Sony WH-1000XM3 (Zwart) Review

15 januari 2020, laatste update op 18 februari 2020, 5.095 views Rapporteer

Het is waarschijnlijk enkel wachten op de XM4 alvorens er een betere ANC Over-Ear koptelefoon te vinden is op de markt. Hoe goed deze presteren kun je terugvinden in mijn review.

Pluspunten

• Geluidskwaliteit muziek / video
  • Hi-Res Audio ondersteuning
  • ANC werkt uitstekend (bijv. in vliegtuig)
  • Zeer lange batterijduur
  • Sony Headphones Connect

Minpunten

• Kan niet luisteren tijdens laden
  • Microfoon is niet bijzonder

XM3 vs XM3

Met zowel de WH-1000XM3 en WF-1000XM3 tot mijn beschikking leek het me interessant om een review te schrijven waarin beide producten worden uitgelicht. De kleine WF heb ik gekocht voor 166 euro bij Bol.com. De grotere WH zat bij de aankoop van mijn Xperia 1.

Is het interessant om ze beide te hebben of kun je toch beter kiezen voor de één, de ander of helemaal niet? Het zijn die vragen die ik zal proberen te beantwoorden. (Beide met de meest recente firmware). De review zal in de komende weken een paar keer bijgewerkt worden.

Unboxing

1. Boxed

Beide headsets komen in gelijkaardig stevige kartonnen dozen die je vanuit de linkerkant kan openschuiven om daarin een zwarte halfopen doos terug te vinden met verdere instructies hoe je snel gebruik kan maken van de headset. De unboxing ervaring voelt gelijk premium aan nadat je de folie voorzicht verwijdert. De overear heb ik al sinds juli 2019 in gebruik en de earphones zijn inmiddels ook een paar weken uit. De unboxing afbeelding zijn een recreatie. Alle folies waren met voldoening door mijzelf verwijderd.

2. Boxed half open

Als we dieper ingaan op de grote broer vinden we eerst een stevige case terug met een licht grove textuur waardoor het niet snel je handen zal ontglippen. Daaronder zit ook de gebruikershandleiding en andere standaardboekjes. De achterkant heeft ook nog een buidel waar je eventueel kleine prulletjes, kabels etc. in kan bewaren die niet standaard meegeleverd worden. De rest past mooi vanbinnen. Zie ook de specificaties voor de inhoud.

5. XM3 overear Boxed Open
6. Overear Case
alternatief case overear

Als we kijken naar de kleine wireless alternatief zien we beide earphones reeds uit de case. De eerste keer opstarten werkt door ze eerst in de case te stoppen alvorens te gebruiken. Pairen doe je snel middels de NFC lezer op de case en dit wanneer de earphones in de case zitten.

4. Earbuds boxed full open

Wel bijzonder om op te noemen zijn de vele varianten oordopjes die meegeleverd zijn. Dit in 2 materialen en verschillende formaten. De zwarten voelen iets zachter aan maar het verschil is klein. Deze kun je onder in de doos terugvinden.

11. Earbuds accessoires

Hardware

Specificaties
Hieronder vind je een volledige lijst met de specificaties zoals op de supportpagina's van beide producten te vinden is met hier en daar een kleine toevoeging. Wat natuurlijk opvalt zijn de verschillen in gewicht maar ook de lange batterijduur voor beide (de case zorgt voor 3 volledige oplaadbeurten) en het ontbreken van LDAC audio support voor de draadloze earphones. Beide producten zijn ook niet water resistant wat zeker bij de earphones een gemis is. Waar ze dan wel weer in uitblinken zijn de vele noise canceling features in combinatie met de geleverde software van Sony.

Specs
Design
Een gelijkaardige design filosofie is terug te vinden op beide producten van Sony. We zien vooral een minimalistisch gebruik van hoge kwaliteit materialen terug waarbij we de bruin/goud achtige accenten terugvinden.

Over-Ear

De headset ziet er mooi uit en voelt goed aan bij het oppakken. Aan de achterkant van de linkerschelp vinden we de enige twee knoppen terug. Mede daardoor is het minimalistische design goed gelukt. Ook vinden we aan dezelfde schelp aan de onderkant een 3.5mm jack terug. Aan de andere schelp zit de USB-C poort. De twee knoppen zijn er om gebruik te maken van een voice assistent naar keuze en de noise canceling aan te passen.

