Geweldige TV, maar met wat bugs
Het scherm van mijn vorige Philips TV gaf al na 2.5 jaar de geest en bleek niet vervangbaar. Een - wegens buiten garantie - coulance-bedrag van Philips. Plus een bijbetaling maakte het mogelijk een andere TV te kopen. Na lang kijken en vergelijken viel mijn keuze op deze, "The one to watch".
Een echte bug...
Voor film liefhebbers een echte bug, ofwel simpelweg een slechte Android implementatie is bijvoorbeeld de weergave van een incorrect Aspect Ratio (beeldverhouding). Iets wat zich enkel in het smart-TV gedeelte voor doet. Juist wanneer de TV-instelling voor het aanpassen van de beeldverhouding niet toegankelijk is. Bij het afspelen van Films met een 21:9 ratio - wat het meest voor komt - vertonen veruit de meeste 3rd party video-player apps dit euvel. Films worden horizontaal uitgerekt en verticaal 'squashed' weergegeven. Resulterend in enorme zwarte balken onder en boven, een 'iedereen en alles is dik' weergave. Er is geen kijken aan!
Werkelijk van alles heb ik geprobeerd. Middels Android ADB
(Android Debug Bridge) heb ik getracht iets aan te passen. Maar zonder succes. De Franse developer van mijn favoriete video app heb ik - na weken communiceren - zover gekregen speciaal voor mij een optie in de betreffende app te integreren waarmee het aspect ratio te corrigeren viel. Maar intussen was ik al overgestapt op een andere app, te weten: PLEX. De daar ingebouwde ExoPlayer vertoont dit probleem niet. Ook Emby werkt prima.
**Netflix en soortgelijk diensten vertonen dit euvel niet, gek genoeg.HDMI ARC?! Waar zijn de fijne Easy Link HDMI CEC opties gebleven?
Wat echt jammer is, is dat de HDMI CEC ('Easy Link') veranderd is - opties mist - ten opzichte van mijn vorige TV.
De HDMI CEC ('Easy Link') werkt niet meer naar behoren samen met mijn Philips HTS (Home Theater System). Iets wat prachtig werkte bij mijn vorige TV. Er missen opties in de TV-settings. Waardoor Philips je uiteindelijk zowat 'dwingt' een nieuwe receiver met HDMI ARC te kopen. Enkel omdat er geen mogelijkheid is HDMI CEC (easy link) actief te houden wanneer men de TV-speakers uit te zet in de TV-settings.
Je hebt de volgende keuzemogelijkheden:
- Je kunt met de TV-remote het volume van een externe audio versterker - middels HDMI - regelen. Maar je hebt geluid over zowel de TV als versterker, met een flinke latency (delay).
- Je gebruikt 2 afstandsbedieningen en vergeet dus HDMI CEC. Maar hebt het geluid wel enkel over je externe versterker.
- Je koopt een verschrikkelijk slechte of dure soundbar met HDMI ARC - maakt niet uit welk merk - en hebt een enigszins acceptabel geluid.
- a € 300 (minimaal) koop je een nieuwe receiver die alle denkbare audio formaten ondersteund en beschikt over HDMI ARC.
- Je gebruikt het geluid van de TV zelf, wat niet erg verkeerd is maar niet te vergelijken met een set fatsoenlijke speakers.
De TV staat scheef op zijn voet
Dit euvel ben ik op internet vaker tegengekomen. Op de voet staat de TV scheef. Aan de linkerkant staat hij 3 tot 5 mm lager dan rechts. Maar ophangen is toch het mooiste. En draaien op de voet doet deze 65 inch niet, dat geldt alleen voor kleinere varianten.
Wat andere euvels...
- Klein punt, maar niet onbelangrijk. De totale opslagruimte is slechts 8GB, terwijl tijdens mijn aankoop 16GB werd aangegeven. Van de 8GB gaat de in beslagname van het Android systeem daar nog van af. Gelukkig is deze ruimte uit te breiden met een USB stick waar de TV dan automatisch apps op installeert.
