Ik heb deze laptop refurbished gekocht, zonder windows licentie, al was windows 7 wel geënstalleerd. Dat is ook het OS waarmee de machines destijds geleverd zijn. Ik was toch van plan om er Linux op te installeren. Uiteindelijk is dat Manjaro 18 geworden, met de xfce desktop.
Mijn toetsenbord is een UK type, wat betekend dat op de plaats van de # een £ teken zit, en zitten een aantal toetsen op een andere plek, zoals de ~ # \ en |. Bij alle lenovo toetsenborden zijn bovendien de Fn en Ctrl toetsen omgedraaid; De Fn zit aan de buitenzijde. Ik heb dit uiteindelijk in de bios omgedraaid, want het zit er zo in dat de Ctrl aan de buitenzijde zit.
UK toetsenbord
Hij is destijds geleverd in een aantal verschillende configuraties. Er zijn modellen met een 160 GB SSD disk, en later ook met een IPS beeldscherm.
De gereviewde configuratie
Scherm | 12.5 inch |
Afmetingen | 30,5x20,5x2.4 cm |
Gewicht | 1,5 kg |
Uiterlijk
De Lenovo X220 is gebouwd voor de zakelijk gebruiker, die hem dagelijks meeneemt. Hij is dus stevig en kan tegen een stootje. Het is geen ultradunne laptop, maar het gewicht valt mee (1,5 kg). Het scherm zit vast met twee stevige scharnieren en kan bijna volledig plat gedraaid worden, wat handig kan zijn bij docking stations, waarin de laptop bijna verticaal staat om de juiste ooghoogte te bereiken.
:strip_exif()/m/94091/1IsFP41mgBDT9THiOvQZnxDxTDMiVsHNAjjLqBoD4xD2LTNrDs?f=620xauto)
Onderin het display zitten nog een aantal leds voor wifi, bluetooth, en disk-activiteit.
Als je het display dicht klapt, heb je aan de buitenzijde twee indicatoren voor aan/laden en sleep-mode. Het laatste vind ik plezierig, omdat je hiermee voorkomt dat je de laptop dichtgeklapt opbergt terwijl hij nog aan staat.
Accu en sleep indicator buitenzijde
Op het toetsenbord vind je nog knoppen voor mute, volume, microfoon uit, een ThinkVantage knop en een power knop. De ThinkVantage heeft in ieder geval de optie om de standaard boot te onderbreken, en om te booten vanaf een USB drive, maar ook om in de bios te komen. Wel handig, je hoeft nooit meer af te vragen welke Fn toets het ook al weer was. Onder windows wordt hiermee ook het ThinkVantage menu opgeroepen met diverse utilities. Onder linux werkt dit niet.
Links en rechts zitten diverse aansluitingen, achterop bevindt zich de voedingsaansluiting.
Links: USB, VGA, Displayport, USB, een expresscard slot en schakelaar om wifi uit te zetten
Rechts: SD card slot, Always-on USB, netwerk, headset, en aan eind een Kensington slot
Aan de onderzijde zit een luikje waarmee je eenvoudig bij de geheugenkaarten kunt komen. Standaard komt hij met 4 GB, maar je kunt hem eenvoudig uitbreiden naar 8 GB. Ook zit hier de aansluiting voor het docking station. Op de foto zit rechts het afdekklepje voor de harddisk.
:strip_exif()/m/94091/1IsFP43H8vkIgVysob3JPj2yVL3yMsh8z9REFpBEGYTyOfYmC1?f=620xauto)
Beeldscherm
De laptop heeft een scherm van 12.5 inch, niet extreem groot maar de resolutie is toch vrij redelijk voor een scherm uit 2011 (1366x768). Het scherm zelf is mat, en glimt dus niet. Mijn model heeft een TN scherm, maar er zijn later ook modellen uitgebracht met een IPS scherm. Hieronder het verschil met een scherm dat wel glimt.
Reflecties op glimmende Dell XPS13 en matte Lenovo X220
Ook heeft het Tn scherm als nadeel dat de kleuren snel flets worden als je van boven of van beneden naar het scherm kijkt.
Onder in het scherm zitten led’s voor Wifi, bluetooth en disk activiteit
Keyboard
Deze laptop heeft een goed toetsenbord. Geen goedkoop chiclet keyboard dat mee veert als je op een toets drukt. De X220 is een van de laatste Lenovo modellen met een echt IBM toetsenbord. Er zit geen achtergrond verlichting in het toetsenbord, maar boven in het scherm zit een LED die het toetsenbord van bovenaf verlicht. Het is aan/uit te schakelen met Fn-PgUp. Dit wordt geregeld vanuit de bios, en is dus niet afhankelijk van het operating systeem.
Toetsenbord verlichting
De Fn toets zit links van de Ctrl toets, wat even wennen is. In de BIOS de functie van de Fn en de Ctrl om te draaien, maar dan heeft de toets een andere functie heeft dan er op staat. Toetsen fysiek omdraaien is helaas niet mogelijk door verschil in grootte. Het blokje met cursortoetsen bevat ook twee toetsen voor vorige en volgend document. Dit werkt prima in firefox als je naar een andere pagina bent gegaan.
Een aantal toetsen kan dienen als numeriek invoer, in/uit te schakelen met de Numlock key (o.a. de U,I,O; zie foto keyboard). Een aantal toetsen hebben onder windows een speciale functie, zoals Fn+F6 voor camera en audio of Fn+F2 voor lock. Onder Linux werkt dit niet. Ook de ThinkVantage toets doet niets onder Linux, maar onder windows 7 moet dit het ThinkVantage menu oproepen, met toegang tot o.a. de Lenovo power manager.