14. Overear Unit
Buttons close overear

Aan de rechterkant van de rechterschelp zittern touch sensoren om multimedia handelingen uit te voeren. Alhoewel voor mij de registratie wel goed werkt werkt het een beetje traag doordat je meerdere vegen juist moet plaatsen om te skippen / volume aan te passen. Hierdoor gebruik ik vaker mijn telefoon om bijvoorbeeld het volume aan te passen. Veel knoppen zien er misschien niet strak uit maar met de extra feedback zou het denk ik beter voelen. Een draaiwiel zoals op die van Microsoft zou misschien nog wel beter geweest zijn. Een groot probleem is het echter niet.

De hoofdband voelt stevig aan en vergeleken met de XM2 (welke ik ook nog een tijdje in bezit had) zit hier nu iets meer traagschuim in wat het draagcomfort ten goede komt. Het verlengen van deze band gaat simpel met goede klikfeedback. Voor mij zitten de schelpen precies goed. Wel zit het relatief strak tegen de oren voor passieve noise canceling. Gelukkig zijn ook hier de gebruikte materialen van goede kwaliteit dat het niet vervelend dragen is. Sessies van een paar uur zijn dan ook mogelijk.

Wireless In-Ear

9. Earbuds Case Top

Terwijl Appe Airpods kleine staafjes hebben zien de Sony's er eerder uit als een beetje uitgerokken oordopjes. Een touchsensor is aanwezig aan beide kanten. In dezelfde kleur als de accenten zie je het Sony logo terug. Aan de uiteindes bevinden zich ook LED's. Gezien de vele manieren waarop ze kunnen oplichten in blauw of rood raad ik aan om de Sony handleiding te bekijken.

10. Earbuds Case Open
12. Earbud Single
13. Earbud Single Back

Geluidskwaliteit en microfoon

Zonder gebruik te kunnen maken van testmateriaal kan ik enkel mijn voorlopige ervaring en vergelijkingen doorgeven. De Over-Ear XM3 is qua geluidskwaliteit voor mij perfect. De verschillende tonen komen goed naar buiten met een zuivere ondersteunende bass. Met de standaardinstellingen kan dit voor sommigen misschien te bass-heavy aan voelen maar in vergelijking met de grote concurrentie valt het nog best mee in positieve zin. Gelukkig zijn de instellingen ook snel aan te passen. Voor video zijn de Over-Ear XM3 ook uitermate geschikt. Alhoewel het gaat om een stereo headset had ik kwam er toch een surround gevoel over. Virtueel surround geluid wordt dan ook goed verwerkt. Een beetje onderzoek en het blijkt dat de 360 reality audio wordt ondersteund waarbij vooral de XM3 als consumer referentie werd gebruikt waardoor het ernaar uitziet dat virtuele surround ook in video mogelijk zou moeten zijn. 360 reality audio is vooral gericht op muziek waarbij artiesten zelf kunnen bepalen van welke positie bijv. verschillende instrumenten vandaan moeten komen. Dit werkt opvallend goed maar er is momenteel weinig content beschikbaar via duurdere diensten dan je maandelijkse Spotify. Waar wel een grote library voor beschikbaar is is Hi-Res audio. Petje af want heb zelf nog niks beters gehoord. In gaming op de PC middels de 3.5mm jack heb ik de audio instellingen nog niet optimaal gekregen. Soms klinkt het uitstekend maar sommige geluiden komen dan ineens muffled binnen. Dit kan weliswaar aan de case liggen en zal later de audio jack direct in de moederbord plaatsen. Een dedicated soundcard kan misschien ook helpen. Dolby Atmos zal ik ook aankopen en er later meer over schrijven.

De wireless earphones klinken ook zeer goed maar zitten niet op het niveau van de Over-Ear versie maar dat hoeft ook helemaal niet. Het geluid is nog steeds uitstekend. Ik heb zelf de volgende earphones ter vergelijking gebruikt. De Sony EX450AP (rond de 35 euro en aangekocht als reserve earphones), Sony EX650AP (rond de 50 euro en aangekocht als main maar helaas een half jaar geleden stuk gegaan) en de Sony XB50AP (rond de 35 euro en tot voor kort mijn main earphones). De EX reeks moet het vooral hebben van "egaal" geluid terwijl de Xtra Bass reeks (XB) duidelijk een voorkeur heeft voor de lage tonen. Dit zijn allemaal bedrade headphones. De WF-1000XM3 lijkt me vooral een mix te zijn tussen de EX650 en de XB50. Dit gekoppeld met ANC features en de volledige draadloze ervaring is het wel duidelijk waar de meerprijs vandaan komt. Het niet ondersteunen van LDAC is wel jammer waardoor hoge resolutie audio, met een zeer hoge bitrate draadloos afspelen niet mogelijk is. Misschien dat dat iets is voor een XM4 variant.

