Logitech G603 Review

LVL
6 januari 2020, laatste update op 1 september 2021, 716 views Product gekocht

Logitech G603

Update 31-8-2021: Twee van deze muizen gekocht voor zakelijk gebruik. Beide muizen leken perfect in het begin, maar kregen scroll-problemen na enkele maanden. Één muis hiervan viel nog onder garantie en is vervangen. Nu na ruim een jaar heb ik weer dezelfde scroll-problemen.

Pluspunten

• Ligt lekker in de hand
  • Werkt goed voor zolang het duurt(zakelijk gebruik)
  • Batterijen gaan lang mee
  • Goede tracking en fijne kliks
  • Linker en rechter knop van goede kwaliteit (OMRON)

Minpunten

• Waardeloze kwaliteit (rotary encoder) scrollwiel
  • Bevat ontwerpfout of slechte componenten
  • Slechte kwaliteit scroll-klik component

3 van 5 sterren (Voldoende)
Update 31-8-2021: Één muis uit twee defecten hiervan viel nog onder garantie en is vervangen. Nu na ruim een jaar heb ik weer dezelfde scroll-problemen. Tot nu toe dus bij 3 uit 3 muizen problemen.

Ik heb twee van deze muizen gekocht voor zakelijk gebruik. Deze muizen zijn niet tegelijk, maar apart van elkaar met enkele maanden ertussen gekocht. Deze muizen leken in het begin perfect te zijn, maar na enkele maanden begonnen de problemen op de muizen. Het scrollwiel op beide muizen begon vreemde dingen te vertonen, namelijk omhoog én omlaag scrollen terwijl je alleen omhoog of omlaag aan het scrollen bent. Dit is uitermate vervelend en zakelijk gezien (of voor gamen) niet fatsoenlijk om mee te werken.

Na veel onderzoek op internet blijkt dit een veel voorkomend probleem bij deze muis te zijn. Hier heeft Logitech nieuwe software voor ontwikkeld die het probleem op zouden moeten lossen. Dus daarna op beide muizen een software update uitgevoerd waarmee het probleem opgelost werd.

Nu enkele maanden later komt het probleem toch weer terug bij één muis. Logitech heeft overduidelijk een hardwareprobleem met software proberen op te lossen. Dat is prima natuurlijk, maar niet als blijkt dat de hardware zo slecht is dat het probleem tóch weer terugkeert. (en zo misschien hopen dat de garantieperiode zal verstrijken) Ook met de laatste versie van de software/firmware word het probleem niet opgelost helaas. Het is een kwestie van tijd dat de tweede muis dit probleem ook gaat krijgen.

Nu heeft de tweede muis er ook nog een ander probleem bij gekregen, namelijk dat de scroll-klik vaak twee of drie keer klikt, terwijl je maar één keer klikt natuurlijk. Nu is op één muis het scrollwiel onbruikbaar en op de andere muis de scroll-klik onbruikbaar, nu zitten we met twee onbruikbare muizen...

Hieruit kan ik maar één conclusie trekken: de componenten op de PCB die contactdender voorkomen zijn van zeer slechte kwaliteit of er zit een grove fout in het PCB ontwerp.

Uit een andere review van een tweaker voor de logitech G305 blijkt het probleem met dubbel klikken ook voor te komen. Dit probleem is dus ook bij andere muizen van Logitech aanwezig. (dit zet je wel aan het denken wat betreft de kwaliteit van Logitech)

Mijn Logitech B110 muis van nog geen €10 houdt het meer dan 5 jaar vol, maar deze muis van €60 niet...

Voor de goede orde: Er is geen koffie of andere vloeistoffen over deze muis gekomen en de omgeving waarin de muizen gebruikt worden is niet vochtig. (eerder droog) Daarnaast zijn deze muizen apart gekocht met een aantal maanden verschil ertussen. Hierdoor verwacht ik niet dat het een probleem met één batch zal zijn.

