Dank voor je bericht en het screenshot.
Niet alleen MX Master, maar ook mijn wat oudere G9 van Logitech heeft dit issue. Die gebruikt Logitech's SetPoint software. MX Master bouwt op LogiOptions software. Zie screenshots:
https://imgur.com/a/1rNHVEE . Meer smaken van middel klik dan ik daar laat zien zijn er niet om uit te kiezen. Zelfs mijn Logitech M570 trackball (zonder driver/software) heeft het issue.
De G9 kan zijn settings intern opslaan, dus de middelste muisknop zou gezien moeten worden in games zelfs zonder muis software te hebben draaien. Dat blijkt echter niets uit te maken voor of een game de knop wel of niet herkent. (Taakbeheer gebruikt, ook om 3 LogiOptions gerelateerde exe's bedoeld voor MX Master te killen voor het testen van de G9.) Zelfs als ik aan de wielknop "generic button" of één van "generic button 1 t/m 5" toewijs wordt hij niet herkend.
In mijn ervaring werkt MMB in 9 v/d 10 games niet met een Logitech muis. Daarom zorg ik altijd dat "\" gemapped is op de wielknop, zodat games hem zien als ware het de backslash toets op het toetsenbord. Dat werkt wel, maar het blijft een irritant gedoe met profielen aanmaken. Sommige games gebruiken specifiek de middelste muisknop voor iets en laten je dat niet veranderen, wat dan betekent dat ik die game in principe niet spelen kan, tenzij ik met AutoHotkey scripts ga prutsen o.i.d.
Zojuist heb ik mijn beide Logitech muizen (G9 en MX Master) getest in de volgende games:
Dungeons 3: ziet de middelste muis knop niet. Distance ook niet. Beide spellen zijn gebouwd op de Unity engine. Homeworld: Remastered is dat niet, maar die registreert de middelste knop net zo min.
Divinity: Original Sin is één van de uitzonderingen die hem wèl ziet als ik hem indruk, geldt voor zowel G9 als MX Master. Dit is dan ook een met enorm veel zorg in elkaar gestoken, super gepolijste game met developers (Larian studios in België) die overal rekening mee houden.
Ik heb door de jaren heen meermaals ge-googled, maar heb nog nooit iets gevonden over de oorzaak. Zelfs niet iemand die het zelfde probleem meldt. Dit komt vooral door de enorme zee van "user error" op muis gebied die eventueel nuttige informatie onvindbaar maakt. Plus mensen met een knop die
fysiek niet meer werkt.
Ik heb dus mijn bedenkingen bij nòg een Logitech muis, hoewel de G604 bovenaan mijn lijstje staat. De MX Master moet ik inmiddels dagelijks opladen...
Met een trackball van Kensington treedt hetzelfde probleem op. De actie die letterlijk "middelste muisknop" heet in de software wordt niet herkend in de games. Wederom is het Divinity Original Sin die hem wèl herkent. Meer merken muizen heb ik helaas niet bij de hand, maar het is in elk geval niet alleen Logitech waarbij het gebeurt. Ik kan me echter niet herinneren dat ik dit probleem ooit gehad heb met de Razer muis die ik vroeger had. Ik heb de G604 al besteld, dus ik ga binnenkort testen of het daarmee werkt. Ter controle heb ik vast nog wel een simpele kantoormuis in de opslag liggen.
Wat ik wel weet is dat er verschillende interpretaties zijn van een middle mouse button.
Tsja... daar moet eigenlijk op één andere manier de oorzaak liggen.
Batterij tips voor G604
Ik hoop trouwens dat de G604 het lang doet op één batterij. Daar heb je het in je review niet over gehad. Ik ga er lithium AA batterijen voor gebruiken om gewicht te besparen en die zijn er niet in oplaadbare vorm. Zijn ook wat duurder dan standaard alkaline batterijen, maar een extra voordeel is dat ze hun lading niet of nauwelijks verliezen als ze op de plank liggen. Als je een batterij vervangt heb je dus een volledige lading i.p.v. een halve.
Alkaline AA cells have a weight of roughly 23 grams, lithium AA cells around 15 g, and rechargeable Ni-MH cells around 31 g.
Het verschil tussen oplaadbare en lithium zou voelbaar moeten zijn. Doet hij het erg lang op één batterij, dan is een AAA batterij i.c.m. een
AAA naar AA adapter te overwegen om nog flink wat gewicht te besparen. Het zou de balans van de muis verder verbeteren. Ik heb die adapters/converters in Nederland echter nog nergens gezien.
Een AAA batterij levert minder dan de helft aan mAh's vergeleken met een goede AA variant. Om het stroomverbruik te verlagen is er als het goed is (heb ik gelezen) een instelling voor hoog / laag energiebesparing in de software aanwezig, die ook te koppelen is aan een applicatie-detectie profiel. Vermoedelijk kun je zo de polling rate verlagen als je niet aan het gamen bent. Als een lithium AAA batterij dan nog niet lang genoeg mee gaat, kun je buiten het gamen om ook nog op bluetooth overstappen.
[Reactie gewijzigd door Roenie1 op 23 juli 2024 11:53]