ASRock X570M Pro4 Review

6 december 2019, laatste update op 6 december 2019, 1.803 views Rapporteer

Goeie prijs voor een X570 moederbord met een nette minimaal design, maar daar houdt het op helaas.

Pluspunten

• X570 voor een nette prijs

Minpunten

• Waardeloze boot times
  • Luide fan tijdens boot
  • Fan stuk na 1 maand

2 van 5 sterren (Slecht)
Waar moet ik beginnen, ik heb een Micro ATX build en ik zocht al een tijdje naar een X570 moederbord voor een nette prijs en toen kwam deze op de markt.
Na het onderzoeken of de fan een groot nadeel is van de X570 chipset bleek het erg mee te vallen en je kan hem tweaken in de BIOS zodat hij weinig tot geen geluid maakt.
Na het erin plaatsen van de moederbord samen met mijn Ryzen 7 3700X verliep alles soepeltjes, geen problemen en ik kreeg de moederbord fan vrijwel geluidsloos wanneer ik in Windows zat door een profiel in te stellen voor de fan in de BIOS, tijdens het booten maakt hij wel een boel geluid en dit kan je ook niet stoppen.
BIOS update uitgevoerd en wat functies uit proberen in de BIOS om de boot snelheden te versnellen maar niks hielp, de 'Fast Boot' optie en er was er nog een werkte niet, dit zorgde ervoor dat ik iedere keer in de BIOS terecht kwam zonder boot options, dit had ik ook op mijn vorige ASRock moederbord.
Windows 10 helemaal getweaked (clean install, debloat, opstart apps/services uitgezet etc) om mijn computer optimaal te booten en dit heeft niks gedaan.
De boot tijden zijn zeker 20-30 seconden of meer op mijn Samsung 970 Pro EVO... Waardeloos.
Fast forward 1 maand en de fan maakt een gigantisch kabaal tijdens het opstarten en klinkt gewoon stuk.
Ik stuur hem terug naar Megekko en ik ga voor een MSI B450.
Alles naast wat ik zojuist heb opgenoemd was prima, vandaar 2/5 sterren.
Kortom, bespaar jezelf de ellende en ga voor een ander merk of chipset.

Heb jij ook een ASRock X570M Pro4?

Weet je zeker dat de lange boot tijden aan het moederbord liggen?
Klinkt eerder alsof je het op CSM hebt geïnstalleerd. Dit bordje bouw ik wekelijks weg in systemen voor klanten, daar starten de systemen altijd op (Windows 10 met een Samsung 970 Evo Plus en een Ryzen 5 3600) binnen 5 á 7 seconden.
Met bijvoorbeeld een tooltje als Rufus kan je vrij simpel een UEFI bootable USB stick maken om vanuit daar windows te installeren.

MSI moederborden zou ik met een grote boog omheen lopen, maar dat is een persoonlijke mening. (uitvalpercentage vrij hoog & waardeloze service, is onze ervaring als winkel zijnde)
Ik zou zelf eerder gaan voor Asus of Gigabyte.

En inderdaad, die X570 bordjes hebben (naar mijn weten) allemaal een fan op de chipset. Dat was jaren geleden ook al eens zo bij bepaalde series, met name op bordjes met een oudere high-end Nvidia chipset. (zoals de Asus A8N-SLI) Wat die bordjes toen ook allemaal al met elkaar gemeen hadden was dat die kleine fannetjes al vrij snel gingen ratelen, en een paar maanden (soms pas jaren) later als kettingzaag op volle toeren gingen klinken. Zelf heb ik dit ook nog niet ervaren met dit type moederbord, het eerste systeempje wat ik er mee heb gebouwd is (gok ik) zo'n 4 maandjes terug. Time will tell ;)
Goed onderhoud is iig een must als het om van die kleine chipset fannetjes gaat. Toch wel eens in het half jaar schoonmaken raad ik altijd wel aan bij die dingen.