Hoewel de muis eigenlijk bijna perfect is raad ik sterk af deze muis te kopen. De kans dat je hetzelfde probleem met knoppen of het scrollwiel op termijn krijgt lijkt mij reden genoeg.

Heb jij ook een Logitech G603?

Heb je in plaats van alleen hier je gal te spuwen al contact opgenomen met de verkoper en/of Logitech? Ik heb namelijk exact hetzelfde probleem gehad met eveneens 2 G603 muizen (1 op het werk en de andere prive aangeschaft). Na contact met Logitech (en uiteraard veel eerder al de firmware update gedaan te hebben) heb ik voor beide muizen een vervanger gekregen, waar in ieder geval op het oog een andere encoder op het scrollwiel zit. Beide kosteloos en zonder enig gezeur binnen enkele dagen geregeld. Dit is al ruim een jaar geleden en nadien geen probleem meer mee gehad. Zoals vooralsnog altijd: top service van Logitech.
Het is overigens ook niet heel moeilijk om zelf de encoder te vervangen (prima aan te komen op bijvoorbeeld Aliexpress), maar ik zou eerst even contact opnemen :)
Verder ben ik bijzonder tevreden met deze muizen, op dit kleine issue na mijn fijnste muizen ooit!

[Reactie gewijzigd door Thedr op 26 juli 2024 09:43]

Zie reactie hieronder. (was vergeten op "reageren" te drukken, excuus!)
De aanvraag is afgelopen maandag gedaan(via de website), maar tot op heden nog geen reactie ontvangen. Tot zo ver de hoop op vervanging binnen enkele dagen. :|

Zou ik mogen vragen hoe jij de vervanging hebt geregeld? (gebeld, per e-mail, apart RMA formulier?)

Alvast bedankt voor je reactie, dit waardeer ik enorm!
Via de Logitech website kan het zomaar een aantal werkdagen duren voordat je een eerste reactie krijgt, dus even geduld aub :)
Via de webshop waar ik de andere had besteld was binnen 3 dagen geregeld; dat was via Coolblue waar ik de muis destijds gekocht had.
Bedankt voor je reactie weer!

Ik heb contact opgenomen met de Logitech, maar deze verwijzen me direct door naar de verkoper. (had ik wel verwacht natuurlijk) Nu verder afhandelen met de twee verschillende verkopers waar ik het gekocht heb...
Bedankt voor je reactie en tips, dit biedt hoop voor mij!

Ik heb eerder contact gehad (telefonisch dacht ik) met Logitech en toen werd mij de software update aangeboden. Ik had uiteraard liever gezien dat ik toen meteen een échte oplossing aangeboden kreeg. Aangezien er wellicht nog oude batches met dit probleem bestaan raad ik niet aan om deze muis te kopen, tenzij je (wellicht) samen met Logitech het serienummer kan nagaan voor bevestiging van nieuwe, goed werkende componenten.

In ieder geval bedankt voor de tip, Ik zal in dit geval ook meteen met Logitech in contact gaan voor vervangende muizen.

Mocht ik met mijn vervangende muizen langer dan een jaar geen problemen hebben, dan zal ik mijn review wel even aanpassen.(paar sterretjes meer wellicht)

