€ 2.179,- bij Kamera Express

Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM Review

30 december 2019, laatste update op 5 januari 2021, 738 views Rapporteer

Een robuuste lens voor een stevige prijs. Gebouwd als een tank, maar je weet zeker dat dit een objectief is waar je absoluut op kan vertrouwen.

Pluspunten

• Snel (f/2.8)
  • Scherp
  • Robuust
  • Sublieme foto's

Minpunten

• Geen
  • Schroeven onder gondel laten los

Dit is mijn zesde telelens, maar de eerste waarover ik echt 100% tevreden ben. Na wat gerommel in de marge (Canons en Sigma's van 70-300 etc) en eerdere kwaliteitsobjectieven, heb ik toch besloten om voor dit zwaargewicht te gaan. Geen slechte keuze, want de beelden komen ragscherp op de sensor terecht.

AF
De autofocus is verbluffend snel en vooral accuraat. Dat heeft natuurlijk zijn oorsprong in de grote opening van f/2.8, maar zelfs voor een 2.8 lens is deze prestatie indrukwekkend. Combineer dit met de ingebouwde beeldstabilisatie en je kan bij redelijke sluitertijden superscherpe beelden verwachten. Alles wat buiten de focus valt wordt voorzien van een prachtige bokeh, wat deze lens ook bruikbaar maakt voor portretfoto's.

Beeld
Naast scherpte en snelheid levert deze lens ook goede platen als je kijkt naar contrast en chromatische abberatie. Dat het contrast uitstekend is, zie je meteen al op het schermpje op je toestel.
De CA is daar wat minder goed na te gaan, maar zelfs op de computer in post moest ik nog even goed zoeken naar kleurafwijkingen. Ze zijn er wel, maar zo minimaal en smal dat het eigenlijk niet opvalt. DE CA die ik vond was dan ook voornamelijk in de out of focus gebieden, maar dat ben ik van meer objectieven gewend. Dan nog is het bij de EF 70-200 2.8 IS II USM minimaal.
Aanvulling januari 2021: In bepaalde omstandigheden blijkt de vignettering in de uiterste hoeken toch meer te zijn dan wenselijk is. Het is slechts lichtjes zichtbaar, maar het valt in uitzonderlijke gevallen wel op.

Accessoires
Bij dit objectief levert Canon een apart tasje met strap, een statiefgondel en een nette zonnekap, de tulpvormige ET-87.

Nog even dit
Is alles dan perfect aan deze lens? Eigenlijk wel. Tenzij je moeite hebt met het gewicht. Want hij is gebouwd als een tank, maar hij weegt ook als een tank.
Adobe heeft een lensprofiel waarmee Adobe RAW de typische afwijkingen voor deze lens elimineert, ik merkte wel dat ik daarvoor een nieuwere versie van Adobe RAW nodig had. Wellicht een reminder als je overweegt om deze lens aan te schaffen.
Ik vind de prijs voor deze lens niet hoog. Dit is een uitstekende lens die zich in de eerdere versies al bewezen heeft. Je betaalt voor kwaliteit waar je nog jaren van kan genieten en dat heeft zo zijn waarde.

Na een jaar intensief gebruik
Het is inmiddels januari 2021 en een jaar verder. Ik heb snel gemerkt dat dit een van mijn favoriete lenzen is geworden waarmee ik al een flink aantal goedverkopende foto's heb kunnen maken. Het objectief blijft zwaar, maar het gewicht went snel. Mijn reservelens (de veel lichtere f/4 non-IS variant) heb ik inmiddels verkocht.
Wel viel me op dat veelvuldig gebruik van de gondel (en het naar portret draaien en terug) ervoor zorgt dat de schroeven eronder los beginnen te raken. Dat is te merken aan een wat loszittend deel van de behuizing. Eventjes aandraaien met een precisieschroevendraaier is voldoende, maar het zou niet moeten gebeuren bij objectieven van deze kwaliteit. Voor de rest ben ik nog uiterst tevreden!

Heb jij ook een Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM?

Helaas is mijn versie 1 van deze lens defect. En Canon zegt doodleuk: we maken geen onderdelen meer voor deze lens, dus gooi maar weg :( zo jammer, echt geweldige mooie lens..
Heb je Rofa in Den Haag al geprobeerd? Zou zonde zijn als zo'n goed stuk glas onbruikbaar wordt
ga ik proberen, ben nu bij TechRepair in Bergen op Zoom geweest, Canon geeft gewoon geen onderdelen meer...