Panasonic Lumix DMC-TZ10 Zwart Review

freaq
5 juni 2010, laatste update op 5 juni 2010, 5.789 views

Panasonic Lumix DMC-TZ10 Zwart

ik heb de Panasonic Lumix TZ10 slechts heel even gehad. en laat ik duidelijk zijn ik was niet tevreden met de prestaties van de camera. ik heb de camera gekocht wetende wat mijn moeders TZ5 presteerde, (haarscherpe prachtige foto's met minimale fringing en minimale JPEG compressie artifacten.) en de TZ7 was al flinke tijd uit, dus ik wachtte met smart op de opvolger. echter de TZ10 is een teleurstelling. de jpeg compressie is ontzettend storend, de foto's zijn minder scherp. en overal is er light en colorbleeding. de foto's zijn slechter dan uit mijn moeders TZ5 harde randen worden vervaagd door compressie zelfs specular highlights worden blokkerig fotokwaliteit ik heb helaas de samples moeten verkleinen waardoor de...

Pluspunten

• 12X zoom
  • hd filmen,
  • fijne controls,
  • GPS module

Minpunten

• erg slechte JPEG compressie zeer agressief,
  • meer color en lightbleeding,
  • wil foto's sneller nemen wat resuteerd in onscherpe plaatjes.
  • TZ7 is beter en goedkoper.

3 van 5 sterren (Voldoende)
ik heb de Panasonic Lumix TZ10 slechts heel even gehad.
en laat ik duidelijk zijn ik was niet tevreden met de prestaties van de camera.

ik heb de camera gekocht wetende wat mijn moeders TZ5 presteerde,
en de TZ7 was al flinke tijd uit, dus ik wachtte met smart op de opvolger.

echter de TZ10 is een teleurstelling.
de jpeg compressie is ontzettend storend, de foto's zijn minder scherp.
harde randen worden vervaagd door compressie zelfs specular highlights worden blokkerig :(

fotokwaliteit

ik heb helaas de samples moeten verkleinen waardoor de problemen met deze deze camera
minder zichtbaar is.daarom heb ik ook crops gemaakt,

op oa photography blog staan veel meer samples.
ik raad u ook aan daar even goed te kijken.

hoedanook als u kijkt naar de foto's ziet u dat de TZ7 betere foto's maakt.
(de TZ7 is de eerste foto, de tz10 de tweede)

als u kijkt bij de balken ziet u dat er veel met licht overvloeit,
de lijnen zijn niet scherp en helder.
(de weersomstandigheden zijn ook anders dat is duidelijk,
echter dit komt voor op vele foto's )

bij de pilaren ziet u ook dat de foto scherper en beter is en minder distortion bevat.
ook de JPG compressie vernietigd hier veel detail.

kortom ik was teleurgesteld.
uiteindelijk ben ik terug gegaan naar de winkel, en heb ik de TZ10 omgeruild voor een TZ7
deze camera heeft ook 12x optical zoom. kan ook HD filmen en alhoewel hij op papier iets mindere specificaties bezit zijn de foto's zijn vele malen beter.

positieve noten.

de gps module in de tz10 is wel een bonus (mocht u dat handig vinden ik vind het zelf niet echt belangrijk,)
de sluiter reageert iets sneller (de sluitertijd is gemiddeld korter)
dus snelle foto's lukken, echter die foto's zijn dan wel weer vaker onscherp en blokkerig...

ook is de tz10 niet veel duurder dan de tz7 voor toch wel wat extra features.
echter voor fotokwaliteit raad ik alsnog tz7 aan.

kortom

het is geen echt slechte camera,
alleen wel in vergelijking met de vorige iteratie

Heb jij ook een Panasonic Lumix DMC-TZ10 Zwart?

Anoniem: 59483 5 juni 2010 12:47
Wat vreemd. Ik heb de DMC-TZ7 en DMC-TZ10 beide getest, en ben toch blijven steken op de DMC-TZ10.

True, de DMC-TZ7 heeft minder last van ruis bij hoge ISO, dit komt uiteraard omdat de TZ7 'slechts' 10 megapixels heeft, en de DMC-TZ10 heeft 12 megapixels (meer pixels, op zelfde formaat sensor), maar ik vindt de foto's van de TZ10 toch iets scherper.

Maar ja, kan een persoonlijke mening zijn he..
apart bij mij was het vooraal de JPEG compressie die de foto's verpeste.

vierkante artifacten die over lijnen heen gingen,
en lijnen vervaagde, waardoor de strakheid uit de foto verdween.

was bij mij echt een duidelijk verschil (en dan in het voordeel van de tz7)
Goed verhaal.

Het blijkt maar weer dat het belachelijk is om als fabrikant mee te gaan met de pixelrace.
Zolang de daarbij behorende problemen niet zijn opgelost, is het echt zinloos.

