Philips 55OLED854 Zwart Review

HaZee
10 december 2019, laatste update op 10 december 2019, 4.405 views Product gekocht

Philips 55OLED854 Zwart

De Beeldkwaliteit is uiteraard uiteindelijk waarvoor je deze TV koopt en die is echt helemaal top.

Pluspunten

• Beeldkwaliteit
  • Kleurweergave
  • Zwartweergave
  • Beeldhoek
  • Ambilight
  • Design

Minpunten

• Slechts 1 HDMI aansluiting naar bendeden
  • Afstandsbediening niet net zo premium als de afwerking van de TV

Deze OLED TV gescoord bij een prima aanbieding van Kamera Express in de aanloop van black friday. Ik werd dezelfde dag nog gebeld door een koeriersbedrijf voor de bezorging, dus de hele afhandeling was al een prettig begin!

Na ontvangst van de TV eerst de instellingen nagelopen en getweaked op basis van de adviesen van homecinemamagazine.nl en pas daarna het beeld beoordeeld. De instellingen zijn overigens niet heel spannend (sterker nog, sommige opties zet je juist omlaag of op minimaal) maar het resultaat was helemaal top. Niet zo gek, want uit de doos is de TV al heel goed gecalibreerd, als je de reviews van de professionals mag geloven!

De keus voor deze versie was vanwege de voet van deze TV. Op deze voet kan de TV een stukje naar links & rechts draaien en dat is bonus. De technisch helemaal gelijkwaardige TV met het type OLED804 heeft 2 pootjes en kan dus niet draaien ...

De TV heeft 4 HDMI aansluitingen. Meer dan genoeg als je alles via een multimedia receiver laat lopen die ook HDMI kan schakelen (best standaard tegenwoordig). Klein commentaar puntje: Wel jammer dat van die 4 HDMI aansluitingen er maar één naar beneden gericht is.

In het gebruik bevalt de TV uitstekend. De menu's werken vlot en de afstandsbediening doet het ook prima. Leuk detail: op de onderkant zit een compleet toetsenbord verwerkt. Super handig om in te loggen op Netflix etc. Een los (bluetooth) toetsenbordje aansjuiten of lopen te knoeien met de cijfers van de afstandsbediening om tekst in te voeren is dus niet meer nodig. Wel weer een klein commentaar puntje: diverse premium Philips TV's hadden vroeger een echte zware metalen afstandsbediening en dat is dus met deze helaas niet zo ...

De TV werkt op Android 9 voor TV's ('Pie') en dat werkt prima (en is genoeg over geschreven). Ik vind het stukken beter dan versie 7 in ieder geval. Netflix, YouTube en nog wat van dat soort 'kanalen' zijn uiteraard voorgeïnstalleerd en werken dus direct. Grappig detail: zodra je aanmeldt bij Netflix wordt gedetecteerd dat je opeens een 4K TV hebt en krijg je de mogelijkheid je abonnement op te waarderen. Slimmerds!

De Beeldkwaliteit is uiteraard uiteindelijk waarvoor je deze TV koopt en die is echt helemaal top, ook zonder het scherm eerst professioneel te calibreren. Uiteraard eerst een stukje 4K filmmateriaal gekeken (demo's genoeg op internet te vinden) en dat was uiteraard helemaal top. Vervolgens 'gewoon' FullHD materiaal gekeken en dat was nog steeds helemaal top. Pas met je neus vlak op het scherm zie je dat het iets minder is, maar op de bank lijkt het alsof je naar 4K materiaal kijkt. Gewoon echt beter dan op onze vorige native FullHD TV! Tot slot ook maar een eenvoudige DVD gepakt. Ook hier prima werk en absoluut een genot om naar te kijken, maar niemand zal nu denken dat het om 4K materiaal gaat.
Ik ben verre van een professionele reviewer, maar de conclusie van homecinemamagazine kan ik op gevoel en op mijn ogen bevestigen: "De kleurweergave is uitmuntend, ze mag zelfs van referentieniveau genoemd worden. Huidstinten zetten de beste score neer die we ooit gezien hebben."

En dan natuurlijk het unique selling point van deze TV: Ambilight. Wat een genot is dat! We hadden al ervaring met Ambilight, maar ook dit is in de loop der jaren blijkbaar nog serieus verbeterd. Ingesteld op de meest dynamische en intensieve instelling, wordt het beeld voor je gevoel echt groter! Daarnaast kan je de Ambilight ook laten reageren op muziek.

De kijkhoek is ook helemaal super, zodanig dat het mijn vrouw zelfs opviel dat ze in haar favoriete stoeltje nu opeens ook prima TV kan kijken.

