Scherm en behuizing:
De OPPO Reno 2 Luminous Black is een prachtig toestel om naar te kijken. Hoewel ik over het algemeen zwarte telefoons dodelijk saai vind, maakt de blauwe gloed onder het glas langs de randen en om het logo in het midden achterop het toestel een feest voor het oog. Bij OPPO noemen ze dit de ‘Twilight Mist’ afwerking. De kleine groene accenten op powerbutton en de O-Dot zal misschien niet iedereen kunnen bekoren, maar maken voor mij het feestje compleet.
“O-Dot?” hoor ik je denken? Ja, de O-Dot is een knobbeltje achterop het toestel welke ervoor moet zorgen dat er geen krassen komen op het glas waarachter de 4 camera’s gepositioneerd zijn. Ondanks het knobbeltje blijft het toestel redelijk stabiel op een vlakke ondergrond liggen. Zoals gezegd is de achterkant van het toestel van glas en dit zorgt er gewoonlijk voor dat een toestel erg gevoelig is voor vingerafdrukken. Ik weet niet waar het aan ligt maar ik vind het bij de OPPO Reno 2 erg meevallen. Het toestel ligt met de afgeronde zijkanten lekker in de hand, maar is wel heel erg glad. Oppassen geblazen dus! Ik heb een test toestel gekregen zonder accessoires, maar ik heb begrepen dat er bij het toestel bij aankoop een hoesje in de doos meegeleverd wordt. Dus is het raadzaam om toestel zo snel mogelijk in dit meegeleverde hoesje te doen.
Als we het toestel aan de voorzijde dichterbij bekijken vinden we een 6,5 inch 2400 x 1080 OLED scherm met een pixeldichtheid van 405 PPI. Het is een mooi groot scherm met mooie kleurweergave. Maar helemaal mooi is dat er geen notch en/of dikke schermranden aanwezig zijn. En als klap op de vuurpijl een vingerafdrukscanner onder het scherm die echt top werkt.
Aan de zijkanten van het scherm zien we hele smalle bezels en aan de onderrand een heel klein kinnetje. Het mag eigenlijk geen naam hebben zo smal zijn de randen. In de onderzijde van het toestel zit een 3,5 mm headphonejack en USB-C poort met rechts daarvan een speaker. Aan de linkerzijde bevinden zich de volume buttons en aan de rechterkant de power button. Het zijn wat mij betreft prima, stevige knoppen.
Aan de rechterkant boven de power button bevindt zich de simkaart tray waarin een tweede simkaart of een SD kaart in geplaatst kan worden. Aangezien het toestel 256GB intern geheugen heeft rouw ik er niet om die keuze gemaakt moet worden.
In de bovenrand zien we dat er een speaker in is verwerkt met daarachter het mechanisme van de karakteristieke haaievin pop-up selfiecamera. Naast selfiecamera dient deze ook als camera voor face unlock, wat verbazingwekkend nauwkeurig en rap werkt.
Op de glazen achterzijde van het toestel zien we boven in het midden vier camera’s terug met daarnaast de flits die allen zoals eerder genoemd onder het glas weggewerkt zijn.
De afmetingen van het toestel zijn 160 mm hoog, 74,3 mm breed en 9.5 mm dik. Het toestel is van glas en weegt 189 gram.
Camera’s:
Op de voorzijde bevind zich een 16MP camera om selfies mee te maken of het toestel mee te ontgrendelen. De vier camera’s op de achterzijde hebben een resolutie van 48MP, 13MP, 8MP en 2 MP. De hoofdcamera is de Sony IMX586 48MP sensor met OIS. De telefotolens heeft een resolutie van 13 MP. De groothoeklens (116°) heeft een 8MP sensor en dient ook voor het nemen van macro foto’s. De 2MP camera wordt gebruikt voor het nemen van foto’s met bokeh-effect.
Over het algemeen kan je mooie plaatjes schieten met de OPPO Reno 2. En de opties bij het nemen van foto’s zijn legio mede door de aanwezigheid van 4 lenzen en een zeer uitgebreide camera app.
Normale foto vs groothoeklens
Ik maak zelf graag macro foto’s. Aangezien hiervoor 8MP de groothoeklens wordt gebruikt had ik de grootste moeite om hiermee macro foto’s mee te schieten. Gelukkig heeft de app ook een expert modus waarin je zaken zoals belichting, witbalans en autofocus handmatig kan regelen en kan ik door handmatig de autofocus te gebruiken prima macrofoto’s schieten. Echter kan in de Expert modus foto’s helaas alleen in de 4:3 beeldverhouding geschoten worden.
Marco met 8MP groothoeklens
Macro in Expert modus
Bij slechtere lichtomstandigheden neemt het toestel prima foto’s en als het qua licht helemaal bar en boos is, biedt de nachtmodus uitkomst. De foto’s van de hoofdcamera’s bij slechtere lichtomstandigheden zijn daardoor prima.
De camera’s aan beide zijde hebben met de portret modus (de modus om het onderwerp op de voorgrond er uit te laten springen ten opzichte dan de achtergrond). Bij sommige toestellen heeft de software van een telefoon moeite met het bepalen waar het voorwerp ophoud en de achtergrond begint. Ik ben zeer te spreken over de resultaten van de zowel de front als rear camera van dit toestel. Waarbij de camera achterop het iets beter doet als de pop-up camera.
