Philips EP2221 Glossy Zwart Review

yorroy
7 december 2019, laatste update op 7 december 2019, 2.904 views Product gekocht

Philips EP2221 Glossy Zwart

Mooi compacte bonenmachine van Philips. Koffie is goed warm en ook het stoompijpje werkt prima.
De prijs van 249 (via Optimel/Philips store) is echt steengoed.

Pluspunten

• Compact
  • Mooi design
  • Warmte koffie is goed!
  • Prijs

Minpunten

• Niets voor deze prijs

Na heel veel jaren koffie drinken al heel wat machines gehad.
Begonnen met filterkoffie (heerlijk), daarna in de hype over naar Senseo (waardeloos), verder met Nespresso (lekker maar duur) en toen naar de bonenmachines.

Jaren geleden begonnen met een grote lompe Siemens met ingebouwde melkopschuimer. Deze was moeilijk schoon te houden, lauwe cappuccino’s en geen hete koffie. Hij ging gelukkig na 3 jaar stuk. Hierna de prachtig compacte Melitta cafea solo en een Severin melkopschuimer. Met deze laatste was ik erg blij, maar helaas ging deze na 2,5 jaar stuk.
Tijd voor weer wat nieuws, met andere apparaten ben ik qua levensduur en service erg tevreden met Philips, daarom maar eens een Philips kopen.
Met Optimel spaarpunten koste deze machine uiteindelijk maar 249 euro, rechtstreeks door Philips geleverd.

Afijn, de review:
De machine is wat groter dan mijn Melitta, maar hier zit dan ook een stoompijpje in.
De waterbak gaat langer mee dan de Melitta en ook de lekbak is minder snel vol. Ik heb het idee dat de Philips wat minder vaak spoelt.
De lekbak en waterbak trek je beide naar voren toe open en is makkelijk eruit te halen.

De koffietemperatuur is in te stellen in 3 standen, op het hoogst het lekkerst.

Koffie of espresso zetten gaat eenvoudig met de touch toetsen. De sterkte en hoeveelheid is ook in 3 standen in te stellen. Het sterkst is wat mij betreft het lekkerst.

Heb jij ook een Philips EP2221 Glossy Zwart?

Ik ben zelf ook in de markt voor een instap-bonenmachine, komende van een Nespresso.

Ik twijfel tussen deze Philips en de bekende DeLonghi Magnifica S. Heb jij die ook in overweging genomen en zo ja, wat heeft je naar deze Philips doen bewegen?
Die heb ik zelf ook overwogen, vanwege de prijs en goede reviews.
De grootste meerwaarde van de Philips vond ik het design, een stuk strakker dan de Delonghi.

Verder heb ik nu al een paar keer hele goede ervaringen met Philips voor wat betreft garantie.

Ik denk dat je qua koffiesmaak en onderhoud met beide een prima koop hebt.
Bedankt voor je snelle antwoord!
Wat is nu het verschil tussen de ep2220 die nu voor rond de 200 euro op Amazon staat en de ep2221 die voor 300+ op andere sites staat? Is het puur de kleur? Glossy of mat?
Klopt, de 21 is glanzend en de 20 is mat zwart.
Ik heb dit apparaat nu 1,5 jaar. OK, ik heb de EP2221/10 dus matzwart maar verder dus hetzelfde.

Wat me opvalt: In het begin bleef de binnenkant heel netjes schoon. Veel schoner dan de Siemens EQ.5 die ik daarvoor had. Echt opvallend gewoon. Er viel nauwelijks wat schoon te maken, ook niet na een week.

Nu – anderhalf jaar later – wordt er juist opvallend véél gemalen koffie gemorst. Dit komt op het mechanisme terecht, waar het allemaal niet soepeler van gaat lopen. Maar vooral vind ik het zonde van de koffie. (Jammer dat ik er geen foto bij mag zetten maar het is toch wel duidelijk denk ik)

Heb jij dit ook?
Vet je de onderdelen wel regelmatig in? Misschien helpt dat wat.
Bij mij morst de machine ook wel koffie hoor, maar niet heel veel.

Wat mij zelf heel erg tegenstaat is dat er in de kleinste kieren en spleten van de zetgroep koffieprut gaat zitten. Met alleen de zetgroep 1x per week afspoelen en 1x per maand de reinigingsstand gebruiken krijg je dit echt niet schoon.

Overigens ben ik er nu wel achter dat dit geen machine is die heel lang meegaat.
Ik heb een half jaar geleden de machine moeten opsturen omdat het geen koffie meer kon zetten. Toen zijn er onder de garantie wat onderdelen vervangen.
Mijn ouders hebben dezelfde machine en hebben ook na iets meer dan een jaar de machine ook moeten opsturen omdat de machine water lekte.

Uiteindelijk blijkt goedkoop dus weer duurkoop. De volgende keer ga ik denk ik toch voor een Jura uit Duitsland. Hiervoor moet je om de zoveel tijd wel een servicebeurt van 130 euro laten doen, maar dan weet je dat je machine 10 jaar meegaat.

[Reactie gewijzigd door yorroy op 25 juli 2024 04:32]

Yep, ik heb een spuitbus met voedselveilige siliconenspray. Is eigenlijk voor bakkerijen / bakplaten maar dan heb je voor

De mijne is ook, vorige maand, opgestuurd geweest voor reparatie. Kwam gewoon helemaal geen koffie meer uit. Vaak werd het proces afgebroken na opbouwen van de druk. Gek genoeg heeft de reparatiedienst hem (volgens het rapport) gerepareerd door een nieuwe motor in de maler te zetten. Terwijl hij nog wel maalde.

Wat betreft goedkoop/duurkoop… Die vorige, een EQ.5 heeft het toch maar mooi 8 jaar volgehouden en dat was toen een van de goedkoopste die er waren. Ik meen dat ik er 400 of 450 voor betaald heb. Wel heb ik daar zelf een keer een nieuw watermetertje in gezet van een paar euro. Doordat die niet meer goed werkte, weigerde het hele apparaat.

Ik weet niet wat die Jura die je bedoelt kost maar als je elk jaar een servicebeurt van 130 moet laten doen, ben je in tien jaar ook nog eens 1.300 aan servicebeurten kwijt.

Ik ben het met je eens dat het vreemd is dat zo'n heel mechanisme constant ónder de koffiedrap zit, inclusief schimmel als je niet uitkijkt. Ik had verwacht dat dat na al die jaren wel een stapje verder geëvalueerd zou zijn. Natuurlijk gaat dat het er niet soepeler op laten werken. Ik vind het echt niet erg om 1x per week een poetsbeurt te doen maar dit is dweilen met de kraan open.