Scythe Mugen 5 Rev. B Review
28 oktober 2019, laatste update op 11 januari 2022, 696 views
Rapporteer
Product gekocht
Ik heb deze koeler gekocht omdat de prestaties van de standaard koeler op mijn Ryzen 5 3600 onder de maat waren. De Scythe past mooi in mijn ITX kast en voldoet ruim aan de verwachtingen. Scythe heeft een goede balans gevonden tussen prijs, kwaliteit en prestaties.
Pluspunten
- Efficient en stil
- Makkelijk te installeren
- Betaalbaar
Het was al weer even geleden dat ik voor het laatst een aftermarket CPU-koeler kocht, maar de prestaties van de Wraith "Stealth" koeler op mijn Ryzen 5 3600 waren dusdanig onder maat dat ik geen andere oplossing zag. De standaard koeler had een vervelende resonantie die ik er niet uit kreeg en erg vervelend was. De CPU liep ook behoorlijk actief te schakelen afhankelijk van de gevraagde prestaties, en de koeler reageerde daar in eerste instantie veel te direct op. Ik hoorde het toerental continu fluctueren en moest uiteindelijk een vlak profiel aanmaken om tot een acceptabel gedrag te komen. Bij het instellen bleek echter wel dat ook de koelprestaties heel matig waren, en daarom ben ik op zoek gegaan naar een goede aftermarket koeler.
Na het lezen van een aantal reviews ben ik bij deze Mugen 5 uitgekomen. Uit de beoordelingen kwam naar voren dat deze koeler niet op elk vlak de beste prestaties neerzet, maar over de gehele linie wel een hele goede balans weet te vinden.
Installatie
De koeler wordt geleverd met zowel een op maat gemaakte schroevendraaier als een ruime hoeveelheid koelpasta. Je hebt dus niets extra's meer nodig om de Mugen te installeren. De instructies waren duidelijk en de installatie verliep vlot. Alles past, en doordat het koelblok niet recht boven boven de heatsink staat blijft het geheugen op krappe moederborden ook nog vrij. Ik had er ook alle vertrouwen in dat de installatie goed was verlopen, iets waar ik vroeger nog wel eens over twijfelde als ik de computer weer inschakelde na een installatie.
Prestaties
Waar de stock koeler al snel op 100 procent draaide en de cores met moeite rond de 80 graden kon houden, levert deze Scythe wel vakwerk af. Ik heb de prestaties niet heel uitgebreid getest, een eerste blik op de cijfers wees al uit dat deze koeler zijn werk gewoon naar behoren doet.
Bij langdurige 100 procent belasting draait de fan op 65 procent, waarbij het toerental net onder de 800RPM zit. Bij deze snelheid blijft de temperatuur van de CPU hangen rond de 65 graden en is de koeler vrijwel niet te horen. Deze setup lijkt dus een behoorlijk overhead te hebben en zou met gemak nog veel meer warmte weg kunnen werken. Ook bij hogere toeren zal de koeler min of meer geruisloos zijn werk kunnen doen, maar in deze combinatie is een beperkte inzet al voldoende voor uitstekende temperaturen.
Al met al is de Scythe Mugen 5 Rev. B precies wat ik zocht. Het is een kwaliteitsproduct dat precies levert wat het belooft. De componenten zijn van hoge kwaliteit, het installeren wordt je makkelijk gemaakt en de prestaties zijn uitstekend. Ik vind het jammer dat ik dankzij AMD nog een dergelijk product nodig heb, maar deze ervaring met Scythe heeft de pijn aardig verzacht.