De oude
M'n oude stofzuiger, een
Electrolux UltraSilencer, was nog niet eens zo heel oud, zo'n 3 jaar, maar de zuigkracht was behoorlijk afgenomen. Hij had steeds meer moeite om bijvoorbeeld muisjes (broodbeleg) van de (harde, vlakke) vloer op te zuigen. Uiteraard heb ik nog de stofzak vervangen en de filters schoongemaakt, maar dat mocht allemaal niet baten. Het werd tijd voor een nieuwe.
Op zoek naar een nieuwe
De zoektocht voor een nieuwe stofzuiger was niet makkelijk. Ik had een aantal wensen:
- Slede stofzuiger (dus met snoer)
- Zakloos
- Gangbaar model met goede referenties
- Geen elektrische bediening op de stang
- Geen overbodige mondstukken die ik niet gebruik
- Accessoires in opbergvakje in de stofzuiger
Er zijn tal van stofzuigers die aan deze wensenlijst voldoen, alhoewel het niet eenvoudig is om er een lijst van samen te stellen. Met dezelfde selectiecriteria kwam ik op verschillende vergelijkingswebsites op hele andere modellen uit. En de stofzuigers die ik zo vond zaten nog in een prijs range van ongeveer € 100 tot € 400 euro. Op basis van de specificaties is eigenlijk niet te achterhalen wat nu eigenlijk de verschillen zijn tussen deze modellen. Ik snap dat een model van € 400 luxer is uitgevoerd en wat beter presteert ten opzichte van een model van € 100. Maar of dat nu het prijsverschil kan rechtvaardigen is niet te bepalen aan de hand van de specs, en daarmee erg subjectief.
Na wat wikken en wegen uiteindelijk Philips FC9742/09 PowerPro Expert besteld bij het dikke blauwe mannetje. Deze gaf voor mij de juiste balans tussen wat ik nodig dacht te hebben, wat de stofzuiger te bieden had, en wat ik er voor moest betalen (€ 150).
De nieuwe
Tja, wat kun je zeggen over een nieuwe stofzuiger? Een nieuwe stofzuiger zuigt natuurlijk altijd veel beter dan de oude, anders zou je geen nieuwe kopen. Een opmerking als: "Hij zuigt prima" is dus erg terecht, maar zegt niet zo heel veel over dit specifieke model. Elke nieuwe stofzuiger zou het beter doen dan mijn oude.
Maar goed, het moet gezegd, de zuigkracht is prima. Je kunt de zuigkracht nog aanpassen d.m.v. de "+" en "-" knop op de stofzuiger zelf. Ik gebruik hem met name op een harde vloer (PVC, plavuizen, en laminaat). Met het meegeleverde "TriActive+" mondstuk gaat dat prima. Ik heb een wollen vloerkleed dat ik ook goed met dit mondstuk kan stofzuigen. Als ik dit vloerkleed extra goed wil stofzuiger kan ik gebruik maken van het "CarpetClean" mondstuk. De duurdere modellen in de FC974x serie onderscheiden zich door nog meer mondstukken mee te leveren (tegen een hogere prijs). Mijn verwachting is dat ik die niet zou gebruiken, dus de FC9742 is voldoende voor mij.
De stofzuiger steel is voor mij (189 cm) lang genoeg om niet te hoeven bukken tijdens het stofzuigen. Als je de steel losmaakt kan je gebruik maken van borsteltje dat aan het zuigstuk vast zit. Zo kun je tafels, kasten etc. stofzuigen zonder deze te beschadigen, en zonder een apart mondstuk hoeven te pakken. Er worden nog twee mondstukken bijgeleverd: Een mondstuk voor gestoffeerde meubels (bv de bank) en zo'n dunne om in kleine openingen te kunnen stofzuigen. De mondstukken zitten achter in de stofzuiger opgeborgen. Hier word ik wel blij van, want bij mijn vorige stofzuiger zaten ze aan de steel, en vielen ze er daardoor vaak vanaf tijdens het stofzuiger. Nu heb ik ze altijd bij de hand als ik ze nodig heb, en zitten ze niet in de weg als ik ze niet nodig heb.
Nadat ik mijn vloerkleed gestofzuigd had zag ik dat er een heleboel stof/zand in de opvangbak zat. Dat had mijn oude stofzuiger dus allemaal laten zitten, en bevestigd nog maar eens dat de zuigkracht goed is, of in ieder geval beter dan mijn oude. De opvangbak kun je makkelijk losmaken en legen.
Het snoer is lang voor mij lang genoeg (7 meter). Het snoer na gebruik weer inrollen vind ik soms wat moeizaam gaan. Je moet het snoer dan weer even helpen om de stofzuiger in te gaan.
Ik heb de stofzuiger nu ongeveer 2 weken. Zoals gezegd zuigen volgens mij alle nieuwe stofzuigers prima, en deze dus ook. Met name omdat ik (misschien ten onrechte) verwacht dat de zuigkracht constanter zal blijven met een zakloze stofzuiger heb ik deze gekozen. De tijd moet leren of de zuigkracht van deze stofzuiger niet achteruit zal gaan.
Update na een jaar gebruik
Naar aanleiding van een vraag van @Keneo hieronder, een korte update na een jaar gebruik. De stofzuiger zuigt nog steeds goed. Hij wordt redelijk intensief gebruikt, want ik heb kleine kinderen, en door Corona ben ik zelf ook vaker thuis. Ik denk dat ie bijna elke dag wel een keer gebruikt wordt. Ik heb niet het idee dat de zuigkracht erg is afgenomen. Dat is natuurlijk moeilijk (objectief) te bepalen. Als de zuigkracht vermindert gaat dat vaak geleidelijk, is mijn ervaring, en merk je het pas als ie helemaal geen haar meer van de grond krijgt. Die ergenis is me tot nu toe bespaard gebleven. Alles wat ie een jaar geleden kon opzuigen, zuigt ie nu nog steeds op. Dus ik ben nog steeds tevreden over de zuigkracht.
Verdere slijtage is er ook niet veel. Het borsteltje dat aan de steel zit ziet er niet meer zo fris uit als een jaar geleden, maar doet er verder nog prima. En de opvangbak wordt na veel gebruik toch ook wel vies, zeker als er (per ongeluk) eens wat vocht in komt. Ik heb de opvangbak al een paar keer goed schoon gemaakt met water en zeep, en hem daarna goed laten drogen. Ook het filter kun je onder de kraan schoonmaken. Dan ziet de stofzuiger er eigenlijk weer als nieuw uit, en zo zuigt ie dus ook.
Kortom, ook na een jaar ben ik nog tevreden met de aanschaf.