Bowers & Wilkins PX7 (Grijs, Zwart) Review

Grrrrrene
29 januari 2020, laatste update op 29 januari 2020, 1.497 views Product gekocht

Bowers & Wilkins PX7 (Grijs, Zwart)

Fijne comfortabele hoofdtelefoon met goed geluid en degelijke ANC.

Deze hoofdtelefoon heb ik gekocht omdat het lawaaiig is op ons kantoor. Ik kan nu geconcentreerd werken en na een hele werkdag zit hij nog lekker. De Sony WH-1000xm3 heeft wel betere ANC, maar deze klinkt beter en zit beter.

Pluspunten

• Zeer degelijk gebouwd
  • Zit heerlijk comfortabel, geen drukpunten
  • ANC werkt goed

Minpunten

• "Ambient pass through" te lastig aan te zetten
  • ANC van Sony WH1000xm3 is beter
  • In NL nog best prijzig in vergelijking met de concurrentie

Begin dit jaar is het bedrijf waar ik voor werk verhuisd naar een nieuwbouwpand. Daar is gekozen voor de "industriële look", wat inhoudt dat we rondom beton en glas hebben, waar nogal wat galm van komt. Tel daarbij op dat we met 30 man in 1 lange ruimte zitten en ik achterin in de hoek werk en je snapt dat ik gek werd van het lawaai aan m'n kop. Een dB-app (weet niet hoe betrouwbaar dat is), gaf aan dat we constant tussen de 60 en 70dB zaten met uitschieters naar 80+ dB.

Ik was al van plan een noise cancelling hoofdtelefoon te kopen voor mijn verjaardagsgeld (2 weken na de verhuizing was ik jarig), maar ik heb die aankoop even wat naar voren getrokken voor mijn eigen "sanity". Geheel offtopic in deze review, maar ik voel dat je het je afvraagt: uiteraard is ook mijn baas geschrokken van de galm en as we speak wordt hier met akoestische panelen iets aan gedaan :-)

Anyway: de keuze in deze prijsklasse ging voor mij een beetje tussen Bose, Sony en B&W. De Bose viel voor mij af omdat ik het geluid niet heel geweldig vond voor de prijs. Tussen de Sony en ed B&W heb ik heel lang getwijfeld, want ze hebben allebei hun plussen en minnen en overschaduwen dus niet de ander.

De Sony heeft een briljante feature die je met ANC-hoofdtelefoons nodig hebt in een kantooromgeving: je kunt je hand tegen de rechter oorschelp houden en de hoofdtelefoon geeft dan het omgevingsgeluid door. Ook werkt de ANC in ons galmende kantoor net even beter dan die van B&W, hoewel het verschil niet schokkend is (de B&W's doen het goed genoeg zodra je zachte muziek of een podcast opzet). De B&W's hebben ook een ambient mode, maar die activeer je door de ANC-knop 2s ingedrukt te houden en dat duurt eigenlijk te lang. Je mist zo het eerste deel van wat iemand zegt.

Wat me toch richting B&W heeft overgehaald is de geluidskwaliteit. Ze zijn neutraler en dat spreekt me erg aan. De muziek of podcast (of thuis een Youtube-video) gaat automatisch op pauze als ik de hoofdtelefoon even afzet en begint weer waar hij was gebleven als ik hem na een kort overleg weer opzet. Ik zit dan heerlijk in mijn eigen bubbel en noem het richting collega's al "mijn happy place".

Ik hoor absoluut helemaal niks meer als ik ze op zet, maar heb de ANC wel in de hoogste stand. De standen zijn: off, low, auto en high. Daarnaast is er de eerder genoemde ambient mode die je kunt activeren met het knopje achterop de linker oorschelp (2s indrukken). Deze knop schakelt met kort indrukken tussen de eerder genoemde ANC-standen. Alle andere bedieningstoetsen zitten rechts. De aan-uit schakelaar beweegt licht en fungeert tevens als "bluetooth pairing mode"-knop. Daaronder zitten drie knoppen die van boven naar onder voor volume +, pauze/play (of "next" als je dubbelklikt) en volume - zijn. Daar weer onder zit de usb-c-aansluiting.

Mijn collega links heeft de Sony WH1000xm3 gekocht en die is ook gewoon erg goed. Een groot nadeel van de Sony is echter wel dat hij, blijkbaar, niet kan laden en afspelen tegelijk. Zodra de usb-kabel in de hoofdtelefoon gaat, schakelt hij uit. Met de B&W kan ik gewoon doorluisteren via BT (en via 3.5mm waarschijnlijk ook wel, niet getest) terwijl de accu's bijladen. Ik heb een lange usb-kabel op mijn bureau liggen, dus ik heb nooit lege accu's.

