Sonos Playbase Zwart Review

Qlimaxxx
25 november 2019, laatste update op 25 november 2019, 830 views Product gekocht

Sonos Playbase Zwart

Geweldige speaker voor films en series (en vast ook games). Prima speaker voor muziek. Strak en modern design, maar wel een stevig prijskaartje.

Pluspunten

• Design
  • Bouwkwaliteit
  • Geluidskwaliteit bij films/series(/games?)
  • Prima geluidskwaliteit bij muziek
  • Vereist geen extra afstandsbediening

Minpunten

• Stevig prijskaartje (zeker buiten black friday en btw-dagen om)
  • Optische aansluiting (futureproofing)

Toen ik het ouderlijk nest verliet stonden een mooie tv en een goede geluidsset hoog op het verlanglijstje. Uiteindelijk heb ik na een jaar de Playbase gekocht.

De keuze viel op de Playbase, ten faveure van de Playbar en Beam, om meerdere redenen. Het design spreekt mij meer aan dan dat van de, enigszins verouderde, Playbar. De Beam vind ik simpelweg te smal voor mijn 55 inch OLED TV en past niet zo goed bij mijn tv-meubel en de voet van de tv als de Playbase. De spraakassistent features van de Beam zijn voor mij ook geen meerwaarde.

Zoals gebruikelijk heb ik eerst veel onderzoek naar reviews en ervaringen gedaan om tot een beslissing te komen. Praktische redenen tellen voor mij toch nog iets minder zwaar dan welke speaker het beste is. Veel reviews geven aan dat de Playbar beter zou klinken. De kleine subwoofer in de Playbase heeft mij echter over de streep getrokken. Waar sommige reviewers spreken van minder goede hoge tonen dan een Playbar, kan ik dit verschil niet herkennen. Ik ken veel mensen met een Playbar, net als ik zonder Sub.

Dat ik er geen Sub bij heb is de voornaamste reden dat ik voor de Playbase heb gekozen. Na luisteren in de Mediamarkt lijkt zonder Sub de Playbase toch de beste lage tonen te geven. In de praktijk is dit ook het geval. Als er verder al verschil is op spreiding van het stereobeeld en hoge tonen, dan is dit dusdanig klein dat dit voor mij niet meetelt als nadeel.

Over de geluidskwaliteit heb ik geen eenduidige mening. Met muziek doet de Playbase, ondanks de subwoofer, sterk onder voor een Play:5. Vooral op lage tonen moet hij het afleggen. Niet dat de Playbase slecht klinkt, maar de Play:5 klinkt vooral heel goed. Wanneer je echter films of series kijkt, dan is het echter een totaal ander verhaal. Dit geldt trouwens ook voor de Playbar. Als je er niet mee bekend bent, dan krab je jezelf toch echt even achter de oren. Is dit dezelfde speaker als net tijdens het muziekluisteren? Waar is die Sub verstopt? Met een Sub klinkt het wel voller, maar het geluid met films is ronduit indrukwekkend. Zelfs zonder surround speakers of sub.

Het design is verder zeer strak, daar waar de Playbar toch wat gedateerd oogt. De bouwkwaliteit is geweldig. De touch controls werken ook goed en het is natuurlijk fijn dat je de Sonos in kan stellen op je afstandsbediening (in plaats van andersom). Wel is het een nadeel dat veel tv's tegenwoordig geen IR afstandsbediening meer hebben. Met de Horizon Box afstandsbediening was het kiezen tussen de afstandsbediening van de TV en die van de ontvanger. Slechts 1 kon het volume bedienen. Gelukkig met de Next is dit beter geregeld. Je stelt ze allebei in op een willekeurig merk (wel hetzelfde bij beide natuurlijk) en het probleem is uit de wereld.

De optische aansluiting is wel een minpunt. De Beam is op dit vlak met de HDMI-ingang beter uitgerust. Echter ondersteunen beide speakers dezelfde formats. Als je het mij vraagt is HDMI alleen een verbetering ten opzichte van optisch wanneer de speaker Dolby Atmos ondersteund. Dat doet de Beam niet en zal de Playbase nooit doen. Ik zie het echter niet zo snel gebeuren dat Netflix Dolby Digital uitfaseert, daar veel van hun klanten een surroundset gebruiken met optische aansluitingen.

Heb jij ook een Sonos Playbase Zwart?

Vraag & Aanbod