OnePlus 7T Blauw

OnePlus 7T Blauw Review

Gosat Testpanel
25 oktober 2019, laatste update op 26 oktober 2019, 1.628 views Testpanel

OnePlus 7T Blauw

Mooie en snelle smartphone. Mooi scherm en goede camera’s. Uitgereide features. Ruime accuduur en kan zeer snel worden opgeladen.

Pluspunten

• Werkt snel en vloeiend
  • Mooi scherm
  • Geen onnodige apps
  • Zeer snel laden
  • Goede cameras
  • Hardwareknop om op stil/tril te zetten
  • Vingerafdruk onder scherm

Minpunten

• Geen meegeleverde oordopjes of USB-c naar 3,5mm
  • Mist een paar standaard apps
  • Sommige instellingen amper te vinden
  • Helderheid bij installatie opeens laag

Inleiding
Na 10 jaar trouw te zijn aan apple heb ik deze zomer besloten om over te stappen naar een ander merk (android) vanwege de bredere keus en de prijs. Omdat ik een gratis Honor 8x kon krijgen bij mijn abonnement, vond ik dat het juiste moment om over te stappen. Het was kort wennen aan android. Ik was niet zo tevreden over de camera van de Honor en ik keek al wat verder naar een toestel met een betere camera en betere specificaties. In eerste instantie gekeken naar de Huawei P30 pro en de Oppo reno 10X (of de opvolgers hiervan) vanwege de zoom-camera. De 7T werd aangekondigd als het goedkopere broertje van de 7Pro, maar met vergelijkbare, zeer goede specificaties, dus dit toestel werd ook voor mij interessant. Toevallig was er een winactie van tweakers en mij is de kans gegund om de OnePlus 7T in gebruik te nemen en te reviewen. De keus is mij dus erg makkelijk gemaakt.

‘Unboxing’ en accessoires
Grote rode doos met daarop een tekst waar OnePlus zichzelf een schouderklopje geeft. In de doos bevindt zich zelfs een heuse “invitation letter” waarin je wordt verwelkomd in de Oneplus gemeenschap. Naast het toestel wordt er een lader, een siliconen telefoonhoes en een sim eject tool meegeleverd. Ik miste hier wel de oordopjes of een USB-c-to-3,5mm converter. Ik heb zelf een bluetooth oordopjes, maar heb altijd wel een bedraad reservesetje.

Eerste indruk
Mooi afgewerkt toestel. Voelt stevig en wel wat zwaar aan. Groot scherm met kleine inkeping, gelukkig zonder afgebogen randen. Ik vind persoonlijk de blauwe metalen rand mooi en ook de matte afwerking van de achterkant geeft net wat meer een luxe gevoel (voor mij). En dan de veelbesproken zwarte cirkel, ik kijk zelf nooit op de achterkant van mijn telefoon(dus ben er neutraal over).

Kenmerken
Zeer uitgebreide mogelijkheden, ondersteunde connectiemogelijkheden en recente specificaties van het toestel. De voor mij meest uitspringende kenmerken en opties:
6.55 inch Fuid amoled scherm 90Hz 1080x2400 pixels, 402ppi densiteit: Zeer mooi, helder en erg mooie kleuren.

Drie camera’s achterzijde: 48 MP 26mm (wide) met optische stabilisatie; 12 MP 51mm (telephoto met 2x optische zoom) en 16 MP 17mm (ultrawide).

3800mAh batterij met snelladen met bijgeleverde Warplader(30W, 6A@5V).

Vingerafdruksensor onder het scherm: Erg fijn en werkt snel.

Snapdragon 855+, 8GB RAM, UFS3.0: Deze specificaties zijn volgens mij de beste op dit moment (voor android) en dat maakt het toestel erg snel. Reageert vlot en de animatie zijn vloeiend.

Apart schuifknopje voor instellen stil – vibreren – geluid aan. Handig voor even snel tussendoor.

