Samsung 75Q85R Zwart Review
Het is echt fantastisch om naar dit scherm te kijken. Het geeft zoveel licht in de kamer dat het op een zonnebank lijkt. (Dit is gelukkig wel te verstellen) Mooie features, die wel wat verbetering nodig hebben. Helaas is 4K content nog steeds te gering.
Pluspunten
- Super beeldkwaliteit
- Goede antireflectie
- LED verlichting aan te passen
- One Connect Box
- Ambient Mode
- Universeel bedienen
- No Gap Wall-Mount
Minpunten
- One Connect Box groot, zwaar en wordt warm
- Ambient mode niet altijd even mooi
- Universeel bedienen werkt niet naar behoren
3 van 5 sterren (Voldoende)
Samsung Qled QE75Q85R
Ervaring dag 10:
- [ ] Receiver (Bose) optisch aangesloten ter vervanging van het tv geluid. Werkt niet universeel met de Samsung ab. van de tv. Werkt wél met mijn Sony tv uit 2014.
- [ ] Receiver apart (per hdmi kanaal) wel in te stellen als thuisbioscoop. Alleen dan werkt de volume knop op de Samsung ab.
- [ ] Het gaat niet samen met de tv aan/uit. Gebeurt wél tijdens het instellen (stroomtest) van de bron.
Samsung, graag update met fix svp!
- [ ] Tijdens het instellen van de Ziggo Next Mediabox dien je je postcode in te voeren en krijg je Ziggo bovenaan een lijstje van providers om te selecteren. De laatste stap is het verwisselen van kanaal, dat werkt niet. Na het gehele menu te doorlopen, resets uit te voeren op tv en mediabox, is dit alsnog NIET in te stellen. Om te voorkomen dat er ‘onbekend’ blijft staan bij bronkeuze hdmi 1, heb ik maar ik ‘ja’ gekozen bij deze laatste stap.
- [ ] Omdat de koppeling niet correct kan worden uitgevoerd, werken de sneltoetsen ook niet, die je ziet in de dock van de tv.
Update: als je UPC kiest als provider dan werken de bovenstaande 2 functies opeens wel.
- [ ] Bij het aan/uit zetten van de mediabox gaat de tv ook aan/uit, vice versa NIET.
- [ ] De ab. van de Ziggo Mediabox reageert NIET meer op de receiver, voorheen wel. Als je op de volume knop drukt dan zie je de Samsung tv reageert met “optisch”. Dus als ik de geluidsbron op de tv verander naar tv dan werkt dit natuurlijk wel. Ik vermoed dat dit te maken heeft met het feit dat de Samsung ab. met infrarood de mediabox probeert te bedienen, terwijl de mediabox werkt via bluetooth/wifi. Ziggo, graag update met fix svp! Zodat de Ziggo ab. onafhankelijk reageert en wel te koppelen is aan een geluidsbron in het menu.
Samsung, graag update met fix svp!
- [ ] Bij het aanzetten van de PS4 gaat de tv wel aan. Bij het uitzetten van de PS4 gaat de tv niet uit. Bij het uitzetten van de tv gaat de PS wel uit. (Mits bron geselecteerd natuurlijk) Ook staat “Enable HDMI Device Link” aangevinkt en is hiervoor de enige instelling op de PS4. Oplossing: Na de tv aan te zetten kies je eerst de bron die je wilt zien, waarna de tv de opdracht stuurt naar de bron om aan te gaan.
- [ ] Tijdens het spelen op de PS4 Pro kreeg ik zwart beeld van een paar seconden om de zoveel minuten. Op internet vond ik het volgende: HDMI kabel dient 2.0 of hoger te zijn voor optimale beeld. Nieuwe HDMI 2.1 kabel aangeschaft, en gaat tot nu toe goed. Mening: Samsung dient duidelijk te maken dat je de juiste middelen in huis hebt, voordat je de tv aangeschaft. En wellicht is het mogelijk dat in zo een geval wat vaak kan voorkomen, er een melding verschijnt met ‘beeldresolutie/ beeldformaat niet mogelijk’ oid.
Samsung, een update is welkom.
- [ ] Door de Apple TV 4 aan/uit te zetten gaat de tv wél mee en vice versa! Als je de weer alleen de tv aanzet gaat de ATV ook aan. Waardoor het onmogelijk wordt een ander bron te selecteren zonder dat de ATV aanblijft. Een trucje om dit te omzeilen is na het aanzetten van de tv direct erna op het knopje ‘netflix’ te drukken en dan weer terug naar het dock. Oplossing: Na de tv aan te zetten kies je eerst de bron die je wilt zien, waarna de tv de opdracht stuurt naar de bron om aan te gaan.
