Mijn 2e KaiOS telefoon
Ik gebruik inmiddels een jaar een Nokia 8110 uit 2018. Een erg leuk toestel dat met zijn rare vorm veel vragen oproept bij voorbijgangers en mensen die tegenwoordig telefoons gebruiken. Zeg nu zelf als iedereen een zwart rechthoekje heeft en jij niet dan is dat volop reden tot hilariteit. Echter mijn keuze voor een KaiOS telefoon is een overwogen keuze geweest. Ik wil namelijk van mijn smartphone verslaving af, maar het lukt me niet om mijn smartphone met rust te laten. Maar bij een domme phone mis ik Whatsapp tegenwoordig een onmisbaar middel in mijn leven. Een KaiOS toestel beloofd basis smartphone features maar geen volledige smartphone. Wel basic Google integratie maar geen volledige overgave van al mijn privacy aan Google.
Echter... de 8110 heeft ook een nadeel en dat zijn zijn knopjes... een 8110 heeft erg kleine knopjes waar ik met mijn dikke duimen alles mee moet intikken in whatsapp. Ook heeft de 8110 een bug waardoor hij regelmatig dubbele input detecteert wat in het dagelijks gebruik erg irritant is. Ook dacht ik dat de verbindingen regelmatig wegvielen (maar dat bleek achteraf aan de tegenpartij beller te liggen) een goede reden om een ander toestel aan te schaffen voor 80 euro trok ik deze 2720 bij de 2e kans van een behoorlijk koude blauw bezorger vandaan.
Intern zijn de 8110 en 2720 (en de 800 though) helemaal gelijk, de snapdragon 205, 512 MB geheugen en 4 GB opslag zijn gelijk. Echter waar de 8110 blijft steken een KaiOS versie 2.5.1 (met een Nokia skin) draait de 2720 op 2.5.2 (zonder Nokia Skin) en dat scheelt een slok op een borrel. De verbeteringen die in dit .1 verschil zitten maken het toestel een stuk bruikbaarder dan zijn broer van vorig jaar.
Hardware
De 2720 is een klap telefoon, dat betekend dat hij lekker compact is, maar wel behoorlijk dik in je broekzak. Je kunt na het bellen lekker de telefoon dichtklappen met een ferme flats en je verbinding is verbroken. Het is niet zo lekker als het schuifje van de 8110 die je met een dramatisch gebaar kon dichtschuiven maar het werk prettig. En ik moet zeggen het toestel voelt ook nog best stevig aan bij het scharnierpunt iets wat altijd een drama was in de jaren 90 kan ik me herinneren.
Dit is de enige KaiOS telefoon die ik ken die een volume knop heeft, en dat is echt een gemis als die er niet meer is. Iemand bellen die hard praat is ineens geen ellende meer je kunt tijdens het gesprek makkelijk het volume instellen. Ook zit er een SOS/Google assistent knop op de telefoon. Dit kun je instellen als SOS dan gaat hij een lijst van 5 mensen bellen op de speaker als je deze ingedrukt houd. Een erg veilig idee voor mensen die slecht ter been zijn OID. Ik heb er de Google assistent onder gezet, deze knop is niet programmeerbaar dus je kunt niet zelf bepalen wat hij moet doen het is of SOS of de assistent.
Mijn toestel is de grijs zwarte versie, de kleur grijs lijkt erg op de kleur waarin in je jaren 90 je PC kast gespoten was. Het komt op mij erg nostalgisch over.
Als Accu heb je een 1500 mAh blokje die je klappendekletsbak ongeveer 2 dagen van stroom kan voorzien. Ze adverteren met veel hogere getallen maar in de praktijk bij 4G, wifi, synchronisatie ed blijft er 2 dagen over. De accu is wel verwisselbaar, maar het was vorig jaar nog erg lastig een vervangende accu te vinden (het is dezelfde accu als de 8110).
Op het 320x240 beeldschermpje van 2,8" kun je alles lekker scherp zien maar het blijft wel erg priegelig. Vooral als je een website gaat bezoeken dan is het echt pieter peuterig en gedoe.
De camera geeft je 2 MEGA PIXELS aan zinloze plaatjes. Bij mooi weer veel licht kun je wat zien maar verder is het best wel hopeloos. Hier ga je geen duizenden likes op insta mee verdienen. Maar dat is natuurlijk ook helemaal niet de bedoeling van deze telefoon. Ik heb een aanrijding gehad en ik kon prima de schade foto's opnemen etc. Wel lijkt hij me iets beter dan de camera van de 8110, deze kan in ieder geval een QRcode scannen dat is me bij de 8110 nooit gelukt. Ook onze slak is prima te fotograferen maar verwacht er niet teveel van. Ook de locatie van de camera is vreemd hij zit op de plek waar je vinger ook zit als je het toestel vast houd.
De speaker is "prima" hij gaat flink hard maar echt veel verschillende tonen zul je niet horen.
Het buitenscherm is een 96x96 pixel kleuren LCD die laat zien hoeveel notificaties je hebt en de tijd laat zien als je op een knopje drukt van het toestel. Ook volume aanpassingen komen hier in beeld als je MP3's afspeelt en de telefoon dichtgeklapt hebt.
In je toestel is plaats voor een SD kaart tot 128 GB, ik heb er een 32 GB ingedrukt en dat is meer en meer dan genoeg. Als je veel muziek hebt n die op je telefoon wilt afspelen dan kan een grotere handig zijn.
Er kunnen 2 micro sims in het toestel maar ik heb er maar 1 in, helaas is het andere simslot niet uit te schakelen dus hij verteld je altijd bij dat er niets in slot 2 zit.
