Intro
Om te beginnen wil ik eerst even meegeven dat dit het eerste moederbord is dat ik zelf nieuw koop en volledig van 0 gebruik. Voordien had ik enkel de BIOS gebruikt om even de boot order aan te passen, verder niks. Deze review is geschreven door iemand die nog niet veel ervaring heeft, maar wel enthousiast is om bij te leren en heel hard uitkeek naar een nieuwe PC, dus verwacht zeker niet te veel technische details over VRMs, overclocking en dergelijke
Tot enkele dagen geleden werkte ik met een i7-4770, 16GB RAM aan 1333MHz en een GTX 745 in een pre-built system dat ik al enkele jaren wil vervangen. Aangezien budget redelijk gelimiteerd was, viel mijn oog vrij snel op deze MPG X570 Gaming Edge WiFi: een X570 moederbord met toch een degelijke feature set voor een zeer bescheiden prijs, en tot nu toe heb ik er amper klachten van. Dat in combinatie met een Ryzen 5 3600X en een Gigabyte GTX 1080 Turbo OC gaf toch een stevige upgrade t.o.v. die oude PC.
Unboxing, looks en installatie
Out of the box ziet het moederbord er al onmiddellijk mooi strak uit. De heatsink over de chipset en het eerste M.2 slot heeft een moderne look, en het zwarte bord met rode en witte/grijze accenten past mooi bij de rest van mijn build.
Verder krijg je ook nog:
- Quick installation guide
- Handleiding (die ik toch wel enkele keren heb moeten gebruiken)
- Sticker sheet om kabels te labelen - heel handig!
- MSI case badge
- WiFi antennes
- 2x SATA kabel
- 1x Rainbow RGB LED extension kabel
- Installatie-DVD met drivers waar ik niks mee kon doen omdat ik geen optical drive heb.
De feature set ziet er ook mooi uit. Wat mij specifiek aantrok tot dit bord zijn de 2 M.2 sloten - handig voor uitbreiding in de toekomst, ingebouwde heatsink, PCIe Gen 4 support met Ryzen gen 3, en deftige rear I/O. Dat alles voor €172.75 (inclusief Black Friday korting) is een heel mooie optie voor iemand die graag de features van een X570 bord wil maar niet te veel geld wil uitgeven aan een top spec bord.
Het installeren ging redelijk vlot, ik had verschillende build guide videos bekeken om me voor te bereiden dus ik was wel op de hoogte van de meeste aandachtspunten.
Waar ik wel wat mee heb zitten vloeken is het inpluggen van de power kabel voor CPU, omdat mijn radiator + dual 120mm fans al geinstalleerd waren, dus na 5 - 10 minuten vloeken en prutsen heb ik toch moeten toegeven en ging die ene fan er even af, kabel er in, en fan er weer op. Dat was weliswaar grotendeels mijn eigen schuld, maar als de connector en klein beetje meer naar rechts had gezeten, was het waarschijnlijk wel gelukt.
Over connectors gesproken, nog een klein foutje aan mijn kant maar iets wat het bord zeker beter zou kunnen maken: een front I/O USB Type C connector. Ik heb op voorhand nagekeken dat het bord een USB Type C connector had, maar de details heb ik niet nagelezen waardoor ik niet zag dat deze Type C slechts 1 poort was... Op het rear I/O shield. Heel jammer, want mijn case heeft wel een front I/O Type C, maar die is nu dus niet aangesloten.
Het rear I/O shield was pre-installed, dus dat is wel leuk maar het is voor sommigen niet per se een grote toegevoegde waarde. Voor mij als beginnende PC builder die regelmatig vrij vergeetachtig is, was het wel leuk.
Wat mij dan wel weer opviel is dat het bord werd geadverteerd als "RGB", terwijl het "RGB" aspect beperkt is tot een strip van +/- 10 cm rechtsboven achter het bord. Chipset / heatsink en I/O block hebben geen RGB. Voor mij is dat niet echt een groot probleem - liever zo dan cringy pogingen om er toch kosten wat het kost RGB in te steken - maar ik kan me indenken dat het voor anderen wel een teleurstelling kan zijn.
Tenslotte: hou er ook rekening mee dat je het moederbord met 1 schroefje minder moet installeren tenzij je de heatsink er even af wil halen, deze zit namelijk voor het schroefgat dus je kan er niet aan zo lang de heatsink nog op het bord zit. Maar ook met dat ene schroefje minder hangt het bord nog goed stevig op z'n plaats, dus ik heb het gewoon zo gelaten.
Prestaties & gebruik
De BIOS/UEFI is zeer eenvoudig in gebruik, zelfs voor iemand die er nog niet veel ervaring mee heeft. Ik had op voorhand gehoord van iemand dat MSI een van de beste fabrikanten is als het op kwaliteit van de UEFI aankomt, en ik moet die persoon zeker gelijk geven (ook al kan ik niet echt vergelijken).
XMP activeren is letterlijk een van de grootste knoppen die je in heel de UEFI kan terugvinden, en met een 3200MHz kit was dat wel een handig pluspunt. Je kan ook eenvoudig wisselen tussen de easy en advanced display modes (F7). Ikzelf heb de advanced volledig verkend, en hoewel er enkele dingen waren die ik niet (her)kende, heb ik toch alles kunnen doen wat ik wou doen.
De chipset blijft ook lekker koel (rond de 40°C na enkele uren gebruik), en de kleine fan die aan de heatsink zit hoeft er amper iets voor te doen. Dikke duim omhoog dus voor de ZERO FROZR technologie!
Wat weer minder positief is, is helaas de WiFi adapter. Je krijgt weliswaar een 802.11ac adapter, maar ik wam toch nooit zelfs maar in de buurt van maximumsnelheden. Gelukkig is het voor mij ook niet zo'n probleem om een kabel in te pluggen, maar ook dit is iets waar anderen misschien wel beter rekening mee kunnen houden.
Over de kabel gesproken, gigabit is in veel gevallen wel voldoende (toch zo lang de internet providers geen hogere snelheden gaan aanbieden), maar 2.5 gigabit of hoger was toch ook mooi geweest naar toekomstperspectief toe. Aan de andere kant krijg je wel weer ingebouwde bluetooth, dus dat is ook weer mooi meegenomen.
Het feit dat alles nog steeds lijkt te werken naar behoren na enkele dagen, is voor mij al een leuke achievement, maar dat wil dus ook zeggen dat MSI een mooi, eenvoudig te gebruiken moederbord heeft afgeleverd (ook al moest ik er lang op wachten! *grommelt over Amazon*).
Mijn 3600X is misschien een beetje ondermaats om een X570 te kunnen goedpraten, maar ik heb al laten vallen dat ik dit bord liefst zo veel mogelijk future proof hou, dus ik ben toch tevreden met mijn aankoop.
Mijn ervarig is zoals ook al eerder vermeld heel beperkt, dus misschien is deze review iets minder waardevol voor een echte kenner dan de review van een expert. Maar toch wil ik meegeven dat ik uiterst tevreden ben van dit bord en dat ik het zeker wil aanraden aan anderen die op zoek zijn naar iets nieuws binnen deze prijscategorie (al zou ik misschien wel voor de niet-WiFi variant gaan, tenzij je die echt nodig hebt).