Een 5 megapixel shot kan een mooiere afdruk op A2 formaat geven dan een 10+ megapixel shot.
Tenzij de fabrikanten kiezen voor een grotere beeldsensor, dan is bijna alles opgelost.

Maar ja.........
Ik dacht, ik koop de TZ10.
Nou die TZ10 gaat weer terug naar de winkel. Wat een bagger geluid

YouTube: TZ10 Hiss - Hintergrundrauschen - AVCHD Lite, SH

YouTube: Panasonic Lumix DMC TZ10 / ZS7 review

Eigen tests in geluidsvrije omgeving:

TZ10: http://img706.imageshack.us/img706/1661/image1pzl.jpg
Samsung WB500: http://img15.imageshack.us/img15/8312/wb500.jpg

Er zit een dikke ruis in het opgenomen geluid dat de TZ10 produceert. Het lijkt wel alsof je naar een FM radiozender luistert. Merkt niemand dat hier? :S

[Reactie gewijzigd door Paquito op 23 juli 2024 12:40]

Anoniem: 120071 22 juli 2010 21:31
peaq heeft helemaal gelijk!

Ik heb dit al eens eerder aangekaart in een TZ6 review:

productreview: Panasonic Lumix DMC-TZ6 Zwart review door kimborntobewild

Als je alle foto's op photographyblog.com vergelijkt van de TZ7 en de TZ10 dan zie je gewoon dat de TZ10 door de mand valt. Veel meer zweem/blur op het beeld en slechter afgestelde kleuren. Het ziet er niet uit in vergelijking met de TZ7. Een ontzettend grote fout van Panasonic.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 120071 op 23 juli 2024 12:40]

dank je wel,
blijkt alleen dat mensen een review, die een product als slecht beoordeeld,
ook meteen als een slechte review zien...

ik snap niet dat mijn review 2 sterren krijgt.
ik ben objectief gebelven, en heb een zo eerlijk mogelijke conclusie geschreven.
Gelezen, bekeken, gewaardeerd (4 sterren) en de camera is afgevallen voor mij.
2 redenen ; grotere ruis, geen hoogte in de gps
Anoniem: 84479 25 oktober 2010 16:36
Voor dit review was ik al tot hetzelfde conclusie gekomen.
Ik weet niet of het waar is maar mij lijkt dat de professionele reviewers een commercieel belang hebben.. maar dat is een ander discussie.

Ik houdt voorlopig mijn TZ7 en weiger de pixel wedstrijd te volgen..

4 sterren voor het goede review.
dank jullie (maartend dus ook ) wel :D

[Reactie gewijzigd door freaq op 23 juli 2024 12:40]

Anoniem: 324110 7 juni 2010 20:03
Deze sample foto's zijn echt niet te vergelijken. De linkse is gemaakt in zon, de andere in bewolkte omstandigheden. Te zien aan de paal links. Daardoor is niet te zien wat je wilt duidelijk maken.
het is jammer dat het inderdaad minder goed te zien is als op de originele foto's
ik kan daar verder weinig aan doen ben ik bang...

en inderdaad zoals ik al zei het is op en andere tijdstip genomen,
en dus zijn de omstandigheden anders,

echter zijn alle foto's die met de TZ7 gemaakt zijn consistent beter dan die met de tz10

ik zou zeggen kijk in ieder geval naar allebij,
en ga niet blind voor de TZ10
ik zou zeggen kijk in ieder geval naar allebij,
en ga niet blind voor de TZ10
Dat is natuurlijk altijd goed. ;)

Cameralabs was behoorlijk lovend over deze camera, en de TZ10 is wat hun betreft de beste compacte superzoom van dit moment.
Ook Photography Blog is lovend over de TZ10, dus ik vind het apart dat jij deze camera zo slecht vind, terwijl ik er niets van merk, en dat ook nergens terugvind in professionele reviews.

Zelf heb ik hem ook sinds kort, en ik merk echt niets van slechte JPEG-compressie.
de sluiter reageert iets sneller (de sluitertijd is gemiddeld korter)
Hoe bedoel je dit? Kan de TZ10 met kortere sluitertijden schieten dan zijn voorganger?
Hier heb ik namelijk nergens iets over gelezen.

[Reactie gewijzigd door Ghost Dog op 23 juli 2024 12:40]

Je kan de camera toch ook gewoon op lagere pixels zetten en de jpeg compressie instelling wat relaxter instellen? Of zie ik dat verkeerd? Mijn pa heeft deze camera en is erg tevreden met de foto's. Ook ik vind het er goed uitzien en dacht 'm te gaan kopen maar heb nu mijn twijfels..

[Reactie gewijzigd door Zybertweak op 22 juli 2024 23:24]