Ik heb deze Xiaomi Mi 4A Gigabit Edition WiFi router mee terug genomen uit Shenzhen en gekocht bij de officiële Mi Store: het is een vrij eenvoudige router in gebruik en het enige wat verwarrend is, dat is het configureren van de router. Aangezien dit geheel in Chinees gaat.
Verpakking
WiFi router zelf
Het is echter een kwestie van volgende, volgende klikken en accepteren dat je ziel verkoopt aan de duivel. Nee niet echt, maar mijn vrouw legde uit dat een van de vinkjes betekende dat je WiFi wachtwoord ook direct het wachtwoord is om in te loggen op de router. Dat moet je maar net weten: al is dat maar goed ook, want default wachtwoorden zijn immers niet veilig.
Na het instellen kun je de router beheren met de
MiWifi App, waarmee het gelukkig allemaal net iets makkelijker gaat. Aangezien de app in het Engels werkt: wel merk je, dat het overduidelijk een WiFi router is voor het vasteland van China. Zo kun je via WeChat geld verdienen door je WiFi open te stellen voor derden, alleen daar heb je in Nederland vermoedelijk weinig aan.
Zodoende werd het mij ook niet duidelijk hoe ik dit gast WiFi netwerk nou kon instellen, zonder dat Winnie de Poeh mee kijkt wat mijn gasten uitspoken. Dus dat heb ik gelaten voor wat het is. Wat wel erg handig is, dat je via de app de WPS knop kunt bedienen. Je klikt dan "add device" en dan staat WPS er ook tussen.
Ook is het mogelijk om een VPN op de router in te stellen, een optie die ik eerlijk gezegd best interessant vind. Maar er zijn wel enkel twee VPN protocollen ondersteund, namelijk PPTP en L2TP. Dus dat is alsnog beperkt, omdat het erop lijkt dat je OpenVPN niet kunt gebruiken.
Je kunt met deze router ook apparaten eenvoudig blokkeren van je netwerk en zelfs instellen, dat het apparaat geen gebruik kan maken van het netwerk tussen een bepaalde tijd. Iets wat mij handig lijkt voor kinderen, die ik nog niet heb
Ook kun je dus je eigen The Great Firewall of China instellen: bijvoorbeeld als je niet wilt, dat je vrouw de staatsmedia NOS bezoekt. Of dat je liever niet hebt dat je kinderen pornosites kunnen bezoeken. Het is dus best handig dat dit mogelijk is, al zal ik het zelf niet veel gebruiken.
Voor ¥ 129 is dit echt een uitstekende router en ik ben blij, dat ik eentje mee teruggenomen heb uit Shenzhen. Want het is echt een stuk beter, dan de Wavelink Router die ik op AliExpress vorig jaar bestel had.
Die werkte ook wel goed, maar de Xiaomi router is gewoon beter! Het is ook echt fijn dat 5Ghz ondersteund word, dat is wel handig omdat het op die frequentie minder druk is.