Context
Black Friday, en ik dacht: "Het is tijd voor een pc upgrade". Mijn "oude" pc is ongeveer 5 jaar oud en ik wilde graag een PC hebben waarmee ik 5 jaar verder kan gaan (met daarbij in het achterhoofd dat ik; video- en fotobewerking en af en toe ga streamen). Dan is het nog de vraag, welke GPU ga ik erbij pakken. Uiteindelijk ben ik opzoek gegaan naar een stille GPU en ben dus op de MSI GeForce RTX 2070 Super Gaming X Trio uitgekomen.
Wat vind ik belangrijk aan een videokaart?
Stilte...
Voor mij was vooral de performance belangrijk, maar ook de stilte van de kaart. Voorheen heb ik een Asus Strix GTX 970 gehad en ik ben/was hier erg blij mee! Voor mij was het dan ook een eis dat de volgende kaart (semi) passieve fans zou hebben.
"Maar waarom weer geen Asus STRIX?". Ik vond de prijs te hoog...
Zelfs op 50% Fan Speed is de kaart nog hartstikke stil (MSI Afterbuner).
O ja, de kaart is wel stil, maar tijdens het opstarten van de PC hoor je hem wel "hard" even hard blazen. Dit was in het begin even wennen.
Het aantal poorten om een beeldscherm aan te sluiten
Deze kaart heeft:
3x Displayport (DP)
1x HMDI
Eigenlijk had ik liever 2x DP en 2x HDMI. Ik heb thuis nog genoeg HDMI kabels liggen en die zullen voldoen aan mijn huidige setup (DP kabels zijn ook nog eens duurder). Maar deze kaart biedt wel een beter toekomstperspectief met 3x DP (fancy monitoren) en een 1x HDMI (de okay monitoren).
In-game performance
Ik speel de volgende games:
- League of Legends (LoL)
- Sniper Elite
- PayDay2
- PubG
- Tabletop Simulator
Ik speel op dit moment op 1080p (ja is overkill met deze GPU), maar ben van plan om in de toekomst naar 1440p te gaan. Nu merk ik bij LoL geen verbetering qua FPS, maar dat was te verwachten.
In games zoals PayDay2, Sniper Elite en PubG merk ik echt wel het verschil. Waar ik voorheen met Sniper Elite alles op laag moest spelen, en soms nog onder de 60 fps kwam, heb ik bij deze kaart alles op de hoogste setting kunnen zetten + streamen van de game en dan had ik nog boven de 144+ FPS (wegens 144hz scherm).
Daarnaast heb ik de GPU nog niet overklokt, omdat dit (nog) niet nodig is, dus daar kan ik geen mening over geven.
GPU gebruikt in de volgende setup:
# | Category | Product | Prijs | Subtotaal |
1 | Processors | AMD Ryzen 5 3600 Boxed | € 195,05 | € 195,05 |
1 | Moederborden | MSI B450 Gaming Plus | € 108,- | € 108,- |
1 | Videokaarten | MSI GeForce RTX 2070 Super Gaming X Trio | € 593,- | € 593,- |
1 | Interne harde schijven | Seagate ST2000DM008, 2TB | € 55,90 | € 55,90 |
1 | Behuizingen | Cooler Master MasterBox E500L Zilver (closed) | € 44,20 | € 44,20 |
1 | Geheugen intern | Corsair Vengeance LPX CMK16GX4M2B3200C16 | € 64,90 | € 64,90 |
1 | Voedingen | Gigabyte B700H | € 49,- | € 49,- |
1 | Solid state drives | Intel 660p 1TB | € 100,- | € 100,- |
Bekijk collectie
Importeer producten | Totaal | € 1.210,05 |
Het trekt alle games op 1080p op 60+ fps en is eigenlijk wel overkill voor 1080p.
Ik ben er blij mee!