Philips Hue Smart-knop Review

Arjan90
3 december 2019, laatste update op 10 januari 2020, 1.597 views Product gekocht

Philips Hue Smart-knop

Philips heeft een makkelijk te installeren Smart Button met veel functionaliteit gelanceerd, maar er is altijd ruimte voor verbetering. Die vind je vooral in automatisering en gewenning aan de knop. De knop is een goede aanvulling aan een huis met Hue verlichting en een goed alternatief voor andere (kinetische) knoppen.

Pluspunten

• Degelijke kwaliteit
  • Configureerbaarheid: scènes obv tijd of obv drukken
  • 's Nachts niet meer een bak licht in lopen
  • Past over de standaard inbouwdoos heen
  • Knop is ook met meegeleverde magneet op een andere plek te monteren zonder de plaat
  • Mooi en strak design

Minpunten

• Je moet echt op de voorkant drukken, als je achteloos vanaf de zijkant drukt kan de knop eraf vallen
  • Scènes worden niet automatisch ahv het tijdstip aangepast

Update 10/01/2020: Inmiddels zijn zones ook ondersteund, waardoor je zones kan bedienen met je Smart Button. Daarmee kun je ook het genoemde nadeel oplossen waarbij je maar één ruimte kan bedienen. Beide nadelen heb ik dus uit de lijst gehaald en daarmee de featureset ook vijf sterren gegeven, de eindscore heb ik ook aangepast naar 5 sterren. Mooie extra zou zijn als je het indrukken van de knop ook kan koppelen aan extra ruimtes of zones, daarvoor ben je nu aangewezen op bijvoorbeeld All4Hue of iConnectHue. Ik heb via All4Hue bijvoorbeeld ingesteld dat de knop in de woonkamer ingedrukt houden alle ruimtes beneden uitschakelt. Ideaal bij het naar bed gaan.

Introductie
In ons nieuwe huis zijn we volledig overgegaan op Philips Hue. We hadden onder andere naar schakelaars die met kinetische energie werken (Friends of Hue geloof ik), maar dan moest je relatief hard drukken en voor o.a. de kinderen is dat niet ideaal. Daarnaast zijn ze vrij duur en beschikken ze vaak al over vier knoppen. De gebruiksvriendelijkheid was daarmee minder. Totdat Philips de Smart Buttons aanbood, inmiddels bestelbaar via meethue.com (ik heb € 19,99 per knop betaald, aanzienlijk minder dan de € 29,99 die via Amazon.de werd gevraagd).

We gebruiken de knoppen niet in alle ruimtes: op de gang, overloop, toilet en bijkeuken hebben we bewegingssensoren geïnstalleerd omdat dit ruimtes zijn waar veel beweging is. De andere ruimtes zijn of worden voorzien van deze knoppen.

Installatie
Ik heb eerst de oude Bosch Jaeger schakelaars eraf gehaald. Vervolgens de elektrische draden met een lasklem aan elkaar verbonden zodat er altijd contact is. Daarna de Philips Smart Button plaat op de inbouwdoos gezet en klaar is Kees, je kan in 10 minuten klaar zijn (zorg wel voor voldoende licht, ik deed het aan het einde van de dag en vergiste me wat in hoe snel het donker werd, en ik had natuurlijk geen licht omdat de groep uit stond ;-) ). Wel even opletten dat de breedte van de Smart Button plaat niet heel groot is, het Bosch Jaeger raamwerk (met afgeronde hoeken, redelijk standaard in nieuwbouw) was net iets breder. Bij ons was dat verder geen probleem. Je hoeft m.i. niet heel technisch te zijn om het zelf te installeren, maar je moet wel voorzichtig zijn met elektriciteit.

In gebruik nemen
Je kan de installatie in de Hue app gemakkelijk afronden. Je voegt een accessoire toe en vervolgens druk je op de Smart Button de knop enige tijd in tot hij gaat knipperen. In een paar seconden wordt de knop gevonden en kun je hem toevoegen en configureren (naam geven, gedrag toewijzen). Houd er wel rekening mee dat je in de standaard Hue app de knop alleen kan toewijzen aan één enkele ruimte (dus niet meer zoals met bijv. de Motion Sensor) of aan het gehele huis (om bijv. bij de buitendeur een knop te hebben waarmee je alle lampen uitzet). Dat vind ik wel een nadeel: ik mis bijvoorbeeld het koppelen aan een "zone" zoals die zijn opgenomen in de beta functionaliteit van Hue. Daardoor zou ik bijv. de knop kunnen koppelen aan de sfeerverlichting in de woonkamer, dat is nu niet mogelijk. Daardoor moet ik de kamer eigenlijk in tweeën splitsen als ik de sfeerverlichting en leesverlichting met twee losse knoppen wil bedienen, maar onze Google Nest Mini is juist gekoppeld aan de kamer waardoor ik niet meer alle lichten in de woonkamer in één keer met een spraakcommando kan uitzetten. Luxe probleem, maar toch. In gebruiksgemak mag Philips hier nog wel wat aan updaten.

Het gebruik
Eénmaal ingesteld werkt het perfect. Ik gebruik de knoppen vooral om op basis van tijd de juiste scène te starten en dan werkt het perfect, door de knop ingedrukt te houden kun je het licht dimmen. Als het licht helemaal gedimd is en je houdt de knop weer ingedrukt zal het licht helderder worden. Een kind kan de was doen! Op de kinderkamers start na 18:45 automatisch de scène "Nachtlamp" waardoor het licht heel gedimd aangaat, de scène 's ochtends geeft juist veel blauw licht om er gelijk wat energie in te pompen (niet dat de kinderen dat nodig hebben :+ ). Al met al zijn we er erg blij mee.
Wat ik stiekem wel mis, is het automatisch aanpassen van de scènes. Ik heb alles geconfigureerd op de Smart Button en een optie "automatisch scène aanpassen" zou fijn zijn, anders zou ik de transitie naar een andere scène weer apart moeten configureren wat niet heel gebruiksvriendelijk en bovendien erg onderhoudsgevoelig is.

Philips heeft een makkelijk te installeren Smart Button met veel functionaliteit gelanceerd, maar er is altijd ruimte voor verbetering. Die vind je vooral in automatisering en gewenning aan de knop. De knop is een goede aanvulling aan een huis met Hue verlichting en een goed alternatief t.o.v. de knoppen die met kinetische energie werken en vaak wat lomper ogen omdat er meerdere knoppen op zitten. Zit niet ver van "Uitstekend" af! De prijs is met € 19,99 in mijn beleving ook niet te hoog, dat vond ik met de prijs van Amazon.de (€ 29,99) wel wat aan de hoge kant.

Heb jij ook een Philips Hue Smart-knop?

Bedankt voor deze mooie review.
Scènes worden niet automatisch ahv het tijdstip aangepast
Dit kan je volgens mij dmv de time-based light lab