Aankoop keuze
Na lang research gekozen voor deze 65Q85R. In meerder opzichten een upgrade van mijn 2014 55" Samsung. Vanwege de kijkafstand van 4,5 meter en de marktprijzen stond het vast dat het een 65" zou worden. De keuze voor QLED is bepaald door de lichtinval van achter. Binnen de 2019 modellen van Samsung heb ik gekeken naar de 70R, 80R, 85R en 90R. Uiteindelijk de voor mij juiste balans gevonden in de 85R. De prijsontwikkeling sinds de introductie begin 2019 was ook aantrekkelijk. Ik heb een Benelux model (dus geen grijze import) kunnen kopen voor ongeveer het laagste prijsniveau op dit moment. Bij dit soort aankopen vind ik de retour/bedenktijd voorwaarden ook altijd belangrijk en via bol.com is dat goed geregeld.
Digitale tv
In de reviews las ik dat dit model een uitstekende upscaling van het 1080i ziggo signaal had. Ik moet eerlijk zeggen dat het zelfs mijn verwachtingen overtreft. De scherpte en kleurweergave vind ik een genot om naar te kijken. Dit geldt voor de ziggo uitzendingen waarbij de volle bandbreedte wordt benut. Bij zenders waar dat niet zo is of bij nog oude SD uitzendingen kan de upscaler uiteraard niet hetzelfde resultaat neerzetten. Ondanks dat ik niet veel 'traditionele' tv kijk, vind ik dit echt een enorme verbetering ten opzicht van mijn 2014 55" Full HD
(update 29/2): beelscherminstellingen: Standaard / Achtergrondverlichting 30 / Helderheid 0 / Contrast 36 / Scherpte 12 / Kleur 35 / Clean Digital View Auto / Auto Motion Auto / Lokaal dimmen Hoog / Contrastverbetering Uit / Filmodus Auto2 / Kleurtint Warm2 / Gamma BT.1886-0 / Kleurruimte Eigen. Ik hou van iets meer kleur/warmte en de verlichting en contrast heb ik afgestemd op sportuitzendingen. Maar hey, smaken verschillen
HTPC
Ik kijk veel films en series via mijn Windows 10 HTPC met Kodi. Deze is gebouwd op 1080p content en ook daar zie ik een forse verbetering in de beeldkwaliteit. Ik heb wel een paar dagen gezocht naar de juiste instellingen, hier een paar tips voor wie het interesseert:
+ Laat de upscaling van 1080p naar 4k doen door de tv, dit forceer je door de resolutie van de HTPC op 1080p te laten staan
+ De beste kleurweergave krijg je door de RGB in Kodi op Limited te zetten, de GPU op Full (pass-through) en de tv ook op Limited (HDMI black level = Low). Zie
kodi wiki
(update 29/2): + Voor kodi HDR (fork) werkt het bij mij alleen met Full/Full/Normal (Kodi/GPU/TV)
(update 26/6): + Met de laaste release van kodi HDR (fork) nu Limited/Full/Low (Kodi/GPU/TV)
4K HDR
Omdat de HTPC nog niet 4K HDR ready is, kijk ik dit door mijn tv met mijn NAS te verbinden via DNLA. Dit werkt prima, als zie ik nog wel veel verschil in kwaliteit tussen de video bestanden, waarschijnlijk met compressie te maken. Ik heb ergens gelezen dat je de allerbeste 4K HDR kwaliteit ziet vanaf Blu-ray. Ik ga de komende tijd research doen om te kijken of ik de HTPC kan/ga upgraden voor 4K HDR
(update 29/2): Nadeel van DNLA is dat er een standaard refresh rate wordt gebruikt in tegenstelling tot Kodi of andere mediaplayers. Dus geen 24p. Ik ben er nog niet achter of dit met de DNLA techniek anders kan.
(update 25/6): + HTPC is 4K HDR ready. Uitstekend beeld. Kodi UI op 1080p laten.
Afwerking/mount
Het is een groot ding, maar de afwerking van deze tv vind ik persoonlijk erg mooi. De dunne rand is niet zwart maar meer antraciet. De connectbox zorgt ervoor dat de kabels niet meer achter in de tv hoeven. Ik heb de Hama Fix XL 3 Sterren kunnen hergebruiken, dus de tv hangt netjes aan de muur.
Zoals beschreven, ben ik zeer positief over de Q85R. Zie pluspunten hierboven. De introductieprijs zou ik er niet voor over hebben, maar dat heeft meer te maken met budget en wat ik zou willen uitgeven aan een tv. Maar voor het huidige prijsniveau is dit een geweldige tv.