[Reactie gewijzigd door MineTurtle op 22 juli 2024 21:29]

Ik heb dezelfde USB voor mijn laptop gebruikt en deze had een goeie bootspeed, maar het is misschien inderdaad een goed idee om een nieuwe bootstick te maken en zeker zijn dat hij op UEFI staat, bedankt hiervoor want ik was een beetje radeloos :)
Zelf heb ik juist goede dingen gehoord over MSI B450 mobos vandaar dat ik voor deze ga, maar het is goed om te weten dat ik hier ook tegen problemen kan lopen.
Een fan op het moederbord is wat ik nu ga vermeiden vanwege de slechte ervaring die ik er nu mee heb, toch mooi om te weten dat u er nog geen problemen mee hebt.
Ik ga er in dit weekend mee stoeien met een nieuwe board en dan hopen dat alles goed verloopt :)
Nogmaals bedankt voor uw feedback, ik heb weer wat geleerd.
Graag gedaan, veel succes en ik hoop dat je volgende moederbord beter bevalt :)
In mn eigen pc heb ik nu een Asus x470 prime pro zitten, daar zit ook geen fan op de chipset. Maar toch een erg uitgebreid bordje. Draait prima icm een Ryzen 5 3600x :) alleen zorgen dat je de juiste bios versie hebt.
De lange laadtijd bij X570 moederborden hebben te maken met de vroege bios revisie.
Bij mijn Gigabyte Aorus is dit met de latere bios een heel stuk sneller geworden.
Bij de vroege bios revisie had hij nog al eens moeite om het geheugen goed in te stellen (XMP 3200), hij viel soms terug naar 2100, dit is nu ook opgelost.
Dat je fan kapot is is gewoon pech denk ik.
Had je de Bios geupdate naar de laatste versie om te kijken of dan de boot time een stuk sneller ging, of gedaan wat BierfietsNL hierboven zij?

En waarom niet de MB terug sturen, en een nieuwe vragen via RMA?

Ik zelf heb de zelfde MB besteld, omdat dat de enigste Micro-ATX MB is met een AMD X570 chipset, ik heb een dikke radiator in mij kast zitten, en kan alleen daardoor Micro-ATX en Mini-ITX moederborden kwijt, en ik wou graag 2x M.2 PCI-e 4.0 x4 aansluitingen hebben, en 1x PCI-e 4.0 x16 en 1x PCI-e 4.0 x4, en 1x PCI-e 4.0 x1, en de PCI-e 4.0 x1 gebruik ik voor een Creative Sound Blaster Z, omdat natuurlijk deze enigste Micro-ATX MB met een AMD X570 chipset geen Digitaal Optisch (S/PDIF) heeft, dat is echt waardeloos, ik gebruik de Edifier S760D met Digitaal Optisch kabel om digitaal 5.1 geluid te krijgen, ik zet met mijn ASRock Z97M Killer MB die de Realtek ALC1150 heeft altijd in Windows 10 op DTS Interactive (5.1 Surround), en heb dan fantastisch geluid in al mijn spellen, als er een grote min punt is op zo een dure MB, is het wel dat er geen Digitaal Optisch (S/PDIF) op zit.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 22 juli 2024 21:29]

De lange boot time licht niet aan de MB, ik heb nu de zelfde MB en heb geen last van een lange boot time, je weet dat je in de bios hem op Ultra Fast boot kan zetten he?!

Dan laad hij meteen Windows 10 als je de power knop indrukt, en anders als je die niet aan heb staan duurt het iets langer, ik boot vanaf een Samsung 980 Pro 500GB, en heb in me andere M.2 slot een Samsung 970 EVO 2TB, en ik heb absoluut geen lange boot time.

Fast Boot Disabled: 22 seconden.
Fast Boot Ultra Fast: 15 seconden.

Dus dat de ASRock X570M Pro4 20-30 seconden er over doet om te booten in Windows 10 licht lijkt mij aan wat anders, als ik er geen problemen mee heb.

En ja ik heb mijn SB fan op Normal Mode staan, en dan maakt hij bijna geen geluid, alleen de eerste 5 a 10 seconden.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 22 juli 2024 21:29]