€ 385,53 bij Amazon.nl

AOC CU34G2X/BK Zwart Review

ion
13 februari 2020, laatste update op 28 mei 2020, 6.751 views Rapporteer

Pluspunten

• Mooi hoog contrast (VA)
  • Stevige curve
  • 144Hz
  • Kleuren
  • OSD veel opties
  • Kijkhoeken

Minpunten

• Response times (~9ms) (VA Smearing)
  • Strobe crosstalk
  • Kijkhoeken

Prachtige monitor met een Samsung VA paneel. Contrast is mooi hoog en de kleuren zijn in orde op het oog. Hoge resolutie in combinatie met 144Hz blijft een fijne ervaring. Aangezien de monitor beschikt over een VA paneel heb je uiteraard ook last van VA smearing. Ghosting is zeker meer aanwezig dan de snelste IPS panelen, maar binnen de norm om ermee te kunnen gamen, als je uiteraard geen "competitieve" gamer bent.

AOC heeft motion blur reduction (MBR) toegevoegd in de OSD settings, maar het is niet optimaal uitgevoerd. Redelijk wat strobe crosstalk is waarneembaar tijdens de MBR.

Een puntje om aan te merken, Samsung VA heeft erg goede kijkhoeken voor een VA scherm, maar het blijft VA. Onder een te grote hoek zitten en je zal verschil zien in kleur. Als je recht voor je scherm blijft zitten, zul je hier niet zo gauw iets van merken.

Het blijft dus nog steeds van twee kwaden het minste kiezen. Kies je voor VA dan krijg je dit:
  • Hoog contrast :)
  • Smallere kijkhoeken :(
  • Lagere response times :(
Kies je voor IPS dan krijg je dit:
  • Laag tot middelmatig contrast (800-1200:1) (in laptops zie je nog wel eens tot 2000:1, maar niet in monitors) :(
  • IPS Glow (onder een hoek en soms als je recht voor je scherm zit, dit geldt overigens voor Gaming monitoren. In laptops heb je hier meestal geen last van) :(
  • Snelle response times (weinig tot geen ghosting) :)
  • Perfecte kijkhoeken :)
Er zijn uitzonderingen, zoals de AOC C24G1. Dat is een VA met snelle response times, net als IPS. Dus het is mogelijk om het beste van beide werelden te hebben, maar het komt nog niet vaak voor.

Heb jij ook een AOC CU34G2X/BK Zwart?

Dank voor de review. Ik zit eigenlijk een beetje te wachten tot Tweakers of Hardwareinfo deze monitor is goed op de pijnbank legt. Qua prijspijl en specs lijkt hij zomaar te kunnen concureren met monitors van 200euro meer en mooi gebalanceerd te zijn op de verschillende specs.
PCmonitors.info komt over een week met hun review van het scherm!
bedankt, goed om te weten.
Hij staat erop inmiddels!

Ga er even rustig voor zitten zou ik zeggen ;)
Thanks voor de review! Hele interessante monitor. Ik was benieuwd waar je hem gekocht had, gezien hij overal uit voorraad is ;( .
De monitor was bij Coolblue heel kort op voorraad. Ik kreeg een mail dat hij binnen was gekomen en ik had hem dus gelijk besteld. Paar dagen later was de voorraad al op, dus hadden ze er waarschijnlijk maar een paar op voorraad.

Je kan een melding instellen bij coolblue en dan krijg je meteen een melding als hij op voorraad is!

[Reactie gewijzigd door ion op 23 juli 2024 14:53]

Thanks! Meldingen staan aan :)
Even ter verbetering, de AOC 24G2(U) is een IPS monitor, niet VA.
Oeps, ik had de verkeerde vermeld. Ik bedoel de 24G1.
Hoe heb jij MBR aangekregen? Bij mij is het greyed-out in de settings :/
Heb je adaptive sync wel uitstaan?
Ja die heb ik uitstaan, maar dan is het nog greyed-out. Wat zijn jouw verdere settings?

Edit: is wel mogelijk, als ik via DisplayPort ben aangesloten op het scherm.

[Reactie gewijzigd door SnoopBok op 23 juli 2024 14:53]

Wat zijn jullie ervaringen momenteel met deze monitor?
Goed, erg prettig om op te werken en casual te gamen.
Hoe zijn de kleuren in vergelijking met IPS? Ik heb dusver alleen IPS-monitoren gehad.
Vergelijkbaar imho met IPS. Door hoger contrast oogt het scherm in ieder geval mooier.
Raar dat een andere reviewer de kleuren beschrijft als ''mat''.
Hangt sterk af van wat zijn vorige monitor was en hoe hij die had ingesteld. Ik heb de monitor ingesteld in de juiste modus, zodat hij niet kleuren clipt.

Ik heb een foto toegevoegd in de review van mijn monitor.

[Reactie gewijzigd door ion op 23 juli 2024 14:53]

Welke ''juiste'' modus heb je gebruikt?

Ben erg panisch dat als ik overstap van IPS naar VA ik er erg veel spijt van ga krijgen :+
Je hebt 14 dagen en bij sommige 30 dagen bedenktijd. Dus je kan hem altijd kopen en uitproberen. Niet goed? Dan stuur je hem terug :)