- [ ] De ATV ab. werkt WÉL (onafhankelijk) op de receiver, ook al staat de ATV en de tv uit.
Samsung, een update is welkom.
- [ ] Na het aanzetten van de tv gaat het naar de laatst gebruikte bron en zet dit ook aan. Dit is niet uit te zetten, ook niet door in de instellingen de optie ‘vorige app automatisch uitvoeren’ uit te zetten. Oplossing: Na de tv aan te zetten kies je eerst de bron die je wilt zien, waarna de tv de opdracht stuurt naar de bron om aan te gaan.
- [ ] Picture in picture (PiP) wordt niet ondersteund! En mocht het ondersteunen dan hangen er te veel voorwaarden aan volgens het boekje.
- [ ] Als klap op de de vuurpijl is er RECLAME in de dock/menu van de tv! Samsung, graag zie ik welke royalties/fees ik ontvang voor het vertonen van reclame op mijn tv. En anders graag zsm verwijderen! Ik heb al genoeg reclame van Ziggo.
Verwachtingen anno 2019:
- [ ] Anno 2019 moet een tv ab. aan/uit, volume omhoog/omlaag en mute kunnen ondersteunen. Ongeacht welke bron er gebruikt wordt voor beeld. Met als doel: zo min mogelijk afstandsbedieningen in dagelijks gebruik.
- [ ] Bij het uitschakelen van de tv moeten alle aangesloten apparatuur ook uitschakelen/standby gaan. Dit moet een optie zijn die aangevinkt kan worden in de instellingen.
- [ ] Nu er steeds grotere beeldformaten op de markt komen zou je zeggen dat PiP ruim beschikbaar zou moeten zijn. En heel makkelijk in te stellen en gebruiken.
Eindoordeel:
- [ ] De overstap van een 46 inch edge-led scherm maakt dit tot een groot scherm met supermooi beeldkwaliteit en ik betaal graag voor techniek. Maar dit kan een B-merk ook, ik weet nu niet waarom ik meer zou moeten betalen voor een Samsung tv als deze.
- [ ] Gebruikersgemak is er niet op vooruit gegaan, vooral als je kijkt naar het aanschafbedrag. Samsung probeert het wel, maar is er helaas nog steeds niet. Hoop dat dit met updates verholpen kan worden en wellicht nog meer gebruikersgemak kan realiseren. Vraag me af hoe dit apparaat getest is.
- [ ] Er is veel lichtinval in mijn woonkamer, maar heb hier weinig last van.
- [ ] Ambient mode is echte een mooi feature, vooral met de ‘no gap wall-mount’. Alleen ziet het er niet altijd even fraai uit. Dit zal door Samsung nog uitgewerkt moeten worden.
- [ ] One Connect Box is ook een mooi feature om kabels én apparaten weg te werken. Vind het wel een groot zwaar ding en wordt ook behoorlijk warm. Wellicht wordt dit in de toekomst verbetert. Én moet je rekening houden met temperatuur als je je apparatuur in de kast wegwerkt. De PS kan hier niet tegen. Ook apparatuur dat via infrarood werkt moet nog steeds in zicht blijven.
- [ ] Helaas is 4K content nog steeds gering. TV Providers lopen ver achter met full hd/4K content. Oude films en series zijn niet geoptimaliseerd. Het aanbod van 4K games is ook zeer gering. Bij Netflix moet je de duurdere (4K) abonnement nemen. 4K Bluray’s zijn prijzig. Bij Apple zijn de films die je kan kopen/huren beschikbaar in meerdere formaten.
- [ ] Er is nergens duidelijk te zien wat de verschillen zijn van de QLED series. Ik heb in de MediaMarkt de Q90 en de Q85 naast elkaar vergeleken. De verschillen die je ziet zijn zeer minimaal, wel een prijsverschil van €700 op dat moment.
- [ ] Ik zal dit product wellicht aanraden bij anderen, maar wel erbij vermelden dat het nog wel verbetering nodig heeft.
Update: samsung medewerker gesproken. Die erkend dat er problemen zijn en ik moet afwachten op updates en hopen dat het dan wel werkt.