disks, dus opslag genoeg. Mijn model kwam met de ASRock APU cooler, deze cooler is speciaal gemaakt voor deze barebone. Deze staat niet standaard op de package list, tevens de m/b-sata kabels waren meegeleverd.
Deze zijn met de bios in te stellen in RAID0/1 configuratie.

Hij is esthetisch niet heel erg mooi vormgegeven, vooral de voorgedrukte gaten voor de uitbreiding met 2x usb2 vind ik storend.

Ik kan verder nog niks zeggen over de duurzaamheid van deze machine, maar bijvoorbeeld de voeding heeft een standaard voltage(19v) en formaat, waardoor deze makkelijk te vervangen is.

Mocht ik nog tegen dingen aan gaan lopen met dit systeem, dan laat ik het weten.
Referenties
Raid Guide

User Manual
Extra Foto's
ASRock APU Cooler

Heb jij ook een ASRock DeskMini A300?

Mooi compact systeem, bedankt voor de review! Ik ben wel benieuwd waar hierin nog 2 2,5" sata schijven moeten passen en hoe het dan met de warmte in de case zit. Zou je trouwens niet toch beter een dual geheugen setup kunnen kiezen (kitje van 2) ivm dual-channel snelheidsvoordeel voor de Ryzens (ondersteunt dit mobo dual channel)? Vooral als er 2gb op gaat aan de gpu; 6gb voor windows lijkt me wat krap deze dagen..
Aan de achterzijde van het moederbord zit ruimte voor twee schijven. Aan die zijde zit niet veel ventilatie, je zou er eerder twee ssds in kunnen stoppen. Heb hier helaas geen foto's van gemaakt.
Verder heb ik heb gekozen voor single channel, omdat ik niet zo snel een 2x 4gb kitje kon vinden en omdat het een budget build is maakt mij dit niet zoveel uit.
Goede review. Wellicht leuk om te weten dat de standaard Wraith Spire koeler ook past als je het plastic logo deel eraf klikt.
Ik vond die uiteindelijk te veel geluid maken, ik ben zelf upgrade naar de nh-l9a-am4 die gewoon goed past, de niet am4 versie past niet zo goed las ik.
Ook is het mogelijk om een stille 80/90mm fan aan de behuizing te monteren, zoals ik hier gedaan heb. Muisstil, en een stuk goedkoper, en meer 'Tweaker' ;)

Verder: mooie review met mooie foto's!

[Reactie gewijzigd door EMP op 22 juli 2024 22:30]

Ik heb een paar jaar terug een gelijksoortige case gebruikt, de deskmini 110 voor mijn partner.

Erg leuk systeem om te bouwen, vooral omdat mijn vriendin het zelf wilde doen (met mijn aanwijzingen).
Als koeler hebben we de Noctua NH-L9i gebruikt, op een i5 6600k (k-versie gekocht mochten we hem ooit willen verkopen, maar dit moederbord heeft geen optie tot overclock). Deze koeler heeft ook een optie om hardwarematig een andere kabel te gebruiken om de fan speed te verlagen voor minder geluid. Achterop 2 ssd's en 16gb ram. Best wel een solide performer!

[Reactie gewijzigd door Xiranhi op 22 juli 2024 22:30]

Leuke build/review! Gaat gelijk kriebelen om het ook te doen :)

Via google heb ik nog een afbeelding gevonden van 2.5" schijven gemonteerd aan de onderkant:
mooie review...echter heb ik verzoek...zou je test willen draaien waarbij cpu load rond 100% gaat en daarbij temperatuur in de gaten wil houden. geluid hoef ik niet te weten.

want ik twijfel tussen meegeleverde cpu-koeler en een noctua koeler.

en een vraag...kun je die fan omgedraaid op de koelblok monteren, zodat de warme lucht van cpu uit de kast blaast?

alvast bedankt voor je moeite

[Reactie gewijzigd door ari2asem op 22 juli 2024 22:30]

De temperaturen van de Athlon 3000G blijven rond de 53 graden onder belasting. Dit is de temp na paar minuten prime95, met fan profiel silent.
Dit is te zien in de review bij de foto met hwmonitor en prime95 open.