Op bovenstaande kenmerken zal ook verder worden ingegaan in de verdere review.

Scherm
Het toestel heeft een 6,55 inch AMOLED scherm, met het voorvoegsel fluid, dit wijst op de vernieuwingsfrequentie van 90Hz. Het scherm was voor mijn gevoel in het begin vrij langwerpig. Het scherm heeft een mooie kleurweergave. Het contrast is zoals je bij een OLED scherm verwacht subliem. De helderheid heb ik ook niet zoveel over te klagen.

De 90Hz functie merk ik zelf niet zoveel van. In de interface merk ik bij het snel scrollen eigenlijk geen verschil. Alleen bij games merk ik wel dat het de beelden meer ‘smooth’ zijn. Ik speel zelf niet heel veel op mijn telefoon en heb de instelling van het scherm ingesteld op 60Hz, want dat scheelt weer batterijduur. Mocht je dit toestel overwegen juist vanwege deze functie zou ik je wel echt aanraden om het scherm eens te bekijken bij je lokale telefoonwinkel(ik lees dat veel mensen het wel een groot verschil vinden).

Resolutie is met 1080x2400 (402ppi), daar waar de OnePlus 7 pro een resolutie heeft van 1,440 x 3,120 (516 ppi). Het scherm is vlak en dat heb ik liever dan een afgebogen scherm. In mijn ogen heeft dat alleen nadelen en geen voordelen.

Camera’s
Ik ben geen camerafreak. Ik ben niet het type dat kleine nuanceverschillen in foto’s opmerkt. Ik vind dat foto’s er goed moeten uitzien. Meer gevoel dan verstand. Ik zie uiteraard het verschil tussen goede en slechte foto’s. De OnePlus 7T maakt goede foto’s. Zowel bij veel licht als bij minder belichte situaties. Dit laatste schorte dus heel erg bij mijn vorig toestel. Snel reagerende camera.

Ik heb dus jaren rondgelopen met een standaard iphone camera zonder zoom. Deze heeft geen optische zoom. Dit was voor mij altijd wel een puntje. Foto’s die je maakt zij zo uitgezoomd ten opzichte van het echte zicht. De 2x optische zoom maakt dit gelukkig al een stuk beter. In het menu kan ik tot 10x inzoomen, maar dit is digitale zoom. Dit kan je achteraf dan ook wel doen, dus direct digitaal zoomen gebruik ik niet (en ook nooit eerder op die manier gebruikt).

Macromodus heb ik in deze relatief korte tijd alleen gebruikt als gimmick. Kan wel handig zijn als je iets wilt wilt vergroten, kan me voorstellen als je een keer foto van een printplaat (of iets anders waar ik aan priegel) wilt maken dat het wel mooi vergroot.

Selfiecamera doet wat ie moet doen. Goede beeldkwaliteit, terwijl redelijk meer dan zat is voor mij. Gebruik het alleen voor videobellen en soms als spiegel. Voor mij niet een van de belangrijke kenmerken van het toestel.

Dagelijk gebruik

Installatie
Instellen van de telefoon ging vlotjes. Waar ik me wel aan stoorde: Bij het instelmenu na de eerste keer opstarten ging de helderheid van het scherm omlaag en was deze niet in te stellen, pas met het schijnen van een lampje in het gebied van de selfiecamera ging deze weer omhoog, heb dit een aantal keer moeten herhalen. Het overzetten van de gegevens een eitje (android naar android, was stuk makkelijker dan iOS naar android, en dan met name whatsapp). De apps worden geïnstalleerd zonder dat deze op de homescreen komen, en het verplaatsen van alle apps kost best wat tijd (ik heb er iets van 80).

