Review aangepast na half jaar gebruik.Update na half jaar in gebruik
Ten tijden van de Corona crisis is het thuisnetwerk flink getest. Met 4 man tegenlijk videostreamen waarvan 3 personen via 1 sateliet. Tegenlijk ook thuiswerken waarvan 1 zeer veel data gebruikt en school werk en/of gamen. Kortom, Orbi moest zich bewijzen en heeft het prima doorstaan.
Orginele reviewVoorgeschiedenis en situatie
Mijn vorige Mesh oplossing van een Fritzbox 7581 met Fritz repeater 1750 werkte niet naar behoren. Zodra ik een streamingsdienst aan had staan en ik startte een tweede op dan trok het Wifi netwerk het niet meer.
Ik woon buitenaf en er zijn geen andere Wifi netwerken in de buurt. De backhaul is bedraad. Het zat hem dus puur in de hardware.
Doordat we hier glasvezel hebben gekregen heb ik afscheid moeten nemen van mijn vertrouwde provider (ik was anders toch overgestapt naar Freedom

). Het modem van Delta met wifi is dramatisch slecht.
Kortom ik had meerdere redenen om te gaan rondkijken naar een stabiele en goed werkende Mesh oplossing.
Afweging:
Omdat het huishouden druk gebruik maakt van het draadloze netwerk (2 volwassenen met netwerk intensief werk en 2 kinderen in de pubertijd) was minimaal AC2200 een eis. Budget was van ondergeschikt belang maar gaat pas mee tellen bij het afwegen van gelijkwaardige producten.
Ubiquiti AmpliFi HD werd mij door een lyrische netwerk specialist geadviseerd. Maar ik vind installatie gemak ook belangrijk en ondanks de lyrische woorden kon ik geen doorslaggevende punten vinden waarom de meerprijs gerechtvaardigd is.
TP Link M9, op prijs na is deze gelijkwaardig aan de Netgear Orbi RBK23. Ook AC2200, 3 nodes, Link M9 heeft ook een goede app.
Op basis van prijs is de keuze op de Orbi RBK23 gevallen.
Installatie
ik had eigenlijk maar een half uurtje. Pakket kwam binnen en toch maar even snel de app geïnstalleerd. Tijdens een installatie worden er diverse vragen gesteld zoals locatie toegang. Niet dus, daar heeft Netgear niks mee te maken. Je kan hier gewoon Nee op antwoorden maar de vraag komt steeds terug.
Ik had nog een een kwartiertje en toch maar even de router ingestoken en de satellieten geplaatst.
Hier komt meteen het enige nadeel, de router heeft maar 1 LAN poort. Ik heb door mij huis overal netwerkkabels liggen die in de meterkast samenkomen. Ik heb daarom de verst gelegen satelliet via ethernet aangesloten (speelkamer). De andere maakt op dit moment draadloos verbinding met de router.
:strip_exif()/m/12607/1IKWXizMVtuEUZA62yOHV4ZHvdOjJdte7CXYmyloPUoEayv1U1?f=620xauto)
Ik heb mijn Wifi instellingen gelijk gehouden aan de vorige Wifi opstelling zodat ik niet alles opnieuw hoef te verbinden.
Mijn tijd was op dus ik ben vertrokken terwijl Orbi aan het updaten was. Toen ik een paar uur later thuis kwam werkte alles perfect. Nog nooit zo'n makkelijke installatie gehad.

Kwaliteit en snelheid van de verbinding
Wifi is stabiel, ook met meerdere streams en andere zware netwerk activiteiten. Dit was eerder absoluut niet mogelijk. Snelheid is ook prima.
Ik heb net een meting uitgevoerd via speedtest.net via een oudere laptop met 2.4 ghz wifi. Hierbij werd in dezelfde ruimte een film gekeken. Dit is via de satelliet die draadloos met de router is verbonden. Afstand van satelliet tot router, ongeveer 7 meter met 2 tussen muren, zelfde etage.
(huidige internetverbinding ligt op 750 Mbs up en down)
Een tweede test in de zelfde ruimte, nagenoeg zelfde tijdstip maar dan op het 5 ghz laten eveneens nette snelheden zien.
Derde test, via de bedrade satelliet laat geen verschil zien:
/m/12607/1IKY3TS5KPJXhG0kBnzINuUhaEsVLTKPKa1rLbI7UYMxkCKXN7?f=620xauto)
Wijziging na een half jaar:
Tijdens de corona crisis is het netwerk serieus belast. Omdat ik dit aan zag komen had ik een switch besteld maar die had een levertijd van meer dan een week. Die overbruggende week is het netwerk in de orginele opstelling (1x bedraad, 1x draadloze backhaul) flink belast. 4x videostream, 2x thuiswerken en 2x gamen. Allemaal tegenlijk. De 3 meest intensieve gingen via de draadloze backhaul. Dit gaf geen enkel probleem. Enige wat ik merkte was dat het het opzetten van een nieuwe verbinding wat langer duurde, een seconde of 10. Was de verbinding eenmaal gemaakt dan werkte alles vlekkeloos.
Gisteravond de backhaul volledig bedraad uitgevoerd en alles gereset. Het kan alleen maar nog beter worden.

Conclusie:
Probleemloos, vlekkeloos en snel. Orbi doet wat er van hem verwacht wordt en doet goed. Ten tijden van de Corona Crisis is het Wifi netwerk flink op de proef gesteld. Met 4 man tegelijk videostreamen, 2xthuiswerken en 2xgamen tegelijk, geen enkel probleem ondervonden.
Enige puntjes van kritiek:
- het vragen naar de locatie die ik uiteindelijk toch maar geaccepteerd
- er zouden meer LAN poorten op de router mogen