Amazon Kindle Oasis (2019) WiFi 8GB Grafiet Review

22 januari 2020, laatste update op 26 april 2020, 8.435 views Rapporteer

Nieuwe Kindle Oasis (2019, 10de generatie) als opvolger van een Kindle Paperwhite 2 (6de generatie). Gekozen vanwege pagina toetsen en geel nachtlicht voor het lezen, plus iets groter scherm. Ik heb er een originele cover bij gedaan.

Pluspunten

• Licht goed in de hand
  • Knoppen voor bladeren zijn fijn
  • Groter scherm
  • Nachtlicht

Minpunten

• De bult verdwijnt met origineel hoesje
  • Cover sluit en opent reader maar langer nodig om wakker te worden

Na in het verleden kennis gemaakt te hebben met mobipocket reader op de Nokia mobiele telefoon ben ik ooit met een Kindle 3+keyboard begonnen met eReaders vanwege dat boeken mee op vakantie te zwaar werd voor vliegen in de standaard koffer. Kindle was toen de enige betaalbare aanbieder, ik lees meestal in het Engels, en Kindle had de winkel perfect geïntegreerd, dus op vakantie een nieuw boek kopen was eenvoudig.

Nadat de Paperwhite serie uitkwam, die ingebouwde verlichting bood, en compacter was, ging ik upgraden om ook zonder lamp aan te kunnen lezen in het donker, en de oude ging door naar de familie (is nu nog in gebruik).

Nu begon het te kriebelen en besloot ik om de Oasis te vragen voor kerst. Eigenlijk had ik weinig geldig excuus want de paperwhite doet het nog gewoon goed. Echter mijn ogen gaan wat achteruit, ik miste de fysieke knoppen van de Kindle 3, en het nachtlicht vind ik fijn op mijn telefoon, dus misschien ook wel voor de Kindle Oasis, plus het is gewoon leuk af een toe een nieuwe gadget te kopen.

Ik heb kort nog Kobo en Pocketboek overwogen, maar gezien het Engelstalig lezen en aanbod, de geïntegreerde winkel, en prijs van nieuwe boeken, plus volle tevredenheid over de jaren, besloot ik bij Kindle te blijven.

Het grote verschil met vorige eReaders is dat de Oasis van buiten asymetrisch is. Aan de kant met de knoppen zit een verdikking waar de batterij in zit. Dit helpt enorm met vasthouden want je hebt iets om te grijpen, en het gewicht zit in je hand.
Ik heb ook een officiële cover erbij gekocht, en die kun je als boek openen, en omvouwen om onder de eReader te klappen, maar dat doet wel de verdikking verdwijnen met vasthouden. Je houdt een rechthoekig pakket over.

De Oasis is breder en korter dan de Paperwhite, wat gevolgen heeft voor het opbergen, maar past nog prima in mijn jaszak.

Bij in gebruik name was de eReader al gekoppeld aan mijn account (Amazon doet dat standaard, tenzij je expliciet aangeeft dat niet te willen tijdens bestellen). Verder kon ik via de website van Amazon onder mijn devices aangeven alle boeken die ook op de oude eReader stonden over te zetten naar de nieuwe eReader. Ook kon ik daar de naam aanpassen van de nieuwe eReader en deze als standaard apparaat in te stellen, etc.

Het lezen is inderdaad fijner, ik hoef geen vinger op te tillen met omslaan van pagina's, de knop ligt onder mijn duim. En het gele nachtlicht stoort mijn vrouw veel minder als ik in bed lees. De letters zijn standaard wat groter, en het houd goed vast. Al met al ben ik tevreden met de aankoop en hoop ik er weer jaren mee te doen.

Edit 01-02-2020:
Eerste keer er mee op reis en gelijk bij Security op Schiphol er uit gepikt, wat voor soort tablet of e-reader dat dan was in mijn handbagage. Na controle mocht ik door. Weer een boek uitgelezen in het vliegtuig.