Touchpad/trackpoint
Het touchpad heeft een geribbeld oppervlakte, en niet een glad, glasachtig gevoel zoals we tegenwoordig gewend zijn. Het heeft ook wat tijd nodig voor je hier aan gewend bent. Boven het touchpad zijn drie mousebuttons geplaatst, maar je kunt ook gewoon het touchpad zelf indrukken, links- of rechtsonder, of een korte tap op het mousepad geven.
Ik heb de rode trackpoint wel gebruik, maar vind het niet plezierig om te gebruiken. Het werkt als een soort joystick, waarmee je de cursor over het scherm kunt verplaatsen. Het idee is volgens mij dat je het touchpad kunt uitschakelen, waarmee je niet langer per ongeluk de muiscursor verplaatst. Sommige mensen vinden het juist heel plezierig, omdat ze hem kunnen bedienen zonder de handen van het toetsenbord te halen.
Audio
Voorin zitten twee kleine speakers. Voor muziek is het geluid slecht te noemen, het bevat vrijwel geen bassen, en de hoge tonen van b.v. bekkens hebben een scherp randje. Voor spraak, zoals youtube video’s waarin veel gesproken wordt klinkt het juist heel goed. Bij gebruik van een koptelefoon is het geluid ook bij muziek vrij goed te noemen.
Webcam
Bovenin zit een webcam, met een groen indicator ledje. Er is geen schuifje aanwezig om de camera uit te zetten. Overdag is het beeld van de camera voldoende voor video conference, al zijn de kleuren wel wat flets. ‘s avonds heeft het beeld een blauwzweem.
Benchmark
Voor een benchmark test heb ik gebruik gemaakt van de linux tool
hardinfo. Het geeft bij de benchmark een vergelijking met andere CPU’s. Alle testen zijn gedaan met AC power verbonden, om te voorkomen dat de laptop terugschakelt naar een zuinige stand.
Uitvoering | Lenovo X220 Core I7-6560U | Dell XPS13 Core I5-2520 | Del Inspiron 15 Celeron N3050 |
CPU Cryptohash (MiB/s) | 332.6 | 337.74 | 44.65 |
CPU Fibonacci (s) | 1.88 | 0.75 | 5.18 |
CPU N-Queens (s) | 5.08 | 5.14 | 18.5 |
FPU FFT (s) | 1.06 | 1.98 | 11.84 |
FPU Raytracing (s) | 4.29 | 2.01 | 15.67 |
Ik moet zeggen: De prestaties van de XPS13 vallen me wat tegen. Volgens mij houdt het OS de CPU op een lage snelheid, en schakelt het pas om haar hogere prestaties als dat voor langere tijd nodig is. De X220 doet het over het algemeen beter dan de Inspiron.
Accu
Er zijn twee verschillende battery packs, een met 6 cellen, en een met 9 cellen. Als dat niet genoeg is kun je nog een extra batterij module onder de laptop clicken, het Slice paneel. Als je hem in 2019 koopt zal de batterij waarschijnlijk nog ca 60-70% van de originele capaciteit hebben, genoeg voor een aantal uren normaal gebruik. Mijn X220 geeft op een volle accu 4h aan, maar tegen het eind loopt het wel snel terug. Ik heb een test gedaan met een voor mij wat gemiddeld gebruik; een combinatie van wat tekstverwerken (Libreoffice), browsen op internet en twee youtube filmpjes bekeken. Na 3.5 uur was de restcapaciteit nog 30 minuten, en kreeg ik een waarschuwing dat de batterij bijna leeg was.
Onder Linux er is een tooltje genaamd tlp, die je veel informatie over het systeem kan geven, inclusief de status van de accu. Het tooltje gaf aan: originele capaciteit 4617 mAh, huidige capaciteit 3467 mAh. De accu is dus op 75% van zijn originele capaciteit, wat mij doet vermoeden dat hij al een keer vervangen is. Nieuwe accu’s zijn nog steeds te krijgen, maar op internet lees je wel waarschuwingen voor goedkope Chinese replica’s die snel hun capaciteit verliezen.
In de praktijk
De Lenovo X220 is klein en licht, en maakt het daarom geschikt om echt als laptop gebruikt te gaan worden: op je schoot dus. Dat is iets dat ik met zwaardere 15 inch laptops niet snel zal doen. Hij is nog uitstekend te gebruiken als tekstverwerker, of om youtube clips te bekijken. Door het lage gewicht kun je hem makkelijk meenemen. De wifi ondersteunt 5 GHz.
Voor 135 euro heb ik een laptop met een goed toetsenbord, en prestaties die waarschijnlijk hoger liggen dan een nieuwe laptop uit dezelfde prijsklasse. Hij is zeker nog niet afgeschreven. Je hebt natuurlijk niet de prestaties van een nieuwe laptop, dus als je wilt gamen moet je even nadenken of dit wel de verstandigste keuze is. Maar voor dagelijks werk is hij nog steeds geschikt. Als je blind typt, zorg dan wel dat je een US keyboard krijgt (of wat je voorkeur is natuurlijk)
links
Thinkwiki pagina over de X220. Alle uitvoeringen, en belangrijke informatie zoals:
- The X220 cannot/will not boot GPT disks using Legacy BIOS, you must setup UEFI.
- The X220 will not boot /efi/*/*.efi unless "signed"(?) into BIOS, you have to copy it to /efi/boot/bootx64.efi.