Korte disclaimer:
Dit is een sport horloge, met als 2de zorg smart functies toegevoegd. Dit horloge straalt sportiviteit uit, en kan de eerste dag zwaar aanvoelen, maar went erg snel. Het horloge word genavigeerd D.M.V knoppen, dit is weer een voorbeeld van hoe sport gefocused dit horloge is. De batterij is uitstekend voor een slim horloge, maar die zal aanzienlijk minder zijn als je een watchface als actiface neemt! Over de batterij kan ik weinig zeggen, omdat ik elke week 4 uur GPS gebruik, en dat een enorm verchil maakt. Gps gaat echt geen 19 uur mee (doos) of 18 uur (website garmin), ik denk eerder 14-16 uur.
Sport functies: uitstekend, hij mist maar 1 sport voor mij, dat is schaatsen. Een van de grote redenen samen met batterij duur was de sport functies. Alle andere smartwatches van samsung, en wearOS vallen hier af. 5 dagen nadat ik hem kocht kwam suunto met de suunto 7, die is mogelijk interesant voor mensen die echte sport data willen (niet galaxy watch (active) of WearOS komt in de buurt) gecombineerd met wearOS.
Hoe ben ik op dit horloge uitgekomen?
De enige fatsoenlijke Tri Wearables van garmin zijn de 9*5 serie, de 735XT, en de fenix 3 en nieuwer + alle fenix based watches (MARQ, Tactix, quatix, delta) dus de FR245 en 645 vielen hier al af. De FR 935 mist kaarten, de fr945 is erg duur en kan niet in saffier glas en daarbij vind ik het design niet mooi. De FR735xt vind ik te oud. Dan kom je uit op de volgende selectie van garmin:
- Fenix 5 Plus silver
- Fenix 5 Plus sapphire
- Fenix 5 Plus DLC black sapphire
- Fenix 5 Plus Titanium Sapphire
- de Fenix 5s Plus variant van bovenstaande
- Fenix 5X Plus sapphire
Dan heb je nog suunto, polar en coros voor minder geld met tri mode, en zonder kaarten / muziek / nfc:
- Suunto 5
- Polor Vantage V
- Coros Apex
- Coros Apex Pro
- Coros Vertix
Deze hebben helaas geen custom watchfaces, en geen appstore zoals Connect IQ, maar kijk hier zeker naar!
Ik heb voor de saffier Black editie gekozen omdat die bijna onkrasbaar glas heeft, en toch niet zo veel kost. De titanium editie vind ik toch te duur. De fenix 5s vind ik te klein, niet mooi en slechte batterij. De fenix 5X is toch wel erg duur, en groot zonder extra scherm groote, wel extra batterij. De Fenix 6 pro serie is mij echt te duur al helemaal met saffier!
De Bezel is mij op dag 3 gekrast door hem tegen een backstene muur te schaven... tegen metalen stoten, en andere dingen kan prima.
Het scherm is transflective memory in pixel:
Het scherm ververst alleen als er iets moet veranderen, dus dat kan 1 keer per minuut zijn, en dan gebruikt het scherm bijna geen energie. Ook ververst het aléén het gedeelte dat anders is geworden. Hoe feller het omgevings licht, hoe feller het scherm, zonder dat dat energie kost. Het backlight gaat aan als je op een knop drukt, of via gestures (moet je instellen)