- De afstandsbediening is vaak onleesbaar door de witte icons en text op de zilverkleurige afstandsbediening. Het went ook niet snel.
- Voor simpele voor de hand liggende settings moet je vaak alle settings door. Omdat de afstandsbediening hier geen toetsen voor heeft.
- Jammer is de afwezigheid van een QWERTY toetsenbord op de achterkant van de afstandsbediening. Daarvoor in de plaats mag je tegen de TV gaan zitten praten, door de in de afstandsbediening ingebouwde microfoon.
- Heel jammer is dat Android TV apps zoals Netflix het niet ondersteunen tekst in te voeren bij zoeken via spraak. Dus dan mis je echt dat QWERTY toetsenbord. *Mijn oplossing is een PS2 Bluetooth toetsenbord wat ik nog had.
- De TV opnieuw opstarten lijkt alleen te kunnen door de stekker er uit te trekken. Of door middels een PC en command line van Android ADB gebruik te maken van "adb reboot". De stekker eruit is niet altijd zo makkelijk wanneer je de kabels netjes hebt weggewerkt en de TV heb opgehangen. En niet iedereen kan zomaar met Android ADB overweg. **Ik zou ook niet adviseren hieraan te beginnen wanneer je niet weet wat je doet.
Maar positief is dan wel...
Want zoals ik al aangaf.. Het is een prachtige TV wanneer je eenmaal wat obstakels overkomt. Uiteindelijk werkt alles. Het is net of ik naast Netflix nu een complete videotheek op mijn TV heb staan.
De Ambilight® is zoals altijd geweldig.
Mijn vorige TV was 55 inch, ultra-dun, en 100Hz. Maar ik zie geen verschil met deze 65 inch, 50hz TV. Deze TV loopt niet op 50hz maar op 60hz, net zoals de meeste. Meestal is het complete onzin wanneer merken aangeven dat een TV op 200hz loopt. Dat zijn gewoonweg softwarematig vloeiend makende oplossingen. In werkelijkheid lopen ze vaak gewoon op 60hz.
Deze TV beschikt over een IPS paneel. En o.a. daardoor zijn de kleuren fantastisch. Het beeld is prachtig. Vooral bij de weergave van 4K, of dat nu van YouTube komt of via iets anders.
4K films worden zonder problemen afgespeeld. Ook via apps die enkel gebruik maken van de processor/GPU van de TV zelf, en dus niet afhankelijk zijn van software op een PC of andere externe bron. De processor in deze TV is duidelijk snel genoeg om van alles mee te doen.
Het geluid van de in de TV gebouwde speakers is echt nog niet zo verkeerd. In mijn geval bleek de aankoop van een SONY soundbar van € 200 een veel mindere geluidskwaliteit te geven.De aankoop van een soundbar is daardoor met deze TV helemaal niet nodig. Bovendien...
De TV beschikt over Dolby Atmos. Iets wat een soundbar niet zal weergeven, tenminste niet door via het signaal van de TV. Atmos werkt enkel - zo lijkt - met de ingebouwde speakers.
De TV beschikt verder over alles wat je nodig hebt wanneer je de juiste randapparatuur hebt.
Grappig is dat wanneer je .apk apps bedoeld voor een Android Telefoon op de TV installeert deze 9 van de 10 keer gewoon werken.
Wil je gewoon TV kijken zonder poespas dan is dit sowieso een prachte TV. Je mond val open bij sommige beelden!. Met wat instellen en wat randapparatuur is deze TV uitermate geschikt te krijgen als home bioscoop, zeker. 4K is geweldig. Maar voor gaming, nee! De 60hz is gewoon te weinig om games vloeiend te laten lopen. Hoewel ik moet zeggen dat een PC met goede GPU wel een verschil maakt ten opzichte van de beschikbare Android games. (natuurlijk).
Na een hoop gedoe ben ik er blij mee. En ik eis er veel van. Voor de € 1029,00 die deze TV me gekost heeft, ben ik toch erg tevreden.