TP-Link AC1300 Mini Draadloze MU-MIMO USB-adapter Archer T3U Review
16 december 2019, laatste update op 18 december 2019, 5.240 views
Rapporteer
Product gekocht
Voor de prijs (vergeleken met zijn directe concurrenten) is dit een prima product en maakt voor mij de TP Link T3U zijn productspecificaties waar, ook op Linux.
Pluspunten
- Goede kwaliteit
- Voordelig geprijsd
- Werkt op Linux (Debian varianten)
Heb nu een derde exemplaar aangeschaft om drie redenen:
Reden 1: Deze TP-Link T3U usb dongle is voor zijn prijs ( € 22,49) een uitstekend product, heeft een usb 3.0 aansluiting en is bruikbaar op zowel 2,4 GHz als 5 GHz.
Het probleem om met name op de 5 GHz een goede ontvangst te bewerkstelligen kan worden opgelost door de T3U usb wifi dongle met behulp van een kwalitatief goede usb 3.0 kabel te verbinden met een usb 3.0 poort van je PC/laptop en de dongle op een punt in de open ruimte te plaatsen dat vrij is van obstakels.
Zelf heb ik een usb 3.0 kabel van 1,5 meter aangeschaft en hang dan de T3U dongle over de eettafellamp als ik met de laptop werk.
Dit geeft een aanmerkelijk betere signaalontvangst dan wanneer ik de dongle direct in een usb poort van mijn laptop stop en helemaal wanneer je hem direct achter in een PC op de grond aansluit.
Reden 2: Heb twee oude laptops uit 2012 die hardwarematig nog goed zijn en waarop Win 7 prima draaide, maar komende januari houdt Microsoft op met ondersteuning en updates Win 7.
Win 10 geeft op deze laptops veel gesputter en loopt erg stroperig.
Ben daarom bij deze laptops overgegaan op Linux, heb bij eentje de harde schijf vervangen door een ssd en kan er nu behoorlijk vlot op werken. De ingebouwde wifi kaart van de laptops hebben een maximale snelheid van 150 Mb/s, niet meer echt van deze tijd en werken alleen op 2,4 GHz.
Heb deze TP-Link T3U al eerder uitgeprobeerd op Linux MX 18.2 maar heb het na veel trial and error nu ook werkend gekregen op Linux Mint 19.2 Xfce en op Linux Zorin 5.0 (allen gebaseerd op Debian).
Uiteraard hebben deze laptops geen usb 3.0 aansluitingen, maar ik heb ondanks dat een snellere wifi verbinding dan met de ingebouwde wifi kaart.
Reden 3: De derde reden dat ik hem nu heb aangeschaft is dat de huidige hardware versie (v1) van de TP-Link T3U wel werkt met Linux.
Fabrikanten van wifi usb dongles hebben vaak de neiging om bij een volgende hardwareversie van hetzelfde model, onaangekondigd de chipset van de wifi dongle te vervangen door een andere leverancier, waarvoor dan wel Windows drivers beschikbaar zijn maar nog geen Linux drivers en het nog maar de vraag is of die er komen. Sommige chipset leveranciers staan er om bekend dat ze niet Linuxvriendelijk zijn, dus ik heb alvast het zekere voor het onzekere genomen.
De chipset van de huidige hardwareversie T3U(v1) is een Realtek rtl8812bu.
Op een aantal fora staan tips en aanbevelingen om de Linux driver voor de T3U te installeren, waarbij wordt verwezen naar rtl8822bu en/of rtl88x2bu.
Zoek in Google met zoektermen als “ proper way of installing wifi driver rtl8822bu” of “ tp link ac1300 t3u drivers for ubuntu” en op “ github jeremyb31 rtl8822bu”.
Voor meer hardware-info over wifi was voorheen de website wikidevi een bron van informatie. Helaas bestaat die website sinds oktober 2019 niet meer. Er is echter een alternatief om meer hardware- en achtergrond info over wifi devices en ook over de T3U te krijgen. Zoek hiervoor met Google op “ techinfodepot tp link t3u “. Je kunt op de techinfodepot website ook terecht voor info over andere wifi apparaten.