€ 99,99 bij Computershop Arnhem

Logitech MX Ergo Review

21 november 2019, laatste update op 14 februari 2025, 2.091 views Rapporteer
Product gekregen +2

Ik was al jaren een actief gebruiker van een zeer oude voorganger van deze trackball: De Logitech Trackman Wheel. Door de ervaring hiermee viel mijn keuze al snel op wederom een Logitech Trackball en een zoektocht wees uit dat de MX Ergo de beste optie was met de bekende "Layout".

Pluspunten

• Ligt goed in de hand
  • Zeer lange batterijduur
  • Stevig door zijn gewicht
  • Bluetooth koppelen met 2 apparaten
  • Logitec "dongle" niet nodig
  • Werkt out of the box op Linux en Windows

Minpunten

• Zachte hoge pieptoon hoorbaar tijdens opladen
  • Micro-USB poort heeft weinig ruimte

In eerste instantie was ik erg terughoudend om een draadloos model te kopen, daar mijn ervaring met draadloze invoer apparaten zeer matig is omdat de accu veelal leeg is op de meest onfortuinlijke momenten en het bereik vaak te wensen over liet. Echter het gebrek aan bedrade opties zorgde ervoor dat ik toch dit apparaat koos. Ik gebruik hem inmiddels al ongeveer twee jaar.

Accuduur

Mijn grote angs voor de accuduur bleef heel lang in het ongewisse, en dat is een goed ding! Ik gebruik deze trackball dagelijks meer dan 8 uur en hoef maar eens in het half jaar de accu op te laden. De accuduur valt daarmee ver boven de verwachtingen - de oplaadtijd heb ik nooit gemeten, maar een werkdag aan de computer voor opladen is ruim voldoende om hem weer helemaal vol te laden.

Tijdens het opladen staat er een klein LEDje te knipperen (fade-in/out style) op de trackball. De trackball produceert een zachte, maar hoge pieptoon in het patroon van de fade-in/out van het LEDje. Het is normaliter niet storen maar in stille ruimtes is dat hoorbaar. De oorzaak lijkt PWM gerelateerd 'switching noise'.

Enige voetnoot met opladen is dat er vrij weinig ruimte is rond de Micro-USB poort. Een ietwat dikkere Micro-USB stekker erin drukken zou wel eens een probleem kunnen worden. Echter een hele kleine Micro-USB stekker kan ook een probleem zijn om hem er weer uit te krijgen. De Micro-USB poort houd de kabel namelijk goed stevig vast.

Bereik en communicatie

De trackball word geleverd met zo'n standaard onveilige Logitech dongle. De dongle is opzich klein genoeg om niet in de weg te zitten maar het is toch een uitstekend ding op de USB poort. Gelukkig ondersteunt de trackball ook gewoon Bluetooth, dus ik heb de dongle ongebruikt in een hoekje gegooid en daar ligt deze nog altijd stof te vangen.

Het pairen van de trackball met zowel Linux (prive) als Windows (werk) gaat als een fluitje van een cent en de trackball werkt probleemloos zonder ook maar enige driver of utility te hoeven installeren! Dat is voor mij een zeer groot pluspunt want ik vind over het algemeen de software voor de aanwijsapparaten draken van een product met allemaal 'features' die ik toch nooit nodig heb.

Het bereik via Bluetooth is dikke prima, zolang ik in dezelfde kamer blijf als de laptop, blijft de trackball werken. Dit is ideaal voor presentaties waar de laptop dicht bij een beamer moet staan, ver van de spreeker locatie.

Ergonomie en gebruik

De trackball is redelijk zwaar, mede door de base-plate en magneten, hierdoor ligt hij stevig op elk oppervlak en vershuift die niet per ongeluk. Daarnaast voelt het apparaat een heel stuk degelijker aan door zijn gewicht. Ik zie dit daarom ook niet als een negatief iets maar juist als een wenselijke situatie.

De trackball is goed bruikbaar in beide posities (vlak en 20 graden), maar mijn grootste voorkeur is wel de 20 graden stand. De magneet is ook sterk genoeg dat je niet makkelijk hem "per ongeluk" vlak drukt tijdens normaal gebruik. De positie en het formaat van de knoppen is ook uitstekend.

Wat betreft de knoppen, de knop om te schakelen tussen de twee gepairde bleutooth apparaten is goed gepositioneerd en raak je niet zomaar per ongeluk aan. Na het schakelen geef hij vlot aan middels een LED onder het cijfer met welk apparaat je nu verbonden zit en of hij al verbinding heeft. Echter, de knop voor het wisselen tussen snelheden zit minder gelukkig. Ik raak deze knop nog wel geregeld aan per ongeluk. Gelukkig heeft de "Slow" setting een LED om dat aan te geven dus het is vlot te merken dat deze weer per ongeluk ingedrukt is.

