Ik ga me eens aan een review wagen
Ik was tot voor kort eigenaar van de tab S2 ve 8.0, maar deze kon helaas niet meer alle apps draaien (knetterheet werd dat ding), de aan-/uitknop reageerde niet altijd even lekker en de accuduur was drastisch gedaald. Tijd voor een nieuwe dus.
Ik heb een tijdje zitten rondkijken, maar alles was het net niet. Uiteindelijk waren de meest passende voor mij de tab S5e en de iPad mini (klein heeft toch mijn voorkeur). Aangezien ik flinke korting kon krijgen via de Samsungsite, en ik toch Android prettiger vind werken, viel mijn keuze op de S5e. Ik ga later wel kijken of het me lukt om foto's roe te voegen.
Eerste indrukken
(Hopelijk doe ik de lay-out goed zo) Hoe doe je diksgedrukte titels? Snap eer niks va
Aangezien ik mijn tablet op cybermonday heb besteld, duurde het een paar dagen voordat deze binnen zou komen. Hij bleef ook maar heen en weer gaan tussen België en Nederland vreemd genoeg (verbaast me dan ook niet dat het lang duurt). Eenmaal ontvangen pakte ik het pakketje heel enthousiast uit uiteraard. De tablet zit erg stevig in de doos en zou niet zomaar kunnen verschuiven dus. De doos bevatte naast de tablet een usb c- naar usb a-kabel, een dongle (usb c naar 3.5mm), een laadblokje en een handleiding. Wat me gelijk opviel, is dat de achterkant van de tablet niet zwart is, maar heel donkergrijs. Dit matcht niet met de voorkant, en ik vind dat zelf wel een minpuntje. Ik was dan achteraf liever voor goud of zilver gegaan, maar het is verder niet storend
De achermranden zijn dun en mooi symmetrisch. Ik word daar heel blij van. Wel jammer dat de knoppen zijn verdwenen en nu op het scherm zelf zitten.
Gebruik en scherm
De tablet start vlot op. Out of the box was de tablet al gelijk 50% geladen, hier heb ik nog 3 dagen mee kunnen doen met weinig gebruik. Samsungs One UI was wel even wennen, mijn tab S2 draait helaas nog op android 7 (Samsung besloot hun topmodellen van 2015 en 2016 vreemd genoeg maar 1 update te geven, tegenover 2 voor hun budgetmodellen), maar die vond ik wel een fijnere interface hebben. Het icoontje voor de app drawer heb ik handmatig in moeten schakelen, maar omhoogvergen werkt ook prima.
Scherm is prachtig. Ik was al OLED gewend na 3 jaar de S2 te hebben gehad, maar deze overtreft de S2 met gemak als ik ze naast elkaar leg. Kleuren zijn veel accurater en niet zo oversaturated. Ook is zwary echt zwart, en rustiger voor je ogen door minder licht als het donk3r is
Er kleven wel wat nadelen aan het gebruik van OLED. Zo veegt zwart op de laagste helderheid wat uit bij het scrollen en kun je last hebben van inbrandingsverschijnselen. Maar van dat laatste heb ik geen last gehad. De tab S2 vertoont na 3 jaar nog geen enkel ingebrand icoon, mijn tip is dan ook om de helderheid beperkt te houden wanneer hoge helderheid njet per se nodig is. Zo verleng je de levensduur. Enige wat er te zien is, is een lichte slijtage van de blauwe pixels. Na veel intensief gebruik heeft het scherm een gelige waas gekregen, maar dit is niet heel storend verder. Ik verwacht hetzelfde proces bij de S5e.
De pixeldichtheid is wel lager geworden tov de S2, hier was ik wel bang voor, maar in praktijk bleek dat hartstikke mee te vallen. Alles ziet er nog steeds aardig scherp uit, en je kunt vanaf normale kijkafstand geen losse pixels onderscheiden.
