Samsung HW-Q90R Review

30 januari 2020, laatste update op 16 juli 2020, 2.104 views Rapporteer

Mooi vormgeving en bijzonder goed geluid voor een soundbar als het eenmaal werkt. Lees je wel van te voren even in op diverse forums hoe je dat ding moet updaten.

Pluspunten

• Geluid
  • Vormgeving
  • Mooi surround

Minpunten

• Moet eerst firmware updaten
  • Achterspeakers wat zachte kant
  • Korte stroomkabels

In eerste instantie voor € 999,- gekocht bij Coolblue, maar daarna omgeruild omdat binnen een week de prijs was gedaald naar € 825,-- bij Mediamarkt.

De set kwam uit de doos met een firmware versie van 1007 welke problemen geeft met het connecten van de rear speakers. Dus direct een firmware update gedaan naar 1008 via een USB stick. Zoals al eerder vermeldt hier onder de reviews moet je de USB stick in de service poort doen onderaan de bar. Zeer onhandig.

Daarna draait hij als een zonnetje.

De soundbar zelf is zeer mooi naar mijn mening en de rearspeakers ook. Wat weer tegenvalt is dat er voor je rearspeakers een stroomkabel bij zit van 1,5 meter. Dit is in mijn geval veel te kort, en ik heb 5 meter kabels besteld. Voor de prijs die je betaald had Samsung wel wat langere kabels erbij mogen doen.

Het geluid is naar mijn mening voor een soundbar zeer goed. Ik had hiervoor een 5.1 opstellen met KEF speakers en subwoofer aan een DENON versterker en eigenlijk vind ik deze opstelling wel in de buurt komen qua geluid.

Dus wil je strak design en gewoon mooi bioscoop geluid zonder teveel gedoe met kabels en veel speaker is dit absoluut het overwegen waard.

Heb jij ook een Samsung HW-Q90R?

Prima review, dank je.
Is er een andere optie dan updaten via USB stick? Ik heb geen laptop om een update naar een USB stick te zetten namelijk.

Tevens, wat ik me altijd afvraag met reviews mbt het geluid is hoe groot de kamer is waar iemand in zit, ik kan me voorstellen dat dat nogal verschil maakt? Mede aangezien de upfiring speakers in een bepaalde hoek staan, je zou denken dat er een "sweet spot" is.
Hoi,

De update kan ook via de app van samsung als het goed is.
SmartThings heet die geloof ik. (zelf nooit gebruikt).

Wat betreft de kamer, ik heb een niet al te grote huiskamer met een zit gedeelte. Het geluid staat hier nooit echt hard, maar deze set komt pas echt goed tot zijn recht denk ik in een iets grotere huiskamer waar het geluid en de bass goed kan knallen.

Misschien aan te raden deze set ergens te gaan beluisteren?
Hey! Bedankt voor de reactie!

Okay dat is goed nieuws, dat las ik elders ook al, maar better safe than sorry.

Ik zelf heb ook een kleinere woonkamer, vandaar ook de vraag want ik ging er van uit dat er veel mensen zouden zijn met een grotere woonkamer.
Dus het geluid is in een kleinere ruimte ook ok? Ik heb geluisterd bij de Mediamarkt, maar daar hebben ze die dingen nooit goed ingesteld, de helft werkt niet.
Wel hoorde ik de rear speakers daar wel gewoon werken, die doen het volgens Samsung uitsluitend echt goed bij surround / atmos geluid. Klopt dat?
Bij surround / atmos werken ze wel mee inderdaad maar het is echt voor de effect. Het is niet zo dat die dingen constant staan mee te stampen.

Ze zijn qua verhouding ook wat zacht dus ik heb alles wat van voor komt wat vlak ingesteld zodat je de rears iets meer hoort bij effecten bij laag volume..
Ik had inmiddels jouw reacties bij een andere thread van de HW-Q90R ook al gelezen, erg handig en leerzaam.
Dus ook zacht met Atmos / surround sound? Of alleen bij stereo geluid (tv etc)?
Ik sta op het punt de trekker over te halen en deze set ook te kopen, de HW-Q80R valt nu definitief af vanwege die S9000 rear speakers die belabberd werken.

Een vraag nog, jij had het er al over dat je veel gelezen had over het disconnecten van de rear speakers, heb je daar nu zelf last van gehad?

Bedankt voor je reacties!
Ik heb heel veel gelezen over disconnecten rearspeakers en subwoofer maar daar heb ik zelf geen last van gehad..
Bedankt, dat stelt me definitief gerust!
koop hem sowieso online, dan heb je altijd nog dat je hem zonder reden van opgaaf mag terugsturen binnen 14 dagen.....
Inderdaad, heb hem online bij plattetv gekocht. Die gingen mee met de laagste prijs die ik online kon vinden, los van die 14 dagen scheelt 't me ook nog eens €120,- 😁👍🏻

Als ik ergens tegen aanloop kan ik een beroep op je ervaring doen?