Audio: niet getest (alles gaat hier over de luidsprekers)
HDR: niet getest behalve met een gedownloade demo en dat zag er top uit

Minpunten (eigenlijk gen één waar ik mij aan erger, maar omdat het altijd beter kan) :
- slechts 1 HDMI aansluiting naar bendeden, de rest zit opzij
- afstandsbediening niet net zo premium als de afwerking van de TV zelf

Pluspunten:
- Beeldkwaliteit
- Kleurweergave
- Zwartweergave
- Beeldhoek
- Ambilight
- Design

Heb jij ook een Philips 55OLED854 Zwart?

Is het signaal van een zijwaartse HDMI slechter dan van een die naar beneden kijkt?
Ik vind het een bijzonder minpunt. Al mijn HDMI aansluitingen zitten aan de zijkant en ik ben daar juist heel blij mee, aansluiten is zo veel makkelijker.
Geen idee of dat bij dit model ook is, maar ik heb een ouder model met Ambilight en hier zorgen de aansluitingen aan de zijkant er voor dat de kabels en usb sticks soms net voor de LEDs uit komen, wat weer zorgt voor een rare schaduw op je muur.

Persoonlijk heb ik ze om die reden ook liever aan de achterkant, dan kun je de kabels tenminste goed wegwerken.
Uiteraard is een extra poortje aan de zijkant nooit weg voor als je sporadisch een keer een laptop o.i.d. aan zou willen sluiten.
Exact! Voor de incidentele zij-aansluiting prik ik -als het nodig is- wel even een kabel in, maar anders wil ik de HDMI-Side aansluiting(en) liever niet gebruiken. Ik had het dus liever andersom gehad: 1x HDMI-Side en rest ergens achterop.

Een USB-stick zal overigens niet voor de Ambilight LED's komen, maar een kabel die in een bocht loopt kan wel schaduw op de muur veroorzaken.
Nee, het signaal is niet slechter, maar een kabel opzij komt sneller in beeld en dat is niet de bedoeling toch 8-)

[Reactie gewijzigd door HaZee op 25 juli 2024 19:47]

elk revieuw vinden ze de afstandbediening zo "prachtig met al die knopjes, en toetsenbord, misschien als je schotel kijkt dat je hem nodig hebt, maar ik zit al jaren met de ziggo afst. bed. en ken de afst bed alleen maar nuttig gebruiken voor instellingen, of schakelen naar hdmi `s of usb, Dus ik begrijp niet zo goed, waarom er zoveel lof is voor deze lompe afst bed. ik praat tegen m `n ziggo afst, bed, de tv doet de rest., gebruik ik andere knoppen dan de instellingen ( voor de smart eventueel ( philips afst bed. ) ) dat zegt de tv srry U heeft geen internet aansluiting, nope die gaat via het nieuwe ziggo kastje.en de afst bed ervan, en die ken best veel. t vervelende van de paring van deze afst bed is wel dat als ik de tv en de surround aan zet ook de versterker van de computer aan gaat, mijn philips soundbox, en de mobiel piept om verbinding te maken, en de buren vragen wat ik aan het doen ben op hun tv, die krijgen de boodschap dat apparaat die en die verbinding proberen te maken,,Kijk op zo`n moment, is t ff tijd voor jezelf. aleer je de onnodige toestellen even met de hand uitzet, m.a.w. de philips afstandbediening ligt merendeels in de lade. ( geen ervaring met KPN ) 7403pus55 led... ;)

[Reactie gewijzigd door eclipse1919 op 25 juli 2024 19:47]

Je hebt helemaal gelijk; ik heb een Harmony AB om die reden. Helaas heb ik de Philips AB toch zo nu en dan nodig, dus hij ligt wel altijd ergens in de buurt (ik weet het, dat is omdat ik de Harmony nog niet optimaal heb geprogrammeerd |:( )
Heb hem zelf hangen. Geen last van de kabels aan de zijkant:) gewoon zo goed mogelijk de kabelkoof in laten gaan. Tevens heb ik mijn ziggo slowrizonbox afgekoppeld. Ik gebruik nu de ziggo go app via de tv zelf. Gewoon lekker een afstandsbediening voor alles, ook de samsung soundbar (hw-k950) gaat automatisch aan zodra de tv aangaat.
Verder een goede review! Ik ben ook zeer blij met de tv

[Reactie gewijzigd door Robintjuh1988 op 25 juli 2024 19:47]

Ook een prima oplossing inderdaad. Ik schakel wat ik nodig heb via mijn versterker (met HDMI ondersteuning) en heb dus maar 1 HDMI-kabel naar de TV lopen en die zit onderin.

En voor de rest gebruik ik of de ingebouwde apps of de ingebouwde chromecast 8-)