Verder is de tablet natuurlijk geen snelheidsmonster, maar voor dit geld kun je geen snapdragon 855 verwachten zonder heel veel consessies te doen verder. De tablet werkt tot nu toe erg vlot, multitasken gaat prima, ook met 4 GB geheugen. De 6GN was natuurlijk leuker geweest, maar 4 GB is voor mij ook al goed genoeg. Voor mediaconsumptie is de tablet perfect, en ook voor spelleb is deze tablet meer dan gesxhikt. De midrangeprocessor zal ook in batferijduur beter scoren. Hierover later meer.
De tablet bevat 64 GB aan opslaggeheugen, waarvan iets minder dan 50 GB nog beschikbaar is. Android en de stamdaardapplicaties nemen dus aardig wat ruimte al in. Voor mij is dat meer dan genoeg, had zelfs nog ruimte over op mijn 32 GB. Mocht dit toch te weinig blijken te zijn, is de opslag nog uit te breiden
Na een maand mis ik nog steeds de fysieke homeknop. Werkt rovh makkelijker, ook scannen was hierop makkeljjker, vind ik zelf dan.
Batterijduur en aansluitingen
Ik kan daar na een maand heel kort over zijn: batterijduur is fantastisch! Over het algemeen haal ik er 10-13 uur screen on time mee, wat zeker niet slecht is. Dit op wifi, en de apps die ik het meest gebruik, zijn toch wel discord, chrome en Netflix.
En dan nu over het de aansluitingen, of eerder het gebrek daaraan. Kort gezegd is dat zwaar kut (niet heel professioneel gezegd, maar dat is wel exacr hoe ik erover denk). Je werkt nu alleen via usb c, zowel laden als oortjes aansluiten. Dit gaat nu via een verloopje, dat heel fijn niet op andere apparaten werkt vanwege het missen van ingebouwde DAC (geloof dat dat het was tenminste). Dus als je dat ding niet kwijt wil raken, moet je het aan je tablet laten zitten, wat niet heel praktisch is, maar aan je oortjes of koptelefoon laten zitten, is hier ook geen optie. Ook zql de poort sneller moeten slijten statistisch gezien, maar door de accuduur hoef je je tablet wel weinig op te laden.
En het argument 'dan gebruik je bluetoothoortjes' heb ik vaak genoeg gehoord. Ik heb het alweer voor elkaar gekregen om op hetzelfde moment een lege tablet en lege oortjes te hebben, dus zou het wel erg fijn zijn als je je nooit lege bedrade aan zou kunnen sluiten
Ik heb door superlieve medewerkers van Samsung toch nog de charging Dock kunnen bemachtigen (viel eigenlijk buiten de actieperiode), dus ik kan nu ook laden via een andere ingang aam de zijkant. Zal slijtage schelen.
Uiteindelijk is het toch wel een mooi apparaat ondanks de minpunten. Wel blijft het formaat wennen (8 inch blijft toch mijn favoriet), maar het is een prima formaat om mee te nemen. Ook is het fijn dat de tablet erg licht is voor het formaat. Wel jammer dat door 1 mm dunner de headphone net wel of net niet zou passen. De tablet voelt zonder hoes nog robuust en stevig aan door de materiaalkeuze (aluminium?). De bouwkwaliteit is zeer goed voor zover ik kan oordelen. De reden dat ik dan voor Samsung kies, is zeker ook vanwege de goede bouwkwaliteit. De S2 is ook al meerdere keren van de trap af gestuiterd, en geen enkel barstje erin. Vertrouw er nu ook wel op dat dat goed gaat komen

. Ik ga weer voor de 3+ jaar.
En even een shoutout naar de goede service van Samsung, dat maak je niet vaak mee. Mag ook wel benoemd worden
Cameraprestaties
Verwacht hier niet al te veel van, maar de camera's zijn verrassend bruikbaar nog. Wel lijkt enige vorm van stabilisatie te ontbreken. De achtercamera (13 MP) schiet nog redelijke plaatsjes, de voorcamera (8MP) is zeker goed genoeg om mee te videobellen. Je kan ook grappige stickers toevoegen. De beautymodus lijkt automatisch ingeschakeld te zijn, maar deze kun je uitschakelen. Een voorbeeldfoto van de achtercamera is bijgevoegd