Edit 26-04-2020:
Ik heb een orginele hoes erbij waardoor de kindle in slaap stand gaat als ik heb dicht doen. Het duurt iets langer als ik verder wil lezen, want ik zie dat die dan weer opstart als ik heb langere tijd wegleg, maar dat heeft wel een grote impact op de accu, die blijft gewoon vol terwijl de tablet niet gebruikt wordt waar de vorige paperwhite wel langzaam minder werd. Moet wel aantekenen dat ik het standaard in vliegmode heb, maar dat was met de Papaerwhite ook.

Heb jij ook een Amazon Kindle Oasis (2019) WiFi 8GB Grafiet?

Prima review!

Wat ik persoonlijk mis is de mogelijkheid om de touch functionaliteit uit te schakelen (bijvoorbeeld via een schuifje) en alleen de knoppen te gebruiken. Zolang ik op beide manieren tegelijk kan navigeren raak ik vaak per ongeluk het touchscreen aan.
Dank! Ik ken je probleem (nog) niet.

Gebruik jij een beschermhoes? Ik merk met een book cover dat mijn handen niet meer bij het scherm hoeven te komen. Links houd de "kaft" vast, rechts de brede rand met de vooruit en terug knoppen.

Met de cover er onder gevouwen lees ik maar met een hand, en ook die raakt alleen de rand met de knoppen aan want het grootste deel van de hand ligt onder het boek als steun.

Edit: If you are holding the e-reader in one hand when reading an ebook, there is a setting to disable the touchscreen Bron: https://goodereader.com/b...e-oasis-3-e-reader-review

Edit2: https://blog.the-ebook-re...screen-on-kindle-oasis-2/

The option to disable the touchscreen is located on the settings menu list while reading. Just tap the top of the screen to open the menu bar and then tap the icon with the three dots located in the upper right corner. From there you can choose to disable the touchscreen.

[Reactie gewijzigd door swhnld op 23 juli 2024 13:05]

Dank, dat is een nuttige tip!
Blijkbaar ben ik niet de enige onhandige lezer :) .
Lol, ik zou juist graag de knoppen uitschakelen.
Ik beaam dat deze kindle er zeer lang over doet om wakker te worden. Mijn vorige Kindle, de Voyage, was binnen een seconde leesbaar. Deze doet er al snel 2-4 seconden over, al wisselt het bij mij wat. Verder heb ik overigens de bult nog wel met het officiële hoesje. Zelf ben ik ook zeer tevreden met deze kindle; het lezen gaat heerlijk, zolang je de reader maar bij de bult vast hebt. In het begin had ik ook het platte deel in mijn hand, maar doordat het zwaartepunt dan aan de andere kant ligt krijg ik snel vermoeide handen. Gelukkig heeft de kindle auto-rotate, dus als ik deze met de bult in mijn linkerhand hou dan gaat het alsnog goed. :-)

Tot slot nog één ander dingetje: ik heb ook het probleem dat er heel af en toe wat "inbranding" aanwezig is. Hiermee doel ik erop dat ik soms de screensaver lichtjes achter mijn tekst zie, of dat ik de tekst van de vorige pagina(s) nog zien (al dan niet overlappend wat nogal een rommel wordt). Dit is gelukkig snel op te lossen door de kindle even naar standby te zetten en hierna weer te activeren voor lezen. Ik weet niet of anderen dit probleem ook hebben?

Het was een dure aanschaf, maar ik heb er in ieder geval veel plezier van.
Het "inbranden" dat je beschrijft is geheel normaal voor een e-ink scherm. Het gehele scherm moet ververst worden om de oude tekst geheel te verwijderen, dat gebeurd standaard maar om de x pagina's. Bij een Kobo kan je instellen hoe vaak dat die dat moet doen, je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om dat bij elke nieuwe bladzijde te doen. (ik veronderstal dat dat ook een optie is bij de kindle) Het duurt dan wel iets langer eer de pagina laad en het scherm gaat even van zwart naar wit.
Tja, het valt mij op omdat ik dit nu pas voor het eerst zie. Dit is mijn derde kindle. Dat inbranden waar ik het over heb gebeurt dus ook bij het omslaan van meerdere pagina's. Standaard refreshed de kindle dacht ik elke pagina. Vandaar dat ik hier een opmerking van maak. Maar goed, het is maar een klein ding en neemt het leesplezier niet weg.
De setting voor page refresh kun je aanpassen en dan heb je dit probleem niet meer: