De 1 die ik het ooit heb gegeven is niet terecht inderdaad, dit heb ik nu veranderd naar een 3. Zie hieronder waarom.
De vervangende muis heeft het weer enige tijd volgehouden, maar gaat na verloop van tijd wéér problemen vertonen met scrollen, nét als de andere twee muizen hiervoor. De tracking, muiskliks en scrollklik van de muis zijn zeer, zeer fijn, maar de scroll gaat wederom na verloop van tijd vervelend doen. (of in mijn geval ook de scroll-klik) Circa elke 3-10x scroll-slagen lijkt hij de tegengestelde richting te detecteren. Hij doet het dus ongeveer een jaar goed (afhankelijk van scrollgedrag?), en daarna komt die scroll issue om de hoek kijken. Ik ben er inmiddels (gek genoeg) aan gewend geraakt. Voor gamen (scroll niet nodig) is deze muis heerlijk, maar voor zakelijke doeleinden ga ik ervan uit dat er betere muizen op de markt zijn. Ik heb dit eerlijk gezegd nog nooit meegemaakt met een muis, ook niet met de huis-tuin-en-keuken muizen die nog geen 10 euro kosten, bijv. de logitech B110. Ik heb de B110 jaren gehad als basic muis voor zakelijk gebruik, nu gebruiken we op kantoor vrijwel alleen nog maar de G305 (draadloos, fijne tracking, goedkoop).
In het changelog van de G603 firmware update staat niet voor niets het volgende:
* Haperingen tijdens scrollen opgelost, wat door sommigen op de G603 Lightspeed Wireless Gaming Mouse werd ervaren
En o.a. Coolblue heeft zelfs een aparte pagina voor gemaakt (het probleem komt dus vaker voor):
https://www.coolblue.nl/a...op-logitech-g-muizen.html (de tekst "Problemen met het scrollwiel, waaronder haperen en de verkeerde kant op scrollen" beschrijft precies wat ik bedoel)
Hier zie je iemand die het nog een tandje erger heeft, maar het weet te fixen met een stukje keukenpapier:
https://www.youtube.com/watch?v=d6_4YbBfK0A (relatief snelle slijtage op as van rotary encoder?)
Of je vervangt gewoon de rotary encoder:
En ja, ik heb de laatste firmware, maar het mocht niet baten. Een van de vorige muizen was hiermee geholpen voor enige tijd, totdat het probleem weer terugkeerde.
En nee, het ligt niet aan Windows of logitech drivers. Via een USB-OTG adapter zie ik dezelfde problemen op mijn splinternieuwe Poco F3. Het zit dus niet in de driver, maar in de firmware/hardware van de draadloze ontvanger of de muis.
Als electrical engineer met focus op embedded kan ik al gokken waar het fout gaat. Ik verwacht dat de onderdelen als condensatoren en rotary encoder achteruit gaan en niet meer zulke strakke (of gefilterde) flanken naar de MCU sturen. Je kan dan een hoop oplossen in software door de timings nóg strakker af te stellen (ofja toe te staan) en softwarematige filtering toe te passen, maar blijkbaar is dat in dit geval niet genoeg na verloop van tijd.
Als mijn G603 afgeschreven is, dan ga ik 100% zeker toch echt op zoek naar een andere muis. Eentje die (naar mijn mening) mild scroll-gedrag wél kan verdragen voor lange tijd.
[Reactie gewijzigd door LVL op 26 juli 2024 09:43]