Roccat Leadr Review

18 januari 2020, laatste update op 23 januari 2020, 807 views Rapporteer

Draadloze muis die het gedeelte "muis" goed doet, maar waar voor het gedeelte "draadloze" vreemde keuzes zijn gemaakt.

Pluspunten

• Goede prestaties
  • Veel configureerbare knoppen
  • Prettige vorm

Minpunten

• Standaard micro-USB kabels passen niet
  • Zelfde kabel voor dock als voor muis is niet handig
  • Profielen niet op muis opgeslagen

3 van 5 sterren (Voldoende)
Roccat maakt al langer muizen, maar de Leadr is de eerste draadloze muis van Roccat. En dat is te merken. Als muis is hij goed en prettig in gebruik. Maar op het draadloze aspect laat Roccat de nodige steken vallen. Niet dat de draadloze prestaties tegenvallen, in tegendeel. Maar enkele ontwerpkeuzes van Roccat maken dit niet een handige muis om draadloos te gebruiken in veel gevallen.
De Muis
De Leadr bevat een PixArt 3360-serie sensor die tegenwoordig in iedere zichzelf respecterende gaming muis zit. Er valt niets op aan te merken: Hij is nauwkeurig, snel en heeft geen rare functies als acceleratie. De DPI laat zich instellen van te weinig (100) tot te veel (12000). Je kunt meerdere DPI-niveaus instellen in de Roccat Swarm software en vervolgens met een knop op de muis wisselen van DPI-niveau.

De muis bevat veel knoppen: De gebruikelijke twee, een scrollwiel dat als knop fungeert, twee knoppen bovenop aan elk van de twee zijkanten, drie knoppen bij de duim, waarvan eentje als standaard "shift" knop dient en tot slot twee fin-achtige schakelaars die je in twee richtingen kunt duwen. Deze laatste kun je gebruiken voor zaken als scrollen.

Hoewel de fin-knoppen voelen alsof ze analoog zouden kunnen zijn, is dat echter niet zo, wat jammer is. De knoppen voelen degelijk aan, maar zijn niet bijzonder. Het scrollwiel heeft geen vrij scrollen functie en kan ook niet gebruikt worden als knop die naar links en rechts kan klikken, zoals sommige Logitech muizen dat doen.

De Leadr ligt prima in mijn (grote) hand. Rechterhand wel te verstaan, want het design is voor rechtshandig gebruik. Voor zover ik weet bestaat er geen lefty-variant van de Leadr.
De Software
De muis stel je in met behulp van de Roccat Swarm software. Bij de eerste installatie vertelde de software me dat ik de firmware van de muis en het oplaad-dock moest updaten, maar na dat gedaan te hebben, leek de muis niet meer te reageren. Dock opnieuw inpluggen, muis uit en aan zetten en de pair-knop indrukken en het werkte weer. Dit is me later niet meer overkomen, maar het was geen ideale start.

Swarm werkt verder prima. Het heeft de functies die je verwacht: Algemene zaken als het regelen van scroll / pointer / dubbelklik snelheden, instellen van DPI-niveaus, het finetunen van de RGB-disco en configureren van de knoppen. Standaard zijn er al voor een heel aantal games wat voorgebakken macro's om aan knoppen te koppelen, maar je kunt ook eenvoudig zelf macro's maken. Je kunt ook de lift-off-distance instellen. Dit bepaalt hoe ver je de muis moet optillen voordat deze stopt met het registeren van de positie.

De software heeft een "favorites" tab waar je sommige functies kunt vastpinnen zodat je ze sneller terug kunt vinden. Een beetje nutteloos als je het mij vraagt, want zo heel veel functies zijn er nu ook weer niet en de meeste mensen zullen niet dagelijks in hun muis-configuratie zitten rommelen.