Selfie genomen met 16MP pop-up camera
De selfie camera foto’s zijn ook prima. Maar alleen als ik er alleen op sta. Bij selfiefoto’s met een groep waarbij ik als nemer van de foto dichterbij de camera sta, stelt de camera scherp op mij en zijn de andere personen niet scherp. En dat heb ik nog niet eerder bij andere telefoons meegemaakt. Jammer aangezien dat de enige selfies zijn die ik doorgaans neem.
Voor het maken van video’s beschikt de camera over een Ultra Steady Mode. De filmpjes in het promotiemateriaal laten filmpjes die zo steady zijn dat het haast lijkt of deze geschoten zijn met behulp van een gimbal. Nu heb ikzelf niet hetzelfde resultaat kunnen behalen met de OPPO Reno 2, maar ik moet eerlijk zeggen dat het nu wel lijkt of ik een veel vastere hand heb bij het nemen van video’s. En dat is wel heel fijn bij het terugkijken van de video’s.
Software:
Het toestel draait op moment van schrijven op Android 9 met de Android beveiligingspatch van 5 oktober 2019. OPPO heeft hier zijn eigen ColorOS schil overheen gezet. Ik begin een soort van haat/liefde verhouding te krijgen met de dikke software schillen die sommige smartphone makers op hun toestellen zetten. De eigen geproduceerde app kunnen mij sowieso gestolen worden. En van het zoeken naar bepaalde instellingen in de 1001 opties die worden geboden maakt het er niet beter op. Uiteindelijk is elke schil een kwestie van wennen.
Maar in elk van dat soort software schillen zitten wel één of twee toepassingen waarvan je zou willen dat die op elke telefoon terug te vinden is. Een voorbeeld daarvan is het klonen van apps zoals Facebook of Instagram voor als je meer dan één accounts hebt. Ook handig dat je Whatsapp kan klonen als je gebruik maakt van de 2e simkaart voor bijvoorbeeld je werk.
Waar ik zeer over te spreken ben is het toestel ontgrendelen met gezichtsherkenning. Het gewoon goed. Een veeg met de vinger van opwaarts over het scherm. De haaienvinnen selfie-camera komt naar boven en je telefoon is ontgrendeld. Het gaat razendsnel. Ook bij slechte lichtomstandigheden en wat mij ook opvalt is dat ik het toestel niet eens goed naar mijn eigen gezicht heb gericht. Dat als aanvulling op de vingerafdrukscanner onder het scherm is gewoon geweldig.
Tevens zit op het toestel de eigen Soloop video bewerkingsprogramma waarmee je vanuit je fotogalerij een rits foto's en video's aan elkaar kan plakken en eigen muziek onder kan zetten. Ik gebruikte al jaren HTC Zoe Highlights hiervoor, maar deze werkt vele malen beter. Je kan verschillende overgangen zetten tussen de foto's/video's, tekst in plaatsen, filters toepassen, verschillende schermformaten video's maken.
Soloop
:strip_exif()/m/392146/1IEB9mNXpSIpvmeqyJ8oQmlYsYq3u0oeawQIOI06pOjBrGbLwB?f=620xauto)
Batterij:
Het toestel heeft een 4000 mAh accu en ik kom er bij redelijk gebruik de dag goed mee door. Daarnaast is het toestel met snel laad techniek VOOC 3.0 voorzien waarmee je in een half uurtje de accu meer dan 50% oplaadt.
Snelheid en geheugen:
Het toestel is voorzien van de Snapdragon 730G processor. Deze 2,2 GHz (2x) + 1,8 GHz (6x) octa-core processor van Qualcomm is de processor die (nog) niet in veel telefoons terug te vinden is. Ten opzicht van de 730 is de 730G gericht op gaming. Laat ik nu geen gamer zijn en hier weinig kaas van hebben gegeten. Toch heb ik voor deze review Asphalt 9 gedownload en even gespeeld. En het werkt prima op de OPPO Reno 2, al heb ik geen enkel referentiemateriaal. Maar in het overall gebruik is de processor vlot. Het is geen processor in de 8 serie van Qualcomm, maar ik heb geen last gehad van haperingen of zaken die vast lopen. Het intern opslag geheugen is 256GB maar middels een micro SD kaart (ten koste van een 2e simkaart) uit te breiden is. Het RAM geheugen is 8GB.
Conclusie:
De prijs van dit toestel is op het moment van schrijven E 489,-. En voor dat geld krijg je naar mijn mening een toestel die tegen het high end segment aanschurkt. Pluspunten zijn een schitterend ontworpen toestel met meerdere camera’s die goede foto’s nemen, een vlotte processor, een mooi scherm en een aantal handige features zoals Face Unlock en een vingerafdrukscanner onder het scherm welke het gebruik van dit toestel erg prettig maakt. Minpunten zijn oa geen draadloos opladen en niet water dicht. Maar die zijn voor mij persoonlijk verwaarloosbaar.