[Reactie gewijzigd door SCHWEPPES op 23 juli 2024 11:49]

Is het wel mogelijk de achterboxen constant mee te laten draaien? Dus een soort multi-stereo, al het geluid over alle boxen tegelijkertijd?
Nee, althans dat heb ik nog niet ontdekt....
Ah dat is jammer, als het wat later in de avond is zou ik juist via de achterspeakers willen luisteren, die vlakbij de zitbank staan, we zitten een meter of 5 van de TV vandaan dus dan moet de soundbar wat harder staan om iets goed te kunnen volgen en dat wil ik juist niet ivm kinderen die slapen en dergelijken.
Ik heb hem, maar maandag gaat ie retour. Ik weiger bijna €900 te betalen voor iets waar hetgeen waar ik hem voor kocht niet van werkt... de "Dolby Atmos".

Toen ik hem voor het eerst aansloot werkte de Atmos prima, echter was de firmware achterhaald, dus geüpdate en voila weg is de Atmos. Ben de hele dag druk geweest met het afstruinen van fora maar niemand heeft een oplossing en de klantenservice van Samsung is een regelrechte aanfluiting.

Als ik dit had geweten had ik net zo goed een goedkopere set kunnen halen.
Aah balen joh. En vreemd dat hij het na de updates niet meer deed. Zoals gemeld hier werkt gelukkig alles super... misschien is de nieuwe SONOS een optie voor je?

Wil iets duurder maar ook Dolby Atmos.
Ja ik baal echt gigantisch want alles werkt verder prima! Ook het volume van de achterspeakers waar iedereen over klaagt is top. Maar goed ik heb hem gekocht voor de Atmos ervaring rondom en juist dat doet ie nu niet.
De Sonos is ongetwijfeld erg goed maar dat is maar 1 bar zonder subwoofer en achter boxen.
Ik zal maandag eerst eens contact zoeken met de winkel en kijken hoe we dit gaan oplossen. Zo heb ik er iig niets aan helaas.
Hoe stuur / test je Atmos?
Netflix? En dan via ARC vanaf je tv?

Ik heb LG tv en daarop draait dan Netflix app en bij Atmos films zie ik soundmide switchen naar atmos op de display
Ja ik ga naar Netflix en dan bijvoorbeeld de film "Extraction" waarvan ik weet dat hij Atmos heeft. En bij mij staat er dan tv arc in de soundbar en HDR 5.1 bij Netflix. Ik heb nog nooit atmos zien staan op de soundbar zelf.
In welke geluid preset heb jij de bar staan als je naar Netflix gaat?
Geen preset want als hij switched naar atmos kan je geen preset meer kiezen...
Oh wauw! Dat is ideaal... Dan denk ik dat het bij mij nooit gewerkt heeft aangezien ik dat niet 1 x op de bar voorbij heb zien komen.

Ik heb de mijne geretourneerd, krijg er een nieuwe voor terug, blijkt na contact met Samsung daadwerkelijk een fabrieksfout te zijn.
hopelijk doet je nieuwe het wel goed...
Dat hoop ik ook, anders had ik net zo goed mijn Sony HT-XF9000 kunnen houden. Bijna Euro 900,- betalen voor iets wat niet doet wat het moet.
Ik heb de 55q90r i.c.m. de q90 soundbar Ik had eerst via netflix alleen 5.1 en geen atmos. Wat bij mij werkte was het volgende:

Open de app "Prime TV" en kies een willekeurige trailer. Als deze aan het spelen is dan kan je via opties kiezen voor verschillende geluidsmodi. En juist bij dit kanaal is het mogelijk te kiezen voor dolby digital +.
Ik weet niet of dit voor elke filmtraielr geldt (ik koos een fast and furious trailer). Selecteer deze geluidsmodus.

Vervolgens ben ik weer naar netflix gegaan en zag bij films als Extraction en Bright het Atmos logo ipv 5.1
Ook de soundbar gaf Atmos aan. Voor mij betekent dit wel Atmos via DD+ (bekende uitblijven van firmware van de tv) en nog geen lossless Atmos, maar het klinkt wel heel goed.
Hey Janaro,

Bedankt voor de tip! Ik heb de soundbar inmiddels retour gestuurd , dus ik ben aan het wachten op een nieuwe, maar zodra ik die heb en het probleem zou zich weer voordoen probeer ik het.

Wat wel zo was, was dat bij mij het signaal al standaard op DD+ stond zodra ik Netflix opende.

Ik heb trouwens contact gehad ("eindelijk") per app met Samsung en hij zei mij, na contact met de technische ondersteuning dat er sowieso nog een update komt die dit definitief oplost. Hij kon geen deadline geven , maar de update zou er komen.
Dat zou los staan van die huidige 1361 update.
De nieuwe doet gelukkig wat hij moet doen! Maar ik val van de regen in de drup aangezien ik heb vernomen dat de Netflix app op de Samsung tv dolby atmos niet ondersteund!
Ik vond het geluid ook al tegenvallen... Niet die rondom geluid beleving... Het geluid komt nergens van boven. Alleen van voor en achter.
Dus nu zal ik noodgedwongen een Nvidia Shield of Fire TV Cube moeten aanschaffen om eindelijk het geluid te horen waarvoor ik dit hele zooitje heb gekocht.

Ben het onderhand meer dan beu