Ik heb nu overigens ook wéér een andere Logitech muis gekocht, aangezien ik al jaren met veel plezier hun muizen gebruik. :) Tot zover dus gewoon top, maar wat ik met deze muis heb meegemaakt zie ik zelden...
Met een beetje pech hebben ze bij Logitech een batch slechte encoders gehad; dat zijn er zomaar enkele miljoenen. Die zijn waarschijnlijk in meerdere series/productlijnen terechtgekomen. En inderdaad, dat hoort natuurlijk niet, maar fouten worden nu eenmaal overal gemaakt. Belangrijkste vind ik of en hoe ze het oplossen. Mijn collega heeft overigens hetzelfde gehad (ook werk en prive) en heeft één nieuwe G603 gekregen en bij de andere verkoper zijn geld terug gekregen.
Dat zou zomaar een batch slechte encoders en schakelaars kunnen zijn inderdaad. Ik hoop dat ze hiervoor inmiddels van fabrikant zijn gewisseld. De normale switches zijn in ieder geval van Omron. Ervan uitgaande dat dit échte Omron schakelaars zijn verwacht ik niet dat hiermee problemen zullen ontstaan. :)
Beste LVL, ik heb zelf ook deze muis en geen enkel probleem, enkel wat stotteringen, maar dit is niet door de muis zelf (windows quirks). Je zei zelf dat je de muis opnieuw zou waarderen, maar hebt dit tot nog toe niet gedaan, waar staat deze nu in jouw opinie? Ik ben zelf erg tevreden met deze muis, en zou deze bijna iedereen aanraden, want het biedt het beste van beide werelden... batterijduur en reactietijd daarnaast ligt hij (bij mij) ook erg goed in de hand!
De 1 die ik het ooit heb gegeven is niet terecht inderdaad, dit heb ik nu veranderd naar een 3. Zie hieronder waarom.

De vervangende muis heeft het weer enige tijd volgehouden, maar gaat na verloop van tijd wéér problemen vertonen met scrollen, nét als de andere twee muizen hiervoor. De tracking, muiskliks en scrollklik van de muis zijn zeer, zeer fijn, maar de scroll gaat wederom na verloop van tijd vervelend doen. (of in mijn geval ook de scroll-klik) Circa elke 3-10x scroll-slagen lijkt hij de tegengestelde richting te detecteren. Hij doet het dus ongeveer een jaar goed (afhankelijk van scrollgedrag?), en daarna komt die scroll issue om de hoek kijken. Ik ben er inmiddels (gek genoeg) aan gewend geraakt. Voor gamen (scroll niet nodig) is deze muis heerlijk, maar voor zakelijke doeleinden ga ik ervan uit dat er betere muizen op de markt zijn. Ik heb dit eerlijk gezegd nog nooit meegemaakt met een muis, ook niet met de huis-tuin-en-keuken muizen die nog geen 10 euro kosten, bijv. de logitech B110. Ik heb de B110 jaren gehad als basic muis voor zakelijk gebruik, nu gebruiken we op kantoor vrijwel alleen nog maar de G305 (draadloos, fijne tracking, goedkoop).

In het changelog van de G603 firmware update staat niet voor niets het volgende:
* Haperingen tijdens scrollen opgelost, wat door sommigen op de G603 Lightspeed Wireless Gaming Mouse werd ervaren

En o.a. Coolblue heeft zelfs een aparte pagina voor gemaakt (het probleem komt dus vaker voor):
https://www.coolblue.nl/a...op-logitech-g-muizen.html (de tekst "Problemen met het scrollwiel, waaronder haperen en de verkeerde kant op scrollen" beschrijft precies wat ik bedoel)

Hier zie je iemand die het nog een tandje erger heeft, maar het weet te fixen met een stukje keukenpapier: https://www.youtube.com/watch?v=d6_4YbBfK0A (relatief snelle slijtage op as van rotary encoder?)

Of je vervangt gewoon de rotary encoder: https://www.youtube.com/watch?v=xevFoLis2uY

En ja, ik heb de laatste firmware, maar het mocht niet baten. Een van de vorige muizen was hiermee geholpen voor enige tijd, totdat het probleem weer terugkeerde.

En nee, het ligt niet aan Windows of logitech drivers. Via een USB-OTG adapter zie ik dezelfde problemen op mijn splinternieuwe Poco F3. Het zit dus niet in de driver, maar in de firmware/hardware van de draadloze ontvanger of de muis.

Als electrical engineer met focus op embedded kan ik al gokken waar het fout gaat. Ik verwacht dat de onderdelen als condensatoren en rotary encoder achteruit gaan en niet meer zulke strakke (of gefilterde) flanken naar de MCU sturen. Je kan dan een hoop oplossen in software door de timings nóg strakker af te stellen (ofja toe te staan) en softwarematige filtering toe te passen, maar blijkbaar is dat in dit geval niet genoeg na verloop van tijd.