Ik heb het systeem zelf niet meer, omdat het een build voor een familielid is. Maar ik ga er vanuit dat je de fan wel kunt omdraaien als ik zo naar de foto's kijk.
Een AMD Ryzen 3 3200G topt op ongeveer 55 graden onder hoge belasting met de standaard stealth cooler (meegeleverd in de verpakking van de 3200g) en de Deskmini A300 Bios setting voor de fan op Silent Mode. De fan is redelijk stil en koelt goed.

De standaard (stealth) cooler van de 3200g past overigens precies, die van de 3400g niet. Wel even de ronde kap er eerst even afklikken die op de 3200g cooler zit. De onderkant van de cooler is al voorzien van koelpasta. Oppassen met uitpakken, dat je daar niet met je vingers aankomt.

Stop er trouwens wel 2 streepjes geheugen in om de max snlheid van je geheugen te krijgen. Dus 2 memory banken bezetten, niet 1. En de GPU van de Ryzen heeft graag veel en snel geheugen.
Gamen op 720p/900p en low tot medium settings gaat prima.
Heeft iemand toevallig goede ervaringen met het DP1.2 doorlussen op een A300?
Ik wil namelijk 2x Dell Ultrasharp monitoren doorlussen op deze manier:

[Reactie gewijzigd door artmaster op 22 juli 2024 22:30]

Je kunt trouwens VRAM gewoon verkleinen.
Dit zal de performance van bv games niet veranderen.
Wanneer de meer geheugen nodig is, wordt er (dynamisch) gewoon meer gereserveerd van RAM.
Hier is een aantal youtube videos over te vinden, bijvoorbeeld;

Ik ben nog steeds op zoek naar een 2e hands A300 voor een leuk SNES mod projectje, maar die lijken heel schaars te zijn :(

[Reactie gewijzigd door P.Mouse op 22 juli 2024 22:30]

Ik heb bijna dezelfde build gekozen, alleen dan met íets sneller geheugen en de 500GB versie van de SSD.Qua geluid vond ik het Silent profiel nog niet stil genoeg, dus heb een custom fan-profiel aangemaakt, zodat vooral bij lagere temperaturen de fan nog langzamer draait. Aangezien die bij mij voornamelijk idle draait, scheelt dit flink en is het systeem eigenlijks onhoorbaar geworden.

Ik draai Linux Mint 20 op de computer en haal (bij uitgeschakelde video-output) een verbruik van 7,0...7,4W gemeten met een Energy Check 3000. Wel erg prettig als je deze setup gebruikt als 24/7 webserver.

[Reactie gewijzigd door antonboonstra op 22 juli 2024 22:30]

Heeft iemand deze constructie al eens gebouwd of getest met een R5 3600x processor?
Hoorde in andere reviews over veel lawaai en koeling. Ben benieuwd naar ervaringen, want ik wil zelf dergelijke constructie gaan bouwen.
Een beetje laat wellicht, maar de Ryzen 5 3600x heeft geen geïntegreerde videoprocessor. Enkel een G-CPU (zoals de Ryzen 3 3200G) zal dus werken in deze build, anders krijg je gewoon geen beeld.
Fijn dat je toch reageerde. Ben nu aan het kijken wat de snelst mogelijk processor is die hierin past. Aan de andere kant denk ik dat ik mss beter even kan wachten op de nieuwe asrock X300. Dan kan er een snellere cpu in. Of zou ik dan serieuze koeling of herrie problemen krijgen?
De nieuwe ryzens zijn wel weer verder geoptimaliseerd, meer performance per watt.. Is ook maar net hoeveel je van die kracht gaat gebruiken natuurlijk :)
Ik las afgelopen week dat er iemand is die de bios update voor de 4xxxG heeft (heeft asrock weer van de site gehaald. Wat is nu handig? Op zoek gaan naar die update of beter op zoek naar een x300w.
Er is een Duitse winkel die hem een paar maanden nog had staan. Wordt vanuit meerdere topics over deze bios naar gelinked. Als ik hem weer tegenkom voeg ik hem hier toe.
Gevonden: https://www.reddit.com/r/...upporting_renoir_apus_is/

Hier staat de link naar de winkel. Dat moet je handmatig zoeken in de lange lijst met posts van diverse biossen van moederborden.