Groot nadeel aan de combinatie software / muis is dat de muis geen onboard geheugen heeft om instellingen in op te slaan. Je moet dus altijd de Roccat Swarm software hebben draaien om volledig gebruik te maken van alle knoppen. Neem je de muis mee naar een andere machine, dan zul je genoegen moeten nemen met de standaard instellingen tenzij je op de andere machine ook Swarm hebt geinstalleerd en daar hetzelfde profiel hebt geconfigureerd. Onhandig voor mensen die de muis op meerdere apparaten willen gebruiken, niet echt een probleem voor mensen die dat niet doen.
Het Dock / Draadloos Gebruik
De Leadr wordt geleverd met een docking station, waar je de muis aan op kunt hangen om deze op te laden. Ziet er leuk uit om de muis te laten zien, maar de implementatie van het concept laat te wensen over. Zo is het docking station tevens de wireless receiver, dus als je op pad gaat met de muis, dan moet je of het dock meenemen of je moet genoegen nemen met de muis aan een draadje.

Ik neem zelf zo nu en dan een laptop mee en heb daar graag een externe muis bij. Mijn vorige draadloze muizen (van Logitech) hadden allemaal een heel compacte receiver die nauwelijks uit de USB poort stak. In vergelijking daarmee, is de oplossing van Roccat onhandig.

Daar komt bij dat hoewel het dock en de muis een micro-USB aansluiting hebben, de opening waar de micro-USB plug in moet op beide apparaten wat kleiner is dan gebruikelijk, waardoor een standaard micro-USB kabel te veel plastic rondom de daadwerkelijke plug heeft om te passen. Je kunt de muis en het dock dus enkel met de meegeleverde kabel aansluiten, en niet met een van de tientallen micro-USB kabels die je toch al hebt rondslingeren.

Het gevolg hiervan is dat als je tijdens een game-sessie opeens door je batterij heen bent, je eerst de kabel achteruit het dock moet pulken en hem dan pas in de muis kunt stoppen. Neem je de muis mee op reis, dan moet je zelfs als je deze bekabeld gaat gebruiken, de volledige USB kabel waarmee het dock aangesloten zit weghalen en als je deze met cable management netjes weggewerkt had, is dat niet handig.

Het dock heeft wel een aardige batterij-niveau-indicator, die met 4 LEDs aangeeft hoe vol de accu in de muis nog is. Gek genoeg zijn deze LEDs enkel blauw en niet programmeerbaar met allerlei hippe RGB-effecten.
Gebruikservaring en Conclusie
In het dagelijks gebruik doet de Leadr het goed. Hij ligt goed in de hand en is accuraat. De knoppen zijn goed te bedienen, al zijn ze niet allemaal even handig te bereiken (wat ook niet echt vreemd is gezien het aantal knoppen dat de muis heeft).

Omdat er een high-end sensor in zit, is de accuduur beperkt. Met enkel in de avond spelen moet de muis na enkele avonden aan de lader. Speel je de hele dag door, dan kan het zijn dat je aan het eind van de dag al zonder prik zit. Dit is vrij gangbaar voor gaming-muizen in dit segment.

Als de de RGB-disco aan laat, dan heb je uiteraard minder accuduur, dus die kun je dan ook maar beter uitzetten, want RGB op een apparaat dat op een accu loopt is onzinnig.

Hoewel de muis als muis het goed doet, stelt hij teleur als het gaat om de praktische aspecten van het draadloos zijn. Een niet-standaard micro-USB kabel voor zowel dock als muis, een fors dock dat tevens de receiver is, geen onboard geheugen. Allemaal dingen die gewoon niet goed bedacht zijn.

Met de kwaliteit van de muis is niet veel mis, maar de vreemde ontwerpbeslissingen die in de ontwikkeling van de muis zijn genomen zorgen ervoor dat de eerste wireless muis van Roccat geen succesverhaal is.

Mijn Leadr is na ongeveer een jaar spontane dubbelklik verschijnselen gaan vertonen. Dit is iets dat bij concurrenten net zo goed voorkomt en ik geef Roccat er geen aftrekpunten voor. Maar het gevolg is wel dat toen Amazon mij de keuze gaf om de muis te vervangen voor een ander exemplaar van hetzelfde model of om de koop te ontbinden en geld terug te storten, ik voor de laatste optie heb gekozen.

Heb jij ook een Roccat Leadr?