Tijdens de overweging tot aanschaf was er nog maar één review beschikbaar, dus wilde ik mijn ervaring met deze camera delen. Dit is mijn eerste review dus feedback is welkom.
Aanschaf
De voornaamste reden voor de aanschaf was een trip naar Brazilië van ongeveer 3 weken, waarbij veel gereist zou worden per bus, vliegtuig en te voet. Het verblijf zou voornamelijk zijn in hostels. Daarom wilde ik een camera die tegen een stootje kon, niet al te veel opviel als een "kijk-mij-ik-ben-een-toerist" camera (al doet iedere camera dat wel een beetje) en weinig ruimte in nam. Een DSLR viel daarom helaas af. Om toch goede kwaliteit foto's te maken onder lastige omstandigheden, was ik op zoek naar een compactcamera waarbij een hoop instellingen handmatig gedaan kon worden. Na wat onderzoek op tweakers en
http://www.dpreview.com kwam ik uit op de Powershot G11. Ik heb wat ervaring met de Canon 350D en 450D dus na een test in de winkel, voelde hij redelijk vertrouwd aan en heb daarom ook voor de camera gekozen.
Ergonomie & bedieningsmogelijkheden
Toen ik de camera voor het eerst in mijn handen had, keek ik wel even op van de hoeveelheid knoppen op de kleine body. Het is dan ook even wennen voordat je vingers de weg weten te vinden naar de juiste knop. Na een paar dagen van intensief gebruik, valt het allemaal wel mee en ben je blij dat de knoppen er zijn.
Grote pluspunten hier zijn, het instelwiel rechts op de body (eenvoudig te bedienen met je duim) voor sluitertijd / diafragma en de draaiknoppen boven op de body voor de ISO-waardes en het kiezen van verschillende modi.
Wat wel even wennen is, is de Func/Set knop. Hiermee kunnen extra instellingen worden aangezet, zoals Bracketing en de Neuteral Density filter. De hoeveelheid opties die ingesteld kunnen worden, veranderen per modus. Zo is het niet mogelijk om AEB bracketing te kiezen in Manual modus, maar wel in Tv/Av modus. Geen idee waarom dat zo is. Verder heb ik al wat ervaring met Canon, dus de menustructuur was verder eenvoudig te begrijpen.
Snelheid en accuratesse van automatiek
Ik kan dit moeilijk vergelijken, aangezien dit de eerste compactcamera is die ik intensief heb gebruikt. Ik vind de camera snel reageren voor enkele shots. Voor continuous shot valt het een beetje tegen, maar ik denk dat dit aan een instelling ligt betreffende de auto-focus. Ik zal dit binnenkort eens testen, zodat ik er wat meer over kan melden. Tot nu toe, absoluut niet storend.
Beeldkwaliteit
Een van de punten die Canon ten opzichte van de vorige modellen van de G-serie heeft verbeterd, is de lichtgevoeligheid. De camera heeft ISO-waardes 80, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200. De 1600 en 3200 waardes zijn leuk, maar deze leveren toch ontzettend veel ruis. (zie de foto met de sterren). Ik denk dat 800 het maximale is waarmee je goede foto's kan maken.
De viewfinder vind ik zelf een beetje tegenvallen. Een bekend probleem (volgens de verkoper) in de G-serie is dat je de lens door de viewfinder ziet als je bent uitgezoomd. Verder wordt er geen extra informatie in weergegeven en is het alleen handig mocht er te veel zonlicht aanwezig zijn. Over het algemeen vind ik het beeldscherm een pluspunt, zeker als je onder een hoek fotografeert. Je kan de camera op die manier ook iets beter vastpakken.
Verder heb ik ook nog wat filmpjes gemaakt met de camera. Helaas is alleen te filmen in VGA en niet in HD. Wil je een bewegende indruk van de omgeving dan is het leuk, maar constant filmen is af te raden. Er gaat redelijk wat detail verloren en de camera is wat traag met het bijstellen tijdens wisselende lichtcondities (zon, schaduw, zon)
Bouwkwaliteit
De camera voelt stevig en redelijk zwaar aan. De draaiknoppen voelen solide aan en er zit geen speling in. Dat wil zeggen, dat je ze niet op en neer kan bewegen, het wiebelt niet en kan alleen draaien. Een minpuntje is de shutter en zoom knop. In tegenstelling tot de andere knoppen voelen deze nogal goedkoop aan. Ze bewegen ook met minder weerstand in vergellijking met de andere knoppen. Een vriend speelde er ook even mee en het viel hem ook op dat die knoppen minder degelijk aanvoelden.
Het batterijklepje, waar achter ook de SD-kaart in gaat, had iets steviger gekund, maar ik heb niet de indruk dat dit snel kapot kan gaan.
Het uitklapbare beeldscherm was voor mij een afweegpuntje bij de aanschaf. Het leek mij overbodig en iets wat snel kapot zou gaan. In de praktijk valt het mee. Het beeldscherm is eigenlijk een punt van stabiliteit als je de camera boven je hoofd houdt. Er zit een klein beetje speling in, maar dat ligt aan het scharnier en ergens is het ook wel fijn dat het een beetje meegeeft. In de maanden van gebruik heb ik nog nooit het idee gehad dat het beeldscherm zou kunnen afbreken.
Uitbreidingsmogelijkheden
Het is een compactcamera dus uitbereidingsmogelijkheden zijn beperkt. Het is mogelijk om een flitser aan te sluiten op de hot-shoe. Er is ook een 2.5mm jack aanwezig dus een externe shutter, intervalometer of GR (getest en het werkt) zijn aan te sluiten. Voor deze camera is ook een onderwaterkast verkrijgbaar, vanwege een reis later dit jaar, heb ik deze ook aangeschaft. Dit levert leuke resultaten op (zie foto). Zeker voor de watervallen in Brazilië was het een mooie aanwinst, vanwege de constante spray van water.
Batterijduur
De batterijduur is uitstekend. In Brazilië heb ik regelmatig een dag vrij intensief foto's gemaakt en de batterij was pas aan het einde van de dag leeg. Tijdens een timelapse experiment van een groeiende plant heeft de camera regelmatig een nacht aangestaan, wel met het scherm uit. Hiervoor had ik wel een tweede accu waarmee gewisseld kon worden.
Prijs
Voor een compactcamera is hij wat aan de prijzige kant. Gezien de mogelijkheden daarentegen mag het ook wel wat kosten. Daarom een voldoende.
De camera biedt een hoop mogelijkheden en stelt zeker niet teleur. Het is een aanrader voor mensen die aanvulling zoeken bij hun DSLR of iets willen wat gemakkelijker is mee te nemen. Voor mensen die beginnen met fotografie, maar nog niet aan een DSLR willen beginnen is deze camera ook aan te raden. Er wordt ook gewerkt aan CDHK firmware, waardoor er nog meer uit de camera te halen valt. Ik heb zelf wat gerommeld met de beta en het biedt een hoop potentie
http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK .
Voor de minder gevorderde of minder eisende gebruiker is de G11 niet geschikt. Hiervoor zijn er te veel instelmogelijkheden die je kan proberen, waarmee je meer uit je foto's zou kunnen halen.