€ 19,99 bij bol Plaza

KlikAanKlikUit Mini inbouwdimmer multi AWMD-250 Review

8 november 2019, laatste update op 8 november 2019, 3.191 views Rapporteer

Dimt mijn (3x 4,5W) LED spotjes zoals het hoort: van maximaal vermogen, tot niveau kaars.
De ontvanger kan prima worden weggewerkt in een wandputje achter een verzonken schakelaaar (die blijft werken).
Uit is niet uit: mijn spotjes blijven zacht branden
Draadjes voelen fragiel aan bij montage

Pluspunten

• Doet wat het moet doen: dimmen
  • Gemak: geplaatst en ik hoef niet meer van de bank af
  • Bestaande schakelaar blijft werken
  • kan ook zonder schakelaar werken
  • Minimale stroom instelbaar i.v.m. LED's die kunnen knipperen

Minpunten

• Contactjes voelen fragiel aan bij aansluiten op de schakelaar
  • Met gevoelige LED's is uit niet uit: de lamp blijft heel zachtjes branden.

Afgelopen voorjaar 3 van deze schakelaars gemonteerd, samen met de AYCT-102 Afstandsbediening in gebruik.

Aansluiten.
Aansluiten is een eitje met de bijgeleverde handleiding en de video's op de website.
- Stroomgroep uitzetten
- Bestaande schakelaar demonteren
- Draden bruin en zwart correct aansluiten op de dimmer
- Witte draden van de dimmer op de schakelaar aansluiten
- nog NIET de schakelaar terug monteren! Dan kun je de dimmer en afstandsbediening niet meer pairen!

Bij het aansluiten kan het zijn dat de bruine en zwarte draad te lang zijn en veel ruimte innemen in de wandput, dan moeten ze worden ingekort. Anders kan de schakelaar niet terug worden geplaatst.
De dimmer bovenop de draden houden in de wandput, zodanig dat je nog bij de knop voor het instellen kan komen met een kaasprikker.

Ook voor de niet-technici is dit buitengewoon makkelijk.

Bij montage voelden de contactjes en draden wat fragiel aan, ik durfde deze bijna niet vast te zetten. Ik hoop dat een eventuele tweede montage ook overleefd wordt...
Dit vind ik jammer, ik zou dit graag steviger hebben gezien.
Ook het vastzetten van de draden met een schroef is zó 2009, een klemmetje zonder gereedschap zou makkelijker zijn.

Dit maakt dat de featureset een puntje aftrek krijgt.

Opvallend is, dat er geen blauwe draad kan worden aangesloten. Hierover verbaas ik me nog steeds. Nu heeft niet iedereen een blauwe draad naar zijn wandputje lopen, maar toch... Hierover later meer.

Aan ieder van de drie dimmers hangen 3 dimbare LED spotjes van elk 4,5W, parallel geschakeld.
Nadat alles is verbonden kan de dimmer worden gepaird met de afstandsbediening door het mini-knopje op de dimmer in te drukken met een kaasprikker oid. Pas na het pairen van de afstandsbediening(en) kan de schakelaar worden teruggezet. Alles volgens het boekje.

Meteen valt op dat de lampen aan lijken te staan op een zeer laag niveau. De (blijkbaar erg gevoelige) LED's reageren op de stroom die de dimmer nog doorlaat. Volgens boekje laat de dimmer continu ca. 0,5W door om de schakelaar operationeel te houden en te kunnen reageren op de afstandsbediening.

Op zich is het logisch dat de dimmer een beetje stroom verbruikt, maar ik had liever gezien dat de dimmer een aparte blauwe draad gebruikte voor deze lekstroom. Dan zouden de lampen ècht uit staan en krijg je geen vragen van de visite: "Waarom staan jullie lampen aan overdag?" Verder storen wij ons er niet meer aan sinds de tweede week.

Dat deze mogelijkheid er niet is, is vast een ontwerpkeuze, maar vind ik een ontwerpfout. Daarom voor kwaliteit een puntje aftrek.

Het minmale niveau heb ik iets omhoog moeten schroeven, omdat één van de lampen begon te knipperen op minimaal. Dit wordt ook in de handleiding uitgelegd. Met spaarlampen, halogeenlampen of zelfs nog gloeilampen zal van deze effecten niets optreden ga ik van uit.

Klein nadeeltje nog dat met de dimmer te maken heeft: Toon Frequent. Mijn lampjes kniperen 's avonds een paar keer. Het went ècht, maar is niet echt zoals zou moeten m.i. De dimmers zijn hierop zéér gevoelig. Daarom op kwaliteit nog een puntje aftrek.

Een bekend iets met KaKu is dat de ontvanger op geen enkele manier feedback krijgt of de schakelaar heeft gereageerd. Je moet zelf kijken of dit is gelukt. Daarom is het voor huiskamerverlichting prima, maar niet voor kritischer zaken. Prima voor de consument dus.

De prijs is niet bijzonder laag als ik het vergelijk met andere draadloze producten. Voor deze prijs heb je al 5 draadloze muizen!
Als ik het vergelijk met andere dimmers, staat KaKu ineens wèl positief in het daglicht. Vooral als je even gaat shoppen waar je de beste prijs krijgt, heb je een prima product voor een prima prijs.
Voor deze prijs zou er best een nuldraad aangesloten moeten kunnen worden denk ik, om te voorkomen dat de lampen altijd aan lijken te staan.
Samen met dat overal "gewone" knoopcel batterijen in moeten, die inmiddels zeer goed verkrijgbaar zijn, is dit prima.

Nu, na een half jaar dagelijks gebruik, heb ik nog geen ekel probleem ervaren. Ik ga binnenkort nog een paar extra schakelaars plaatsen!

Heb jij ook een KlikAanKlikUit Mini inbouwdimmer multi AWMD-250?

Dank voor de review. Ter info
- Er is een optie met blauwe draad om de problemen te voorkomen die je beschrijft. bijv ACM-250-LD
- Deze oplossing (AWMD-250) is voor mij juist handig omdat er in ons huis geen blauwe draad door de contactdozen loopt. Ik heb 2 dimbare led-lampen ermee geschakeld en dat werkt goed, zonder ongewenst licht.