Verder geeft het scrollwheel goede feedback en heeft een goed profiel op het wiel zitten. De naar links/rechts duw functie van het scrollwheel heb ik geprobeerd maar vind het geen toegevoegde waarde hebben - derhalve gebruik ik het ook niet meer.

Al met al ligt de trackball erg fijn in de hand en is zeer prettig in gebruik. Zeker ook in situaties waar niet direct een bureau beschikbaar is (presentaties, datacenter, "in the field"), de trackball is altijd goed te bedienen door hem tegen elke willekeurige ondergrond (bijv. een bovenbeen :+) aan te houden.

Precisie

De nauwkeurigheid van de pointer - nu komen we in een stukje waar het duidelijk is waar deze trackball voor bedoelt is: Kantoorwerk. De nauwkeurigheid is uitstekend, echter bij hele snelle bewegingen kan het nog wel eens zijn dat dit niet goed geregistreerd word. Aangezien ik weinig "FPS" games speel is dit voor mij een zeer insignificant en onbelangrijk detail, maar voor de profesionele gamer is deze trackball daar toch ongeschikt voor. En laten we eerlijk wezen, er zijn maar weinig FPS gamers die een trackball gebruiken ;) dat ik vroegah jarenlang Unreal Tournament '99 gespeeld heb met een trackball (en er serieus goed in was) is mijn afwijking :+

Al met al ben ik zeer tevreden met deze trackball en ik zou deze (of eventuele opvolger) zo weer halen zodra de huidige versleten of kapot is. Echter gezien de levensduur ervaringen met Logitech trackballs hoop ik dat de MX Ergo ook een zeer lang leven mag hebben. Het zijn geen goedkope aparaten uiteindelijk, ookal heeft de baas deze voor mij betaald.

Update februari 2025

Ik gebruik dezelfde trackball nog altijd. De accu is inmiddels minder goed dus iets vaker opladen, maar nog altijd gaat het om maanden en niet dagen dat hij zonder opladen kan. Verder heb ik afgelopen jaar de microswitches voor de linker en rechter muisknop moeten vervangen omdat deze minder goed begonnen te werken, dit is gelukkig erg makkelijk om te doen.

Na al die jaren nog altijd zeer tevreden over de trackball.

Heb jij ook een Logitech MX Ergo?

Leuke review!
Ik vraag me wel af, zit er een infinity scroll wheel op de MX ergo?
Ik moest opzoeken wat je bedoelde :)

Misschien dat er in de software van Logitech iets in te stellen is, maar ik denk dat het antwoord "Nee" is aangezien er geen dedicated switch is voor het scrollwheel.
Haha bedankt voor je reactie, jammer de muis zou zo mijn m570 kunnen vervangen. Echter wil ik toch wel :) erg graag zn scrollwheel. Is toch wel lekker als je logfiles aan het bekijken bent
Halfjaarlijks opladen met gebruik van Bluetooth? Dan moet er iets mis zijn met de mijne. Ik haal nog geen week en dat is ook nooit anders geweest... 8)7

[Reactie gewijzigd door Z-Dragon op 25 juli 2024 13:06]

Grappig verschil... ik denk dat het ook sterk afhangt van je gebruik, ik ben groot fan van zoveel mogelijk met het toetsenbord doen en gebruik de trackball daardoor misschien wat minder dan de gemiddelde gebruiker en zal die van mij grotere tijd in slaapstand doorbrengen :) Ik zet hem overigens ook altijd uit met schakelaar onderop als ik klaar ben achter de computer.

Maar ik maak écht geen grapje, ik laad het ding echt maar 1x in de 4~6 maanden op.
ik gebruik hem zakelijk tot 8 uur per dag, 4 dagen in de week. PC en muis staan verder wel altijd aan en haal ook makkelijk 3/4 maanden zonder opladen.

Ik heb overigens ook geen hoge pieptoon bij het opladen.Terwijl ik dit wel bij andere apparaten wel eens hoor, dus denk niet dat het aan mijn oren ligt.
Ik gebruik deze ook en bij mij geen pieptoon. Ik zet hem zelf ook niet uit en moet hem ook maar eens in de 3/4 maanden opladen.
Ik denk dat de accu niet helemaal lekker is
Is hij goed schoon te houden bij de bal? ik heb de vorige versie jaren gehad en het vervelendste was dat er vuil voor de sensor ophoopte.
Yep, erg simpel. Even met een pen de bal eruit drukken en dan met een stukje wc-/keukenpapier alles schoonmaken. Als het erg is, werkt een wattenstaafje met wat alcohol ook prima. Je kan er goed bij in ieder geval.
Ik heb deze muis zelf ook en merk vooral dat het vuil zich ophoopt bij de 3 "Gliders" die erin zitten. Ik haal eens in de zoveel tijd met een pen de muis uit de bal, en met diezelfde pen even het vuil rond die punten weghalen en dan werkt hij weer prima :) Nog nooit vuil voor de sensor gehad in ieder geval.
Ahhh ok, dat is zeker een verbetering.