Gebruikersgemak
OxygenOS is de androidversie van Oneplus. Het is fijn en ziet er netjes uit. Toestel wordt geleverd met android 10. Er is geen onnodig extra software geinstalleerd bij Oxygen. Het ziet er echt anders uit dan EMUI (Huawei), de overstap van iphone naar EMUI, was voor mijn gevoel minder groot dan de overstap van EMUI 9 naar Oxygen 10(met andere woorden EMUI is een iOS wannabee). Inmiddels ook al 1 update gehad. Ik mis wel een goede agenda app. De bijgeleverde van google is niet intuitatief en kan er zelf niet mee werken. Genoeg agenda apps in de playstore zou je zeggen, maar heb geen idee welke betrouwbaar is en geen reclame geeft(ben wel bereid paar euro te betalen). Zo mis ik ook een kompas en gezondheidsapp voor de stappenteller. Af en toe krijg ik een melding over een bepaalde instelling die ik dan niet terug kan vinden zonder dat ik er naar moet googlen. Zojuist ook eentje over of ik mijn apps op de homescreen wil hebben of dat ik eerst omhoog moet scrollen (gaf dat dan aan bij de installatie denk ik dan! Zie laatste zin vorige alinea...)

Snelheid
De specificaties van dit toestel liegen er niet om. De processor is de snelst beschikbare op dit moment en OnePlus heeft UFS 3.0, waar de concurrenten nog 2.1 hebben. Dit maakt het installeren van apps erg snel en zou de laadtijden van apps en games moeten verminderen. Waar ik met de Honor af en toe een vastloper had, heb ik dat nog niet meegemaakt met de OnePlus. Het toestel heeft vloeiende animaties. Apps laden snel. Ik erger me niet meer aan het eindeloos inladen van een game.

Bereik
4G bereik is goed zoals ik had verwacht. Ik heb geen verbetering en ook geen verslechtering opgemerkt ten opzicht van mijn vorig toestel. Bluetooth, WLAN, NFC en GPS geldt hetzelfde voor.

Geluid
Stereospeakers geven hoog volume met een vol geluid, waar ik eerder gewend was dat het er tonen miste. Ik gebruik de luidsprekers veel bij het kijken van video. Het apart schuifknopje voor instellen van de geluidsmodus (stil/tril/aan) is erg handig, maar in de praktijk merk ik dat ik het niet echt blind kan regelen waar ik in eerste instantie wel aan dacht (met iphone kon ik het zelfs door mijn broekzak heen omzetten).

Vingerafdruksensor en gezichtsherkenning
Vingerafdruksensor in het scherm, voor mij een voorbeeld van “the future is now”. Wat fijn om weer aan de voorzijde een sensor te hebben. Het werkt net iets langzamer dan mijn vorig toestel(de honor is vrijwel zonder vertraging en heeft slechts lichte aanraking nodig), maar het verschil is slechts een fractie van een seconde, maar wel net merkbaar. Gezichtsherkenning werkt verbazingwekkend snel en in een vrij grote hoek rond het toestel. Ik realiseer me dat het niet helemaal veilig is, dus ik heb het maar uitgezet.

Accuduur en snelladen
In eerste instantie had ik het idee dat er erg op achteruit ging op mijn accuduur. Nu gebruik ik de telefoon niet heel veel overdag, maar percentage van 60-70% is niet ongewoon aan het eind van de dag. En zonder laden haalt ie makkelijk de rest van de avond (met vrij intensief gebruik, youtube, whatsapp en netflix) en blijft er nog voldoende (20-30%) om de nacht te overleven.

Het toestel ondersteunt Warp 3 laden (30W) en zo’n lader is ook meegeleverd. Het snelladen is echt verbazingwekkend snel. Ik heb het 1x bijgehouden: Gestart op 24%, na 20 min op 72%, na 30 min 90% en na 46 min 100%. Volgens de specificaties laadt het toestel van 0-60% in een half uur, ik kom zelf dus op +66% in een half uur. Voor in de auto is er ook een warplader beschikbaar, maar deze kost 39,- Handig voor de relatieve korte ritten, voor mij geen meerwaarde omdat ik vrijwel dagelijks 2 uur in de auto zit(en de standaard 2,4A@5V is dan voldoende).