Het werkt ook met gehoor apparaten, de alarmberichten van de overheid komen keurig binnen (met teruglees logboek). 4G over Wifi is ook aanwezig wat dat exact doet weet ik niet.
Er zit nog een vreemde bug die ervoor zorgt dat het toestel soms spontaan uitgaat. Ik ben nog in contact met KaiOS of dat aan mijn toestel of aan KaiOS ligt. Er zijn meer mensen die dit probleem hebben dus ik denk dat het een software/hardware probleem is.
Software
Zoals eerder vermeld draait dit toestel op KaiOS 2.5.2. en dat is een wereld van verschil tegenover versie 2.5.1 die op de 8110 draait.
Een verademing is dat je woorden kunt toevoegen in het woordenboek van je t9 tekst voorspelling. Dus eindelijk herkent mijn telefoon ook de namen van mijn kinderen en het woordje "de" wat in de vorige versie er niet in zat is ook toegevoegd.
Je kunt screenshots maken door * en # tegelijk in te drukken ook heel handig.
Ja telefoonboek kun je nu ook synchroniseren met Google, eerder kon je alleen importeren vanuit je Google maar nu schrijft hij dus ook weer veranderingen weg. Erg prettig, wel moet ik even vermelden dat hij wel erg vaak synchroniseerd, elke keer als je het telefoonboek openmaakt doet vorgt er een sync. Dat is in mijn ogen veel te vaak, een keer per dag lijkt me meer dan voldoende.
Er is een functie om het synchroniseren van je mail per uur te doen eerder was het maximaal per half uur.
Het hele OS is erg gericht op 3e wereld landen en is nog erg opkomend dat zie je ook in de functies en de ondersteuning. Alle apps zijn gratis maar er zitten zo goed als altijd advertenties van Kai's eigen platform in. Het zijn nu nog vooral advertenties voor andere apps en je ziet keer op keer dezelfde adds langskomen maar toch dit gat een probleem als ze straks groter zijn.
Wel grappig is dat door de 3e wereld en Idia focus van dit toestel je ook apps vind die je niet zo snal hier zult aantrefen. Zoals een Koran app die ook een voorlees functie heeft of een soort TikTok met vooral kleine filmpjes van Indiers die allerhande dingen doen.
Er zit in deze versie van KaiOS ook een file browser, iets wat echt een gemis was in de 8110 dit maakt het iets makkelijker om bestanden heen en weer te copyeren maar ideaal is het niet.
Google maps heeft geen point to point gesproken navigatie, je kunt wel een route plannen maar je moet zelf op volgende klikken als je een kruispunt gepasseerd bent. Iets wat je geld gaat kosten als een agent het ziet of en deuk als je niet oplet. Maps is dus alleen wandelend te gebuiken. Maar aangezien het een Webapp is (zoals alles in KaiOS) kan dat morgen zo weer anders zijn.
De muziek speler blijft een onding, het kan maar niet onthouden waarje bent gebleven. Dit maakt luisterboeken of podcasts onmogelijk. Elke keer beginnen die opnieuw. Voor muziek werkt het wel prima.
Dingen waar ik in het dagelijks gebruik vaak tegenaan loop:
* Geen Spotify of andere muziek stream apps (Er is inmiddels 1 radio stream app)
* Geen bank app zit er niet in ik heb ING en die site werkt ook niet je kunt niet inloggen de site blijft laden tot je accu leeg is.
* Geen parkeer apps.
* Geen apps voor je auto entertainment (Apple carplay of Android Auto)
* Geen point to point navigatie (TomTom).
* Geen podcast app.
* Ik kan mijn Sonos er niet mee bedienen.
Google Assistent
De Google assistent is een groot onderdeel van deze telefoon, via het speciale knopje roep je deze op en deze kan basis dingen doen. Hij is niet zo uitgebreid als een google assistent op een Android toestel maar kan behoorlijk meekomen.
Groot nadeel is dat de assistent niet in het Nederlands kan wat de bruikbaarheid weer veel minder maakt. Je kunt de assistent ook gebruiken om je berichten te laten uittypen zodat je niet de hele tijd met de 0/9 knopjes aan het drukken bent. gewoon inspreken en de assistent zet het voor je om in getikte tekst. Helaas dus niet in het Nederlands dus uittikken van tekst kan alleen in het Engels (Duits, Frans, Pakistaans of Hindi kunnen ook natuurljk

Totaal
Een veel beter KaiOS toestel dan zijn jaar oudere broer, alles werkt "sneller" en er zijn grote stappen gezet in algemene bruikbaarheid en QOL features. Echter je smartphone inleveren en alleen dit toestel gebruiken is moeilijk. Het is wel heel leuk om te zien waar KaiOS heengaat het is inmiddels het 3e OS naast Android en iOS voor mobiele telefoons en in India zijn ze de nr. 2 (na Android). Ze zijn als bedrijf heel benaderbaar en je ziet het OS per point release opknappen en verbeteren.
Als je de plons wilt wagen om eens uit de klauwen van Google (deels) te komen en het aandurft om eens weer digitaal te pionieren kan ik KaiOS aanraden en dan helemaal dit toestel een veel betere ervaring dan de 8110 van vorig jaar.
Wil je niet zoveel geld uitgeven kijk dan eens naar de KaiOS telefoons van Energizer maar die hebben minder goede specs (ja nog minder goed

[update]
13-12-2019 Na een firmware update heb ik geen random shutdowns meer gehad