Logitech Ultrax Media Desktop Review

16 maart 2006, laatste update op 17 november 2015, 6.921 views Rapporteer

De Logitech UltraX Media Desktop bestaat uit een draadloze muis, draadloos toetsenbord en een gecombineerde USB ontvanger. Omdat ik reeds over een goede muis beschikte (Logitech MX1000) was ik eigenlijk alleen geinteresseerd in het toetsenbord. Dit keyboard, kenmerkend door de laptoptoetsen, is al langer verkrijgbaar met draadje. Toetsenbord Het toetsenbord van deze UltraX set is compact en voorzien van laptoptoetsen. Hoe dit tikt zal waarschijnlijk van persoon tot persoon verschillen, maar ik vind het persoonlijk erg fijn tikken. De toetsen voelen ook lichter aan, waardoor ik er makkelijker en sneller op tik. Het toetsenbord heeft verder een aantal multimediatoetsen. Iets wat ik onmisbaar vind (daarom heb ik de bedrade versie van...

Pluspunten

• Mooi design
  • Laptoptoetsen
  • Prijs

Minpunten

• Mochten wel iets meer multimediatoetsen bij

Toetsenbord
Het toetsenbord heeft verder een aantal multimediatoetsen. Iets wat ik onmisbaar vind (daarom heb ik de bedrade versie van dit bord ook nooit gekocht vanwege het ontbreken de mediakeys). Volume, next/back, play/pause en mute zijn direct benaderbaar als zelfstandige knoppen rechts bovenin. Verder zitten er nog een aantal multimediatoetsen onder de F-toetsen. Deze multimediatoetsenwerken werken alleen in combinatie met de Fn-toets (de normale F1-12-toetsen werken dus altijd itt. sommige andere toetsenborden waarbij je F-lock moet aanzetten). Doordat ze met een Fn-combinatie werken zijn deze knoppen wel wat minder toegankelijk. Ik had liever gezien dat er nog een paar extra 'losse' knopjes op het bord zaten (bijv. 'mediaplayer starten' en 'Sleep'). Al is dat natuurlijk een afweging die gemaakt moet worden bij een simplistisch toetsenbord zonder teveel toeters en bellen.

Muis
De optische muis beschikt over twee duimknoppen en een tilt-scrollwiel (totaal 9 knoppen als ik het goed tel). De muis werkt op penlites en is niet oplaadbaar. Qua vormgeving lijkt deze op de "Logitech Click"-serie. De muis communiceert dmv. fast-RF-signalen, waardoor deze vrijwel net zo snel reageert als een bedrade muis. Verder ligt de muis goed in de hand en is ie ook van normaal formaat (niet te klein). De muis doet het verder goed, al heb ik hem niet uitgebreid getest. Ik heb nl. al een MX1000-muis en die is toch een tikkeltje beter. Al zou ik de muis bij deze UltraX-set zonder problemen gaan gebruiken als ik de MX1000 niet had. Ik probeer er nu een losse ontvanger voor te vinden om hem op een andere PC te gaan gebruiken.

[img=620]3diZNsxh[/img]
De set in 'real-life'. De rechter muis is het exemplaar dat bij de set wordt meegeleverd.

Ontvanger
Over de ontvanger valt verder weinig te vertellen. Er zitten lampjes op voor de caps/numlock status en hij beschikt over 1 USB-stekker. Missschien is het nog handig om te weten dat de ontvanger ook werkt met de MX1000 muis (en wellicht nog veel andere fast-RF-muizen van Logitech). Wel zo netjes om alles op 1 ontvanger te hebben en een USB-poort uit te sparen ;)

Software
De set maakt onder Windows gebruik van Setpoint-software van Logitech. Dit is imo. prima software met voldoende instelmogelijkheden. Onder Linux (Ubuntu) werkte het toetsenbord ook direct. De meeste multimediatoetsen kon ik hierbij ook zonder problemen aan de praat krijgen.

Logitech levert een prima setje voor een lage prijs. In de pricewatch zie ik hem op moment van schrijven staan voor iets minder dan 40 euro. Ik heb hem zelf gehaald voor 50 euro bij de lokale mediamarkt. Het kan trouwens zijn dat je de set niet kunt vinden op de site van Logitech. Dat komt omdat hij op de 'partners-site' staat klik. Waarschijnlijk is de set bedoeld voor de OEM-markt, maar hijz at wel gewoon in een mooie Logitechdoos incl. drivers e.d.

Heb jij ook een Logitech Ultrax Media Desktop?

Mochten wel iets meer multimediatoetsen bij

Inderdaad dat vond ik ook weinig.
Maar ik denk dat daarom dit toetsenbord ook niet echt daarop gericht is .
Maar voor de rest is het een heel erg strak design.

Is die wel te koop dan ?

;)
Ik heb Logitech al gemaild en die kunnen idd niet een losse ontvanger leveren. Maar ik heb net via de vraag en aanbod al een MX1000-ontvanger gevonden. Daar werkt die muis ook mee.
Nou dat is mazzel hebben .

Maar raar dat Logitech die dingen niet los verkoopt.
Stel hij gaat kapot dan kunnen ze geen nieuwe leveren. :?
Nou, daar zullen ze ook vast wel replacements voor hebben natuurlijk. Maar om die dingen los te verkopen komt natuurlijk van alles bij kijken zoals betalingsverkeer enzo. En bovendien hebben ze denk ik liever dat je een nieuwe muis koopt.....

Ik hoopte dat ze me uit service wel zo'n receivertje wilden toesturen (heb wel vaker gehoord dat de logitech-helpdesk erg coulant is), maar dat zat er niet in...
Ik typ nu al 2 jaar op een erg fijne Asus laptop (12") en probeer momenteel dit toetsenbord. Ik vind het niet normaal hoe stroef de toetsen zijn, krijg direct kramp in mijn polsen! Ook zit er een merkbare vertraging in, hetgeen zeer irritant is, ook bij het typen!

Geeft maar weer eens aan dat je een toetsenbord altijd goed moet testen alvorens tot de koop over te gaan.

[Reactie gewijzigd door zork op 22 juli 2024 18:26]

Is dit setje nog ergens te koop?:)
ik geef 50€
hoeveel kost het ?