Prijs
Op het moment van schrijven is de prijs van dit toestel 598,- Het is niet een extreem concurrerende prijs voor wat er verder beschikbaar is. De prijs is het in mijn ogen wel waard voor dit toestel, mits deze jarenlang mee kan. De tijd zal het leren.

Mooi toestel met een mooi helder scherm met mooie kleurweergave. Goede specificaties en het werkt allemaal snel. Software is fijn in het dagelijks gebruik, overzichtelijk en bevat niet teveel onnodige apps, misschien iets te weinig standaard apps. De camera maakt goede foto’s, de optische zoom van 2x is fijn. Macromodus is leuk, maar dit gebruik je in de praktijk niet echt. Vingerafdruksensor in het scherm werkt fijn en snel genoeg, maar minder snel dan een conventionele sensor. Accuduur is met ruim een dag aan lading meer dan genoeg. De telefoon laadt snel, de telefoon is over het algemeen binnen een uur weer volgeladen.

Heb jij ook een OnePlus 7T Blauw?

Prima review! Het maakt een aantal zaken goed duidelijk voor mij. Ik twijfel om over te stappen naar de 7T (heb zelf nu de 5T).

Wat betreft de agenda app; ik gebruik al jaren lang CalenGoo. Ik ben hier mee in aanraking gekomen omdat Google Calendar toen nog geen verschillende kleurtjes ondersteunde per afspraak. De mogelijkheden zijn eindeloos en werkt i.m.o. perfect.
Ik heb er toen tussen de 4-5€ voor betaald. Volgens mij is er ook een gratis versie en had niet alle functionaliteiten, maar zeker geen reclame.
Dankje voor je reactie. Ik zie dat er een proefversie is van CalenGoo, ik zal deze eens uitproberen.
Vind het wel vreemd dat er in de officiële Tweakers review wordt gezegd dat de accu matig is, terwijl iedereen in de gebruikersreviews zegt dat de accuduur juist goed is. Dat is het enige waar ik nog over twijfel.
Ik heb nu sinds enkele weken een Ulefone Note 7.
Na jaren van Apple gewend te zijn.
Het valt me niet tegen.
Ik snap die mensen niet die continu zeggen Apple is beter.

Ja Apple is beter maar ook belachelijk duur geworden.

goeie review
Mag ik vragen wat je niet innovatief vindt aan de google agenda? Ik gebruik zelf gewoon de Google Agenda, maar misschien mis ik wel hele handige dingen.
Ben je op dit moment nog steeds lovend over de 7t? Of zijn sommige verwachting bijgesteld?

Ik twijfel ook om deze telefoon aan te schaffen. Maar ik twijfel ivm de accuduur.
Ik heb het toestel nu 2 maanden en ik ben nog steeds positief. Wat ik niet zo goed vind is de automatische helderheidsinstelling. Het wordt echt te donker ingesteld. Dit is iets waar meer over wordt geklaagd op oa reddit. Dus dit staat bij mij manueel en stel het ongeveer 1-2x per dag in.

Batterijduur is voor mij goed. In die 2 maanden heb ik eigenlijk maar 3x gehad dat ik de telefoon aan de lader moest hangen omdat ie leeg aan het raken was. Ik laad de telefoon meestal 's avonds op en heb 's ochtends dan nog iets van 95-97%. Aan het eind van de dag is de batterij 60-80%, afhankelijk van hoeveel gebruik uiteraard(dit is dus op een werkdag). Onderweg laad ik hem in de auto tot 90%. In de avond gebruik ik hem vrij intensief en kom ik zelden onder de 40%. En zonder tussentijds laden kom ik niet onder de 20%.

T.a.v. het 'intensief gebruik': Gemiddeld schermtijd van afgelopen 2 weken: 6u, varierend van 3,5-9u.

[Reactie gewijzigd door Gosat op 24 juli 2024 20:59]

Top. Bedankt voor de info!