Na een zeer lange tijd wachten kwam dan eindelijk dit beeldscherm binnen. Nadat ik op de markt kwam voor een hoog refreshrate scherm was ik begonnen met een VA scherm. Ik kon uiteindelijk toch niet leven met de waanzinnig hoeveelheid ghosting, en liet mijn oog vallen op deze monitor. Mooi dat deze het wachten waard was.
Responsetijden en IPS
Dit beeldscherm heeft de unieke combo van lage responstijden en een IPS scherm. De marketing laat een responstijd van 1 ms zien, maar in de praktijk leidt een werkbare hoeveelheid overdrive tot een responstijd van ongeveer 4 ms. Dit is zeer snel voor een IPS paneel, en leidt tot een prachtige ervaring in-game. Vooral in CSGO en Destiny 2 merk ik een enorm verschil in smoothness van het beeld. Dit wordt natuurlijk ook deels door de Freesync veroorzaakt, die prima werkt met mijn RX480. De reponsetijden zijn dus meer dan goed genoeg om het scherm 144 fps te voeren.
Features
Het scherm heeft een 1440p resolutie, wat leidt tot een prachtig beeld op het 27 inch scherm. De aansluitingen zijn uitgebreid, met een Displayport 1.4 aansluiting en tweemaal HDMI. De ingebouwde USB hub komt goed van pas bij het aansluiten van mijn muis en toetsenbord.
Het scherm ondersteunt in theorie HDR, maar in de praktijk valt dit erg tegen. Ik heb HDR aangezet in Destiny 2,maar het scherm heeft simpelweg niet het contrast en brightness range om HDR er goed uit te laten zien.
Contrast
De highlights van het scherm zijn de refresh rate, resolutie en freesync. Ook heeft het scherm mooie kleuren, al heb ik de felheid wat teruggebracht door mijn brightness te verlagen en de het srgb profiel te kiezen.
Wat echt minder is dan bijvoorbeeld een VA paneel is het contrast. In meer donkere game, bijvoorbeeld Prey, zijn de donkere gebieden een beetje grijsachtig. Het is niet game-breaking voor mij, maar wel iets waar je rekening mee moet houden.
Verder had ik een klein beetje last van backlight bleed in de rechteronderhoek van mijn scherm, maar ingame heb ik hier geen last van.
Een fantastisch scherm voor een acceptabele prijs. Het scherm werkt uitmuntend voor snelle actie games als CSGO en Apex. Het gebrek aan contrast is meer zichtbaar in games die veel op donkere scènes vertrouwen zoals Prey of sommige stukken in Destiny 2.
Enige nadeel dat ik nu een nieuwe pc moet gaan kopen om alle games op 1440@144hz te draaien