Ik heb de Samsung Ecogreen HD154UI 1.5 TB gekocht ter vervanging van mijn oude Western Digtal 160 GB en Maxtor Diamond 10 200 GB harddisk. Dit gezien het feit dat ik amper meer games speel, maar voornamelijk HD films afspeel. Daarnaast kan nu de externe WD Digital Elements 640 GB dienst doen als backup en hoeft nu ook niet meer altijd aan te staan. Kijk dat is nu Ecogreen bezig
De Samsung draait op een Asus P5QL Pro mobo met WI7 x64. In 1e instantie vielen de prestaties me flink tegen. Een benchmark van HD Tune Pro gaf een gemiddelde leessnelheid aan van ca. 70 MB/s. Nadat ik in het register van Windows 7 64-bit de AHCI waarde had aangepast en tevens in de Bios ipv van IDE modus gekozen heb voor AHCI waren de waardes dramatisch. Ze gingen omlaag naar een gemiddelde van 45 MB/s. Op de Intel site heb ik vervolgens gezocht naar nieuwe drivers en heb de Intel Matrix Storage drivers gedownload en de computer gerebooted. Hierna verbeterde de prestaties enorm. (Ik heb overigens hierom de compatibiliteit een voldoende gegeven, dit moet je maar net weten als nietsvermoedende consument).
Bij zowel de WD 160 GB als Maxtor 200 GB schijf waren de read prestaties altijd rond de 45 MB/s. Dus de prestatie van de Samsung is zeer veel beter!
Zie ook de Benchmark en Random Acces resultaten. Daar ik de Samsung heb onderverdeeld in 3 partities is het niet mogelijk de write test uit te voeren. Vandaar dat ik enkel de screenshots heb van de read tests.
De hitteproductie van deze schijf is enorm goed te noemen. Tijdens de testen van HD Tune Pro komt de temperatuur niet boven de 23 graden. De omgevingstemperatuur heb ik hierbij helaas niet gemeten.
Wat mij echt enorm tegenvalt is het geluid van de schijf. Dit weekend waren mijn vriendin en ik lekker film aan het kijken en zelfs haar viel het op dat de schijf enorm veel geluid maakte. Als zelfs haar dat opvalt dan maakt ie echt veel geluid

. Allebei mijn vorige schijven, dus zowel de WD 160 GB als Maxtor Diamond Plus 10 waren veel maar dan ook veel stiller. Volgens mij waren deze schijven ook nog eens 7200 RPM schijven en de Samsung schijven 5400 RPM. Ik kijk dit nog even aan, maar anders gaat de schijf de verkoop in.
Ik had een bijna fluisterstilsysteem nadat ik op mijn HD 3870 een Arctic Accelero S1 rev 2 had geplaatst, maar met deze harddisk erin lijkt het weer alsof ik een vooroorlogssysteem heb. Dit had ik totaal niet verwacht gezien overige reviews roepen over een stille harddisk.
Wellicht komt een en ander omdat ik de schijf heb onderverdeeld in 3 partities. 1 partitie dient voor de W7 installatie (75GB), de ander voor de Vista X64 installatie (80GB) en het restant als Multimedia schijf voor de foto's, films en dergelijke. Mijns inziens zou dit niets uit mogen maken voor de geluidsproductie maar enkel voor de prestaties.
De betrouwbaarheid is door mij niet echt te beoordelen, maar ik verwacht hier geen problemen mee. Vrienden hebben al geruime tijd Samsung harddisks uit de F1, de F2 en sommige nu ook uit de F3 series en hebben eigenlijk geen problemen met de schijven gehad.
Door de compatibiliteit, maar vooral door de geluidsproductie heb ik deze schijf maar een voldoende gegeven. Zou de geluidsproductie in orde zijn, dan zou de schijf zeker een goed gekregen hebben.
De prijs vind ik gezien de prestaties en hoeveelheid opslag goed. Zou de geluidsproductie in orde zijn zou ik ook deze zeer goed beoordeeld hebben. Gezien de GB per € zal dit een van de goedkopere kaarten zijn.
Mochten er tips zijn over het verminderen van de geluidsproductie van de schijf dan hoor ik dit graag. Ik hoop stiekem dat na wat langer gebruik de schijf misschien soort van ingelopen is en dat hij dierdoor minder lawaai gaat maken.
De schijf is nu overigens sinds 1 week door mij in gebruik. Door middel van Acronis True Image heb ik de oude harddisk exact gecloond, vandaar ook de partities. Dit was een prettige ervaring, want nu heb ik niet het gehele systeem opnieuw behoeven te installeren.
EDIT: Ik heb nieuwe drivers geinstalleerd en de in de bios de SATA setting veranderd van IDE naar AHCI. De geluidsproductie is hierdoor enorm afgenomen. Enige wanneer de harddisk nog te veel lawaai maakt is als hij aan t multitasken is. Als ik een full hd film zit te kijken en hij ondertussen nog een bestand aan het uitpakken is, maakt ie merkbaar meer geluid. Ondanks dat weet ie wel de films vloeiend af te spelen zonder haperingen.
Ik heb hierom ook de review voor wat betreft het geluid aangepast en de harddisk een goed gegeven ipv een voldoende.