Beide producten hebben een hogere latency dan bedrade audioproducten. (Nu is het wel zo dat je bij de Over-Ears nog altijd gebruik kan maken van een audio jack.). Zowel in video en gaming merk ik er bij de Over-Ear versie zeer weinig van. Dit is wel anders dan bij de wireless earphones. Alhoewel nog steeds klein merk je een zeer kleine vertraging in bijvoorbeeld lip sync als je gaat opletten.

Dat de microfoon niet optimaal werkt werd in meerdere reviews aangehaald. De personen aan de andere kant (Skype en Whatsapp) horen alles wel goed maar het lijkt alsof achtergrond geluid ook versterkt meekomt. Het uitzetten van ANC verhelpt dit deels. Bij de wireless earphones werd me ook verteld dat het klonk alsof ik sprak in een holle ruimte maar dit is slechts 2x voorgevallen. De andere keren kwam dat niet voor. Het gebruik maken van wireless earphone om mee te bellen tijdens het rijden bijvoorbeeld is mogelijk maar het lijkt gevoelig voor trillingen waardoor dat als geluid ook wordt gezonden. Op een gladde weg hoort de andere persoon er niets van maar wel als je ineens over kasseien rijdt. (Zorg er wel voor dat je ANC uitschakelt bij het rijden. Indien je adaptive sync op hebt kun je eventueel de bus setting zo instellen dat je alle feed binnen krijgt.)

De meeste zaken lijken me software matig op te lossen maar hetzelfde effect als recht in een microfoon inspreken nabootsen is niet simpel. De microfoons doen hun werk uitstekend voor ANC maar aan de kant van een microfoonfeedback tijdens een gesprek kan SOny nog wel het één en ander verbeteren.

Sony Headphones Connect

Sony Headphones Connect is naar mijn mening een verademing als het gaat om applicaties van derde partijen die je voor een bepaald extern apparaat moet installeren. Deze staat geïnstalleerd op een Sony Xperia 1 waarbij ik met gebruik van beide type audioproducten geen issues heb ondervonden. Het kan zijn dat uw ervaring met een ander toestel anders kan zijn. De applicatie installeerde ik alvorens te pairen met een XM3. Middels NFC ging het pairen met beide binnen enkele seconden.

Binnen de applicatie kun je gebruik maken van de vele beschikbare features en alles afstellen naar wens. Dat gaat van het instellen van de touchkbediening (recent kan het bijv. volledig worden uitgeschakeld op de Over-Ear XM3) tot het afstellen van de equalizer. De indeling is voor beide nagenoeg gelijk.

De instellingen m.b.t. adaptieve geluidsregeling en noise canceling zijn hetzelfde maar de Over-Ear versie heeft nog een set-up om de ruisonderdrukking te optimaliseren wat niet het geval is op de earbuds. De optimalisatie onderzoekt de uitgevoerde druk, de aanwezigheid van een bril en of je al dan niet nog mag genieten van een bos haar. De noise canceling past zich aan aan deze variabelen wat de kwaliteit ten goede komt. Sony adviseert om de optimalisatie tijdens en na een vlucht, bij het dragen van een bril of een nieuw kapsel/dragen over een muts uit te voeren. Ik merk zelf een kleine verbetering tijdens een vlucht. (Bij een update voor de WH-1000XM3 ergens rond of net na de zomer bleek de ANC kwaliteit minder te zijn dan er voor, dit probleem is ergens in oktober of november opgelost)

Verder voelt de applicatie zeer stabiel. Geen vastlopers, crashes of gelijkaardige problemen. Ook worden instellingen direct doorgevoerd. Alhoewel het updaten van beide audioproducten simpel uit te voeren is neemt het wel wat tijd in beslag. 10 - 15 minuten voor downloaden, zenden en installeren is niet ongewoon. Het is wel jammer dat er geen Windows versie van de app beschikbaar is.

Both alternatief

Beide producten die Sony heeft uitgebracht werken grotendeels zoals je mag verwachten. Zeker de Over-Ear versie van de XM3 maakt het op vlak van geluidskwaliteit en noise-canceling helemaal waar. Ook werd de ergonomie ten op zichte van de XM2 verbeterd. De XM3 earphones zit op vlak van geluidskwaliteit en noise-canceling een treedje lager maar aan de andere kant is het indrukwekkend hoe Sony de hoeveelheid technologie in zo'n compact formaat gekregen. Dat beide producten ook nog een lange batterijduur hebben is dan ook de kers op de taart.

De Over-Ear headphones zijn nu al een tijdje uit en geruchten over de XM4 doen spreiden daardoor langzaam (misschien al in een paar maanden). Deze zal hopelijk opnieuw op alle vlakken verbeteringen met zich mee brengen. Echter met een introductieprijs van misschien wel 379 euro zal de XM3 die momenteel flink in prijs is gezakt nog steeds een goede keuze zijn.

De wireless earphones zitten in één van de hoogste prijsklassen voor dit type product maar zijn desondanks wegens de vele features zeer competitief. Water resistance of een sportversie zou ik graag zien bij een volgende iteratie.

Als noise-canceling uw ding is, je het niet erg vindt om een koptelefoon te dragen en je veel in het openbaar vervoer of vliegtuig moet zitten dan is de WH-1000XM3 een juiste keuze.

Zoek je naar gelijkaardige features in een zo licht mogelijk formaat dat je veel flexibeler kan gebruiken (bijvoorbeel slechts aan ene oor) dan is de WF-1000XM3 een betere keus.

Indien je een ander budget hebt zijn er bedrage mogelijkheden of voor wireless eens kijken binnen een lager segment.

Heb jij ook een Sony WH-1000XM3 (Zwart)?

Mooie review! Heb de XM3 nu een maand of 4 en zelfs na een uur of 3 à 4 vind ik ze (met mijn bril op) nog prima zitten. Geluid is persoonlijk, dus daar wil ik niet te veel over zeggen (Vooruit dan: iets te veel lage tonen). NC vind ik ronduit goed. Ik gebruik de koptelefoon ook in mijn "werkplaats" in plaats van earplugs, waar ze het lawaai tot een acceptabel niveau weten terug te brengen.
Enig commentaar dat ik heb is dat verbinding met mijn iPhone SE soms een moment (<0,5 sec) weg valt.

P.S. Kijk nog even naar je foto's. Een aantal is voor de helft grijs.
Ik weet niet precies waar het aan ligt m.b.t. de foto's. Heb het een keer eerder voorgehad en is op sommige momenten in sommige browsers bij sommige foto's (vooral op mobile komt dit voor). De Meesten zijn PNG's van rond een MB groot. Denk dat ik ze zal converteren naar wat kleinere JPG's. Hopelijk is het dan beter.
Dankjewel voor de vergelijking tussen de WF en WH variant.
Ik heb zelf de earphones gekocht afgelopen zomer toen het zo warm was maar merk dat ik tijdens de wintermaanden toch wel iets warmere oren wil hebben op de fiets. Omdat ik zeer te spreken ben over de earphones vind ik het mooi om te horen dat de headphones nog beter klinken/afsluiten :D
Kun je de over-ear koptelefoon met meerdere apparaten pairen? En kun je dan met een druk op de knop wisselen naar een andere BlueTooth bron?
Met meerdere apparaten pairen is mogelijk. Je kunt 8 bronnen registeren. Wanneer je een 9de registreert met Bluetooth wordt de oudste overschreven.

Connecteren gebeurt manueel via de Bluetooth instellingen van de bron maar gaat over het algemeen zeer snel.

Indien je een bron instelt om enkel media af te spelen dan kun je met een 2de apparaat tegelijkertijd verbonden zijn voor enkel gespreksaudio.

Dit werkt op de wh en wf hetzelfde. Op de wf weet ik niet met hoeveel devices je kan pairen.
Er is niet alleen geen windows versie voor de wh-headset beschikbaar, de headset werkt helemaal niet met windows.
Dus vraag mij af als jij hem getest hebt met je : Microsoft Surface Pro 6 (Ci5-8350U, Zakelijk model) 8GB ram, 128GB opslag Grafiet, Is dit jouw niet opgevallen had je hier geen last van ?

Zodra je de headset connect gaat hij gigantisch stotteren, als ik dit had geweten had ik voor JBL gegaan.

Mooie review trouwens !

[Reactie gewijzigd door p0wnisher op 22 juli 2024 15:49]

Deze issues ondervind ik niet. Tijdens vluchten verbind ik via Bluetooth aan mijn surface pro om een film te kijken bijvoorbeeld. Geen stottering of andere vreemde zaken.
Misschien dat er bij u andere driver issues aanwezig zijn bij u of dat er een lager bluetooth protocol is. Werkend op bluetooth 4.0 krijg ik gedeeltelijk (getest middels een goedkope dongle op desktop. Dan is het of gespreksaudio enkel of enkel muziek en de kwaliteit is niet super). Bij 4.2 met A2DP ondersteuning geen issues.

Ook de WFs werken goed op Windows.

Naast de Surface Pro ook gebruikt met een recente Lenovo Yoga 720.
Elazz, bedankt ik ga een bluetooth dongle aanschaffen en hoop dat dit daarmee te verhelpen. _/-\o_
Twijfelde maar ben nu overtuigt.

Weet jij toevallig welke dongle 4.2 en A2DP ondersteund ?

[Reactie gewijzigd door p0wnisher op 22 juli 2024 15:49]

Kun je misschien je huidige laptop model / PC doorgeven dan kan ik al zien waar daar momenteel op ondersteund is. Indien dat A2DP ondersteund en eventueel zelfs Aptx dan kan er een ander probleem zijn.

Op een PC kun je bijvoorbeeld een Wi-Fi chip van Intel gebruiken met Bluetooth 5.0. Deze zijn niet eens duurder dan USB adapters. https://www.intel.com/con...ss/wireless-products.html

Op Amazon scoort deze 2 in 1 (zowel receiver als transmitter maar een beetje prijzig)

Deze zie ik ook terug in verschillende vormen maar is telkens een rebrand van een Chinese USB dongle: https://nl.aliexpress.com...602_10,searchweb201603_55

Betreft een laptop:

pricewatch: Medion Erazer P6689 (30022677, Qwerty)

was ook even gaan kijken en kwam deze adapter tegen:

Mijn drivers zijn up to date helaas, Ga het overwegen om deze te bestellen, bedankt voor je moeite en je link, Gebruik jij zelf 1 van die 2 adapters in jouw link ? of gebruik je in het algemeen een adapter, Als dit zo is dan koop ik graag dezelfde.

Nogmaals bedankt Elazz !
Die laptop heeft bluetooth 4.0 en zal waarschijnlijk een aantal features bluetooth features missen. Alhoewel op de productpagina van medion.com weer 4.2 staat. (Verschillende SKU's dus misschien dat daar nog iets anders aan is). Een optie is dus om de intel wifi chip te vervangen door één die bijv. bluetooth 5.0 ondersteunt, heb je wat betere WiFi gelijk ook.

De XM2 en XM3 zijn goed compatibel met Avantree usb 4.2 aptx dongles en hoger. Had er een tijdje terug één van hun gebruikt. Op hun site ook info hoe te verbinden. Volgensmij was de mijne zelfs 4.1 met aptx ondersteuning.

Deze zou moeten werken: https://www.amazon.de/dp/...th&qid=1579889665&sr=8-21
Ook sommige mensen die op amazon een review achterlieten was dat in combinatie met een Bose 700 of Sony XM3

Het is wel aan de dure kant. Eventueel probeer je deze via amzon (kun je denk ik altijd makkelijk terugsturen indien het niet werkt). Ik kan niets vertellen over die ene die je hebt gevonden. Kan ook werken maar heb mijn twijfels.

LET OP: de WH-XM3 heeft geen Low Latency ondersteuning dus voor gaming of video niet ideaal. Persoonlijk is me dit op de surface pro 6 of op de xperia 1 bij video in ieder geval nooit opgevallen. De WF-XM3 (earphones) heeft dat heel lichtjes (zie review)

De oplossing die Avantree kan aanbieden is dat je middels een 3.5mm jack to receiver een high end APTX HD LL connectie kan maken naar een transmitter die dit ook ondersteund. Dan zit je aan een latency van 40ms en is draadloos gaming ook aan de orde met de XM3. Echter zit je dan makkelijk rond de 80 euro voor de volledige oplossing en is een aparte gaming headset misschien interessanter.

[Reactie gewijzigd door Elazz op 22 juli 2024 15:49]

Elazz, Dank voor je super hulp en tijd !

Ik ga deze week even rustig de tijd nemen om te kijken wat en waar ik het ga aanschaffen, mocht ik het deze week al aanschaffen dan zal ik je middels deze pagina even informeren zodat ook anderen gebruikers hier gebruik van kunnen maken.

Hartelijk dank voor je tijd en moeite je hebt me ontzettend geholpen !
Eerst maar eens anderen drivers testen, mocht dit niet werken dan toch maar overwegen om of een nieuwe intel wifi kaart. ik hou je op de hoogte _/-\o_
Hey Elazz,

Ik heb geprobeerd om de xm3 draadloos via een goedkope ali bluetooth 5.0 dongle aan te sluiten op mijn computer met behoud van audio en de microfoon, maar ik krijg het geheel niet aan de praat. De headphones connecten vaker niet dan wel, en als ze dit wel doen, dan heb ik (zoals zoveel anderen) de keuze tussen erg slecht blikkerig geluid en een haperende mic, of alleen geluid (wat dan wel goed helder is) afhankelijk van wat ik kies bij de luidsprekers in windows.

Op mijn laptop heb ik hier via bluetooth helemaal geen last van, daar werkt de audio en de microfoon gewoon naar behoren, net zoals dat op mijn mobiel het geval is. Ik zie dat je hier linkt naar een wifi chip van intel, denk je dat dit het probleem op zal lossen? Ik zie online ook staan dat aptx vaak gewenst is, nou kan je bij pricewatch: Intel Wi-Fi 6 AX200 (no vPro) wat dell drivers installeren om dit ook te laten werken :).

Ik weet niet of jij zelf toevallig met een wifi chip hebt getest, maar hoor graag van je of je denkt dat dit het euvel oplost.

[Reactie gewijzigd door patshad op 22 juli 2024 15:49]

Dan vraag ik me af of het wel een bluetooth 5.0 dongle is? In principe zou er met een degelijke B4.2 aptx geen gekke issues moeten zijn. https://avantree.com/wireless-adapters/pc-gaming-adapter

De DG60 is duur maar de DG80 komt ook nog uit. Denk dat het daarmee wel moet werken.

Als je moederbord het ondersteund lijkt me een M2 WiFi chip met bluetooth ondersteuning toch een betere optie. Drivers komen van intel en meer community oplossingen bij sommige issues. Ook zit de AC9260, AX200 en AX201 in zeer veel laptops waar het wel allemaal goed op werkt. Moest je voor die optie gaan en issues hebben zie heer wat info om aptx ondersteuning te krijgen met een Intel Wifi chip:

Er staat wel 5.0 op dat ding, maar ik durf het gezien de prijs te betwijfelen. Audio only lukt nog wel via die goedkope dongle (als de headphones willen verbinden tenminste), kwaliteit is dan ook goed, maar ik wil juist graag audio + mic tegelijk kunnen gebruiken net zoals dat op de laptop ook kan. Ik heb een MSI B450 Tomahawk MAX, die heeft een M2 slot, dus in principe zou ik wel voor zo'n intel wifi chip kunnen gaan. Die DG80 ziet er ook interessant uit, echter zie ik staan dat:

''DG80 allows for simultaneous music and voice while gaming when paired with a pair of Avantree headphones enabled with fast stream technology. E. G. Avantree Aria, Audition, NB16)''

Het wordt niet duidelijk of dat dan ook met de Sony zal werken of alleen met hun eigen apparaten, al staat A2DP wel genoemd in de specs. Ik denk dat de intel wifi chip de veiligste optie zal zijn om het goed aan de praat te krijgen.
Ben niet zeker of het op uw M2 slot gaat werken. Het moet namelijk een key E type zijn voor Wi-Fi ondersteuning.

Je zou dus best een PCI-E x1 variant moeten zoeken. Die zijn iets duurder. Zoals deze met Bluetooth 5.0 ondersteuning: pricewatch: Gigabyte GC-WBAX200

Ik denk dat dat voor u zal werken. Wel even dubbelchecken ;)