Netgear WNDR3700 Review

joppybt
27 mei 2010, laatste update op 28 mei 2010, 1.869 views

Netgear WNDR3700

Inleiding
Sinds mijn Ziggo abonnement 120/10Mb bood moest ik wel mijn oude router (WRT54G) vervangen om van de volle snelheid gebruik te kunnen maken. Dat is de WNDR3700 geworden.
Ik schrijf deze review vooral om informatie toe te voegen die ik zelf nergens anders heb kunnen vinden op het Internet: de snelheid van lezen en schrijven naar een aangesloten USB harde schijf. Ik wilde namelijk de router ook als (simpele) NAS gaan inzetten.
USB Harddisk
De (oude) WD 160GB schijf die ik aansloot werd automatisch herkend. Bestanden die er al op stonden kon ik direct vanaf mijn PC benaderen via \\readyshare\USB_Storage. Simpeler kan het niet worden.

Pluspunten

• Snelle USB-HD aansluiting mits ext3

Minpunten

• Onoverzichtelijke management webpagina
  • Idle timeout webpagina slechts enkele minuten

Inleiding

USB Harddisk
De snelheid (alles bedraad overigens) was echter om te huilen. Lezen ging nog redelijk met zo'n 3-4MB/s maar schrijven begon op 1MB/s en zakte zelfs naar 700KB/s. Dat is niet leuk als je 4.7GB wilt uploaden.

De release notes van de laatste firmware heeft niet voor niets als Known Issues:
* NTFS write performance (upload to WNDR3700 attached USB storage) is slower than read
De schijf was inderdaad als NTFS geformatteerd dus dat verklaarde wel een en ander.

Dan maar herformatteren. FAT16/FAT32 viel af omdat dat geen bestanden van meer dan 4GB aankan. NTFS is te traag dus dan kom je al gauw op ext3 uit. Je kunt niet formatteren met de router dus schijf tijdelijk op mijn PC aangesloten en via wat omwegen (bestanden er tijdelijk af) op ext3 gekregen.

Nu een nieuwe snelheidstest (grote ISO kopiëren) en zowaar: zowel lezen als schrijven constant 15MB/s. Dat is al een heel stuk beter: voor een simpele NAS uitstekende waarden.

Heb jij ook een Netgear WNDR3700?

Het is inderdaad droevig met Netgear support. NTFS onbruikbaar. En DNLA idem.
Al maanden.
Het lijkt erop dat dd-wrt bijna een werkende alternatieve firmware heeft. Maar USB / NAS is nog niet goed getest.
Overigens: zou je de stappen kunnen posten die je hebt gedaan om van een FAT32 of NTFS schijf een EXT3 schijf te maken die je ook nog onder Win7 direct aan een pc kunt hangen, indien nodig?
Mbt EXT3 denk ik dat er een live linux/gparted iso is gebruikt. http://gparted.sourceforge.net/index.php

Wat zijn de problemen mbt DNLA?
Van een ntfs-partitie een ander type partittie maken gaat niet zonder dataverlies. (lees: format) Er zijn wel mogelijkheden om ext3-partities te benaderen maar iig niet native.
NTFS naar ext3 kan inderdaad niet zonder dataverlies. Daarom achtereenvolgens:
  • Op mijn gewone (Vista) PC aangesloten
  • Alles wat ik wilde bewaren naar een andere schijf overzetten
  • ubuntu-10.04-desktop-i386.iso downloaden (<1 minuut bij 120Mb :P )
  • UNetbootin downloaden en met de iso een bootable USB-stick gemaakt
    (UNetbootin kan ook zelf de ISO wel downloaden kwam ik later achter)
  • Van USB-stick booten in Ubuntu (ik wist niet dat dat al zo soepel gaat tegenwoordig!)
  • Daar met wat zoekwerk via de grafische interface naar ext3 formatteren
Ik heb verder niet meer geprobeerd vanuit Windows de schijf te benaderen hoewel Total Commander wat ik gebruik wel een file-system plugin schijnt te hebben voor ext3.
Omdat dit verder niets met de router te maken heeft zet ik deze tekst niet in mijn review.
Wanneer DNLA wordt aangevinkt crashed de router na enige tijd als er veel files te indexeren zijn.
Ik hoop dat je nog wat tijd kunt vinden om deze review nog wat verder uit te diepen.
Hmmm ik heb deze router al een half jaar, maar ehm als nas gebruiken had ik nog niet bedacht... Maar is proberen...
Ik heb deze router nu ook een half jaartje en ik mis oprecht mijn WRT54G (v1.1 met cfw). Mijn WRT54G had al de nodige mankementen gehad (3x met een hotflash tot leven moeten roepen) en de laatste tijd werd de WLAN instabiel.

De WNDR3700 heeft gewoon minder bereik (op zolder en in de tuin amper) op welke modus ik hem ook gebruik (B/G/N op 2.4Ghz). De 5Ghz modus heeft op zolder niet eens bereik. Daarnaast hebben diverse apparaten in huis regelmatig geen connectie met de router, stroom eraf/stroom erop is dan de enige oplossing. Daarnaast is deze WNDR3700 ook minder "dicht". Op mijn WRT54G moest ik echt port forwardings maken voor mijn PS3 om goed te werken, deze doet het automatisch terwijl UPNP uit staat. Sommigen zullen dit geweldig vinden, maar ik vind dat een router dicht moet zijn, tenzijn ik dit anders wil.

Het voordeel mag dan zijn dat deze beter routeert (sneller), maar voor het draadloos kan je deze router gewoon links laten liggen.