Inleiding:
Na een tijdje een tab S3 in gebruik te hebben voor oa/vooral het maken en bijhouden van aantekeningen ben ik overstag gegaan en heb ik de tab s6 aangeschaft.
Het gebruik is vooral voor het maken van aantekeningen, consumptie (internet, papers, pdfs, ebooken) en mailzaken. Wel ben ik van plan te zien in hoeverre deze S6 mijn huidige laptop (een HP Spectre x360 13.3") zou kunnen vervangen en dat is dan ook een extra reden om ook de keyboard cover erbij aan te schaffen.

Argumentatie:
De keuze voor de S6 is grotendeels gebaseerd op dezelfde redenen als die voor de S3 dus even die punten op een rij:
- Vervanging van mijn papieren aantekeningen methode (Pen)
- Groot genoeg voor comfortabel gebruik, klein genoeg voor comfortabel meenemen
- Goede batterijduur
- Goede verhouding scherm (liefst geen 16:9)
- Optie tot keyboard docking
Ik heb dus al een 13.3" spectre x360 met pen, een heerlijke tablet maar voor mij veel te lomp om icm de pen te gebruiken (dit was eerst wel de intentie). Verder kijkend naar alternatieven heb ik de surface pro overwogen, de surface go, heel kort een ipad en de tab sX (eerst de S3, nu s6) van samsung.
De surface pro viel uiteindelijk af voor me ivm de prijs en toch net te groot om altijd in mijn tas te hebben en overal mee naar toe te nemen. Ook was ik niet helemaal overtuigd van de accuduur. De surface go was een optie, maar viel deels om dezelfde redenen af en omdat ik bang was dat deze qua prestaties toch ook tekort zou komen.
Een ipad, ik ben een android mens en geen apple mens simpel gezegd. Dus hoewel waarschijnlijk ook een goede optie, voor mij niet helemaal. En dus kwam ik op de android tablets uit waar vooral samsung een goede ervaring icm een pen leek te leveren.
Toevallig kwam ik een mooie aanbieding tegen van een S3 icm een keyboard cover en die heb ik eigenlijk een half jaar met veel plezier gebruikt.
Mijn enige kritiekpuntje was performance (en de keyboard cover viel tegen in gebruik, tikte gewoon niet lekker) dus na wat wikken en wegen besloten de S6 een kans te geven. Hier was voor mij het kritiekpunt weer de 16:10 ipv 4:3 schermverhouding (naast de hoge prijs)... Wel een groter scherm en bijna dezelfde afmetingen als de S3.
Ervaringen:
Hoewel ik de tablet pas een dag heb toch alvast enkele ervaringen...
Tablet algemeen:
Gisteren het pakket binnen gekregen en tja, het ziet er tip-top uit.Heerlijk compact en licht genoeg voor comfortabel gebruik. De bevestiging van de pen ben ik niet helemaal zeker over, an sich werkt het prima (magnetisch deels in een uitsparing achterop de tablet) maar heeeel secuur is het niet. Aan de andere kant, de S3 moest met een plak elementje waarin de pen geschoven werd wat ook weer niet ideaal was.
Keyboard cover:
Ik heb de keyboard cover erbij gekozen omdat ik deze combi eigenlijk wil gaan gebruiken als vervanging voor mijn laptop. De keyboard cover heeft nu ook een trackpad welke dit weer wat makkelijker zou moeten maken.
Met de keyboard cover zit er nog een klepje overheen, maar daardoor ligt de tablet dus niet plat op de tafel. Aan de andere kant ook weer niet heel schuin en heb er in eerste instantie dan ook geen last van (het wiebelt verder niet, ligt stevig).
Wat ik ook een pluspunt vind is dat de keyboard cover feitelijk uit 2 delen bestaat, een cover die via een vacuum-achtige oplossing op de achterkant van de tablet bevestigt wordt, dit dus incl een klepje om de pen, en het keyboard zelf welke aan de tablet geklikt wordt (magnetisch, maar stevig).
Het grote voordeel is dat de achterkant dus goed beschermd wordt, je het keyboard eenvoudig los kan halen wanneer je de pen wil gebruiken voor aantekeningen maar ook als bescherming voor de voorkant kan dienen (heb wel een screenprotector besteld als extra bescherming).