Als mijn G603 afgeschreven is, dan ga ik 100% zeker toch echt op zoek naar een andere muis. Eentje die (naar mijn mening) mild scroll-gedrag wél kan verdragen voor lange tijd. :)

[Reactie gewijzigd door LVL op 26 juli 2024 09:43]

Grappig, mede ESE'er! Misschien heb ik dan geluk gehad met mijn batch, en zijn er door de jaren heen verschillende componenten gebruikt. Allicht is er hen en der beknibbeld op de gekozen componenten om productiekosten te drukken. Ik heb even mijn mailbox door moeten zoeken, om te zien hoelang ik deze al in gebruik heb; d.d. op het factuur is van april 2018. En zoals je waarschijnlijk wel in kan schatten... mijn scrollwiel wordt even intensief gebruikt als bij jou :X Allicht als de mijne ooit zijn magische rook verliest dat ik ook de G305 zou overwegen, als dan nogsteeds hetzelfde euvel speelt. Anderszijds zou ik de G Pro (X) overwegen omdat die mij net wat beter in de hand licht.
Leuk! :)

Ik moet zeggen, eigenlijk is de G603 perfect voor mij, mits er geen problemen naar voren komen. Dit is eigenlijk ook de enige reden dat ik de scroll issue voor nu accepteer. :+

Mijn volgende muis zal wellicht geen Logitech meer worden na jaren trouwe klant te zijn. Één ding is wel zeker: ik ga vooraf onderzoek doen op de kwaliteit van de componenten. Een goede muis is erg fijn, maar het is toch een tikkeltje frustrerend dat een goede muis na enige tijd defecten gaat vertonen en ik alsnog opzoek moet gaan naar een alternatief. Als mijn B110 het 5+ jaar kan volhouden, dan mag je toch minimaal verwachten dat een muis van 5x de prijs het ook 5+ jaar vol kan houden?

Ik heb daarna overigens ook nog de MX Master 3 gekocht, maar met die scroll kan ik écht niet overweg. Lijkt een trage respons te hebben die niet aan te passen is in de software. Ligt verder wel lekker in de hand en tracking is prima. De G305 is een eigenlijk nét een beetje te klein, maja die doet vooralsnog wat ik verwacht van een muis. Ik moet het schijnbaar toch hebben van de goedkopere muizen. :P

[Reactie gewijzigd door LVL op 26 juli 2024 09:43]

Haha dat exacte probleem had ik ook met de MX master 2, die had ik voor de G603! En dat was echt een verademing, gewoon de snellere en preciezere respons. Misschien de G703, maar daarvan is de accuduur dan weer minder. Vandaar mijn overweging om dan maar helemaal naar het uiterste te gaan, de G Pro... In ieder geval weet je daarvan zeker dat er geen kosten bespaart worden... Anders verliest Logitech echt aanzien.

[Reactie gewijzigd door un1ty op 26 juli 2024 09:43]

Fijn om te horen dat ik niet de enige (of gek) ben wat betreft de scroll op de MX master!

Kijk daarnaast maar eens de reviews na van de G Pro op tweakers, specifiek die van "Romkes". Zowel geen G703 als G Pro voor mij in de toekomst als Logitech blijft besparen op slechte componenten of goedkoop (lees slecht) ontwerp...

Logitech heeft alles rondom de scroll totaal niet meer op orde naar mijn mening, erg jammer!

[Reactie gewijzigd door LVL op 26 juli 2024 09:43]

Ik heb precies hetzelfde probleem (ook met de meest recente firmware). Erg jammer, want het is verder een fijne muis.
Jammer! Je kan nog proberen om hem goed schoon te spuiten met perslucht of een paar keer hard blazen (mocht je dat nog niet hebben geprobeerd). Bij mij werkt dat helaas al lang niet meer helaas. :X

Ik heb de muis overigens nog steeds. Het is en blijft een erg fijne muis qua tracking en ligging in mn hand. Het enige probleem is echt de scroll...