Zoals gezegd ben ik zeer tevreden over de Netgear ORBI.
Ik heb het systeem in Amerika gekocht, ik ging daar heen voor vakantie en het scheelde een krappe 100 euro ten opzicht van de prijs in Nederland. Want de prijs is toch direct het minpunt. Ik begrijp dat je voor een dubbeltje niet altijd op de eerste rij kan zitten, maar het bedrag zat tegen het exorbitante aan voor hetgeen het systeem bied. Begrijp me niet verkeerd, ik ben geen techy-nerd die moeilijke dingen wil kunnen doen met routers om vervolgens een miljard MB/s te kunnen halen over het wifi netwerk. Ik wil graag 4K kunnen streamen door het huis en verbinding kunnen maken met 5Ghz internet op de tweede verdieping (ongeveer 12 meter verwijderd van de router met betonnen vloeren) voor mijn PS4. Dit lukte niet met mijn router op dat moment en de constructie van de woning bestaat voor een groot deel uit beton waar 5GHz signalen moeilijk doorheen komen.
In mijn zoektocht naar systemen met Tri-Band satellieten kwam ik al snel uit op de ORBI, drie jaar geleden was er simpelweg niet veel concurrentie en de concurrentie die er was, bood vaak techhy-nerd-achtige features die ik niet zou gaan gebruiken. Het idee was dat het systeem plug en play zou moeten worden en ORBI is dat volgens de beschrijving ook, dit gebruiksgemak en de grote potentie van het systeem rechtvaardigde voor mij de hoge prijs.
Toegegeven de installatie is vrij eenvoudig, je kiest een plek voor je router en je satelliet en slingert beiden aan het netstroom. Vervolgens syncen ze en heb je overal WIFI. Nou nee, zo eenvoudig was het dus niet. Zoals iedere helpdeskmedewerker je ongetwijfeld altijd zal vragen wanneer je klachten hebt over je WIFI is; 'waar staat de router?'. Het advies is altijd als volgt: zo dicht mogelijk bij je modem (die op zijn beurt zo dicht mogelijk bij de basisaansluiting van je internet staat) op een plek waarbij het signaal niet gehinderd wordt door muren of deuren. Kortom: bouw een meterkast in het midden van je woning zonder dat er een kast omheen is gebouwd voor optimaal signaal. Ik liep alsnog tegen de beperkingen van de kracht van het signaal aan doordat er een aantal muren zaten tussen de router (in de meterkast bij de voordeur) en de satelliet (in een kledingkast op de slaapkamer aan de andere kant van de woning, ongeveer 12 meter). Het signaal was op z'n best 2.4GHz zodra mijn apparaten overschakelden van de router naar de satelliet. Soms kreeg de satelliet geen verbinding met de router en was de dekking op de tweede verdieping ook niet goed, mijn PS4 had regelmatig geen verbinding meer met het netwerk.
Ik besloot mij te gaan verdiepen in hoe ik een router en satelliet optimaal kan positioneren in mijn woning. Ik besloot wat testen te doen en de router zo hoog mogelijk te plaatsen in de meterkast (2.40m hoogte), vervolgens heb ik de satelliet na wat testjes in het trapgat naar de tweede verdieping gehangen (vanaf de grond op de eerste verdieping ongeveer 2.50m hoogte), sindsdien heb ik een volledig 5GHz netwerk in elke ruimte van de woning met snelheden tot 350MB/s. Het verschil is aanzienlijk en ik ben dan ook sindsdien zeer tevreden over de kwaliteit van het internet in mijn woning!
Mocht je overwegen om een dergelijk systeem aan te schaffen vergeet dus niet dat de plaatsing erg belangrijk is om het maximale uit je systeem te halen. Ik ben in ieder geval voorzien voor de komende 5-10 jaren en vind het bedrag, achteraf, meer dan waard.