De achterkant (van het keyboard) dient meteen als stand voor de tablet welke zeer stevig aanvoelt en in alle standen gezet kan worden. Er zijn niet 2 of 3 mogelijkheden, maar je draait zover je wil. De bevestign van keyboard aan tablet is via een vrij flexibel tussen stukje waardoor het keyboard iets kan 'draaien' in gebruik. Vooral voor op schoot ideaal... Ook de stand modus is voor mij heel goed werkbaar op schoot, iets wat bij de s3 nogal tekort schoot (door gebrek aan flexibiliteit stand vooral).
Het toetsenbord tikt eigenlijk heerlijk, fijner dan de vorige s3 variant. Misschien intern iets verandert, misschien door het net iets langere scherm (scheelt minder dan een cm, maar toch)? Ook de trackpad, hoewel klein, lijkt goed te reageren.
Het enige minpuntje voor nu is het materiaal, dit lijkt een beetje rubber/stof achtig en ziet er naar uit dat het makkelijk vlekkerig kan worden... toekomst moet dit uitwijzen.
S-pen:
De s-pen wordt standaard meegeleverd, en waar de s3 variant een 'domme versie' was heeft deze variant een bluetooth connectie mogelijkheid. Hoewel ik die niet van plan ben te gebruiken (je kan via gestures taken uitvoeren, dingen bedienen) is het fijn dat de batterij niet nodig is voor simpelweg notities maken. De pen komt met reserve puntjes (een harde en een zachte) en voelt goed aan in de hand.
Hij schrijft heerlijk, ik gebruik hem vooral icm OneNote en de Samsung Note app. Met de knop op de pen ingedrukt kun je hem weer als eraser gebruiken dus op die manier is het zeer eenvoudig en makkelijk aantekeningen te maken en aan te passen.
Scherm:
Waar 4:3 fijner is voor aantekeningen (en dat gevoel heb ik nog steeds) is 16:10 ook werkbaar en is deze waarschijnlijk weer fijner voor videos ed. Het amoled beeld is prachtig, niks op aan te merken. Het 10.5" scherm is groot genoeg om comfortabel op te werken maar dankzij de relatief kleine bezels is de tablet ook nog steeds zeer handzaam.
Speakers:
Een prima geluid! Nu zijn mijn verwachtingen meestal niet hoog voor tablets, laptops, etc... maar hier komt echt een heel aardig geluid uit. Ik schat zelfs beter dan de spectre x360. Het zal niet mijn main audio device worden, maar voor af en toe een filmpje kijken of muziek luisteren kom ik er zeker goed mee weg. Er zit overigens geen 3.5mm aansluiting op, maar dat wist ik en heb ik op mijn S3 ook nooit gebruikt. Trouwens ook geen usb-c dongletje meegeleverd oid.
Performance:
Tja, DE reden voor de upgrade. Een snapdragon 855 ipv de 820 die in de S3 zat en dat is merkbaar. Alles werkt simpelweg soepel en snel... Heb wel nova launcher als default ingesteld en animaties op 0.5x gezet voor de nog soepelere ervaring. Zowel in gebruik van de apps als het laden van paginas op internet. Alles voelt vlot en soepel aan.
Batterijduur:
Nog te vroeg om hier wat over te zeggen... zal dit in de toekomst aanvullen maar van wat ik lees zou deze dik in orde moeten zijn.
Dex:
Dex is een desktop ervaring voor de samsung tablets, je kan de tablet zelf in dex mode gebruiken waarbij je een taakbalk krijgt, apps in vensters draaien, etc. En je kan een monitor aansluiten om dezelfde ervaring te krijgen. Nu heb ik thuis een 4k monitor en dit werkt niet helemaal lekker samen, deze resolutie wordt niet native ondersteund met wat wazige content tot gevolg... Toch is het een mooie optie en biedt het een computer ervaring icm deze tablet
Conclusie:
So far so good!
De eerste ervaringen zijn vooral positief, de tablet is snel, ziet er mooi uit en is zeer handzaam zonder te klein te zijn. De toetsenbord cover biedt een goede ervaring net als de pen. Over de batterijduur kan ik nog weinig zeggen maar als ik alle reviews mag geloven zit het daar ook wel goed mee.
Het is een hoop, en ik denk te veel, geld voor een dergelijk apparaat maar aan de andere kant ga je met een ipad ook snel deze kant op (en moet je dan vaak de pen nog los kopen).
Als er nog vragen of verzoeken zijn, ik hoor het graag