Intro
Ik mocht van Klipsch deze T5 True Wireless oortjes proberen en ik was direct enthousiast over de geadverteerde prestaties en functies.
Op de site van Klipsch loopt het over omtrent de functies van de T5. Om er een paar op te noemen: je kunt hem gebruiken om te bellen, is zweet bestendig, bezit over een extreem lange accuduur en je kunt hem zelfs koppelen aan een digitale assistent zoals Siri of Google.
Bouwkwaliteit
De T5 is verkrijgbaar in twee kleuren, zo is er een zilver, zwart met koperen versie en een volledige zwarte versie te koop.
Het doosje is van aluminium gemaakt en voelt lekker stevig aan.
De oortjes zelf voelen ook ontzettend soliede aan en komen met een IPX4 spatwaterdicht rating, dat is mooi om te zien want ze zijn immers bedoelt om overal te gebruiken.
Zoals bij ieder draadloos apparaat is accuduur van groot belang en Klipsch heeft een aantal slimme oplossingen bedacht om de accuduur zo lang mogelijk te maken.
Naast de accu in de oortjes zelf heeft het aluminium doosje ook een accu die de T5 kan opladen wanneer deze erin zijn geplaatst. Op deze manier bezit de T5 over een lange accuduur en dat is erg fijn want accuduur kan nog wel eens tegenvallen bij draadloze apparaten.
Wanneer beiden accu’s leeg zijn laad je de oortjes op in het doosje doormiddel van een usb c kabel die ja aan het doosje kunt bevestigen.
Een klein minpuntje voor mij is dat je geen andere dopjes kunt gebruiken. Klipsch heeft de T5 voorzien van dopjes met een plastic kliksysteem om ze te bevestigen, hierdoor is het gebruik van dopjes van derde partijen niet mogelijk maar mocht je andere dopjes willen gebruiken dan kan je die via Klipsch verkrijgen.
In de praktijk
Nu we hebben vastgesteld dat de bouwkwaliteit goed is, hoe zit het met gebruikersgemak?
Op papier ziet het er goed uit want zo is er een makkelijke manier aanwezig om de twee oortjes te koppelen, verschillende druk combinaties om van nummers te wisselen en het geluid harder en zachter te zetten etc.
Het comfort is ook iets om positief over te zijn want ze zitten lekker en hebben niet de neiging om uit je oren te vallen. Ze gaan wel diep je oren in en de eerste keer voelde het een beetje raar maar na een tijdje was ik eraan gewend en had ik er geen last meer van. Wat ik als erg fijn heb ervaren was dat ik op de fiets amper last had van de wind.
Voor mij is dat erg prettig aangezien ik de oortjes dagelijks gebruik als ik naar mijn werk fiets, hierover later meer.
In de periode dat ik de T5 gebruikt heb is mij één ding wel opgevallen en dat is dat het soms lijkt alsof hij geen signaal meer ontvangt en dan hoor je een seconde niets meer en ook wisselt het geluidsbeeld in één keer van mooi soliede in het midden naar meer links of rechts georiënteerd.
Er zijn dus nog wat kinderziektes in de koppeling tussen de linker en rechter T5 maar wellicht kan dit komen door de communicatie tussen de T5 en de bron.
Het geluid!
Door naar een onderwerp wat bij ieder audioproduct terugkeert: geluidskwaliteit.
Ik vind het geluid wat de T5 produceert erg prettig. Het hoog en midden klinken goed en er is ook veel detail aanwezig maar ik miste wel wat dynamiek en punch in het laag maar heb dat niet als storend ervaren.
Een goed voorbeeld is het bekende nummer van ZZ Top, ‘Gimme All Your Lovin’.
Hier ben ik gewend dat de drums van Frank Beard iets meer impact en kracht hebben en dat miste ik een beetje maar de rest klonk mooi in balans en ik merkte niet dat er ergens overdreven werd in het geluid.
Ik heb de T5 gebruikt met bluetooth 4.0 en 5.0 en ik moet wel zeggen dat 5.0 betere resultaten naar voren bracht. Om te testen gebruikte ik Deezer Flac files op mijn S7 Edge of S9 plus.
Zoals bij ieder audioproduct is inspelen van belang want het maakt echt een verschil in hoe een product uiteindelijk gaat klinken en dat was bij de T5 ook het geval. Na de inspeel periode kwam er wat meer rust in de klank en het hoog werd iets minder scherp.
Het geluidsbeeld van de T5 klinkt niet erg breed en het geluid blijft allemaal grotendeels op één plek.
Soms hoor je wel wat instrumenten iets verder naar links of naar rechts gaan wat ik als erg prettig ervaarde maar ik had nooit het gevoel alsof de instrumenten van buiten kwamen.
De T5’s hebben een gesloten ontwerp met als doelstelling om zoveel mogelijk geluid van buitenaf tegen te houden om zo de geluidskwaliteit en immersie te verbeteren.
Ik vermelde eerder al dat ik ze dagelijks gebruik als ik naar mijn werk fiets in weer en wind. De T5 weet goed het geluid van de wind en de geluiden van buiten tegen te houden en voor mij is dat erg prettig.
Voor sommige mensen kan het echter een minpuntje zijn want je hoort heel weinig tot niets meer van de buitenwereld dus houd daar rekening mee.
Al me al ben ik positief over de T5 True Wireless van Klipsch want ze klinken lekker en de bouwkwaliteit en functies zijn grote pluspunten. De probleempjes met het koppelen zijn waarschijnlijk op te lossen met een firmware update.
Als je iemand bent waar audiokwaliteit extreem hoog in het vaandel staat raad ik aan om ze eerst uit te proberen om zo goed te kunnen bepalen of het voor jou een match is.
Als ik het geluid van de T5 in één woord zou moeten omschrijven zou ik het woord ‘energiek’ gebruiken.
Ik denk dat Klipsch met de T5 een goede slag geslagen heeft in de HeadFi markt met de T5 want qua functies, geluid en bouwkwaliteit doen ze niet onder aan de concurrentie.
Ondanks het kleine hikje hier en daar ben ik van mening dat de Klipsch T5 True Wireless zijn vraagprijs waard is.