De app biedt weinig extra's, je kunt er firmware updates uitvoeren en instellen hoe snel hij in standby gaat, maar andere functies (ANC-setting bijvoorbeeld) zitten gewoon verwerkt in knopjes op het apparaat. Over standby gesproken: werkelijk briljant hoe hij in standby blijkbaar wel detecteert dat je hem weer opzet, want als ik na een meeting de hoofdtelefoon in standby aantref en hem opzet, hoor ik direct het opstartgeluidje en de tekst "connected" als de verbinding met mijn laptop is hersteld. De ANC-standen worden door dezelfde stem bevestigd als je ze selecteert.

Tot slot iets over het comfort: dit zit gewoon echt heel goed met deze hoofdtelefoon. Gezien de situatie met de galm op werk heb ik hem echt de hele dag op (uitgezonderd meetings). Ik ga niet zweten in de hoofdtelefoon, mijn oorschelp past er ruim in en de druk op mijn hoofd is compleet onmerkbaar. En de accu houdt het zonder twijfel 30 uur vol: een hele werkweek op 1 lading is goed te doen, in het weekend laad ik hem thuis wel op. En mocht dat toch een keer ontoereikend zijn: opladen tijdens het luisteren is gewoon mogelijk!

Ik heb hem trouwens bij Amazon.de gekocht, verzonden vanaf Heimkinowelt in Wenen. Dat scheelde gewoon 70 euro met de prijzen in Nederland (329 vs. 399)!.

Heb jij ook een Bowers & Wilkins PX7 (Grijs, Zwart)?

Thanks voor je review! Ik ben ook in de markt voor deze koptelefoon, gister geluisterd bij hifi klubben en tevens vergeleken met alle andere merken (B&O,Sony, Sennheiser, Dalo, Bose etc) en deze kwam voor mij als winnaar uit de bus (combi features & geluid).

1 ding dat ik niet goed kan vinden is hoe werkt de pairing met meerdere apparaten? Ik lees dat hij multi point ondersteund en dus verbonden kan worden met verschillende apparaten zonder opnieuw te hoeven pairen. Ik ben echter opzoek naar of onderstaand scenario ook ondersteund wordt:

Voorheen had ik de sennheiser PXC-550 en die ondersteunde het volgende scenario namelijk wel.

Situatie:
Koptelefoon gepaired met telefoon + laptop. Muziek aan het luisteren via de laptop tussentijds gaat mijn telefoon, wanneer ik deze opneem schakelt de koptelefoon naar de telefoon. Telefoongesprek is over en automatisch schakelt terug naar de laptop en ik kan verder muziek luisteren. Dit alles zonder de app/telefoon opnieuw te hoeven activeren op een van de apparaten.

Alvast bedankt!
Hoi,

Ik heb het even voor je getest. Het kostte enige moeite, maar dat kan aan mijn (oude) laptop liggen, maar het werkt inderdaad zoals je omschrijft. Ik moet wel eerst de laptop verbinden en dan de telefoon (nogmaals: kan aan mijn oude laptop liggen), maar als ik dan de telefoon ook verbind (gaat automatisch), hoor ik "second device connected" en kan ik gewoon muziek van de laptop luisteren. Als ik vervolgens een telefoontje pleeg naar mijn vriendin (om even te testen), gaat de muziek op pauze en mute, hoor ik de telefoon overgaan en kan ik via de telefoon bellen. Als ik vervolgens weer ophang begint binnen 1-2s de muziek weer te spelen. Erg handig, wist niet dat hij dat kon :)

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 23 juli 2024 23:49]

Nogmaals super dat je het even hebt getest en blij om te weten dat dit ondersteund wordt :)

Nu komt deze er zeker!!
Ambient pass through met het linker knopje ingedrukt houden voor twee seconden.
I know, maar Sony heeft dat gewoon handiger geïmplementeerd: hand even op de oorschelp leggen. Aan de andere kant is de "muziek op pauze als je een oogschelp van je oor haalt" ook wel erg nice bij de PX7.

Ik ben alleen inmiddels met mijn 2e PX7 bezig: ik had kabelbreuk, waardoor 1 kanaal steeds wegviel. Inmiddels heb ik volgens mij weer inwendige kabel-issues: de microfoon doet het zelden in Teams-meetings.