Google Nest Hub - Chalk Review
De Nest Hub is een nuttige aanvulling in ons huishouden. Met spraakopdrachten kun je allerlei apparatuur aansturen en zoekopdrachten laten uitvoeren. Ook voor streamen van audio, video en TV is de Nest Hub makkelijk.
Pluspunten
- Mooi en duidelijk scherm
- Spraak herkenning
- Handig in gebruik
- Disney+ weergave
- TV weergave getest met Ziggo en T-mobile app
Minpunten
- geen Netflix
- Voet voelt wat goedkoop aan
- Geen extra aansluitingen
Review: Nest Hub
Op 4 oktober kregen wij de Nest Hub van het Tweakers.net team, die bij ons de Smarthome Security make over deden. Wij willen eerst bij deze het Tweakers team bedanken voor alle security spullen die ze bij ons hebben geïnstalleerd.
Eerst de beoordeling over de techniek, uiterlijk en gebruiksgemak.
Uiterlijk:
De Nest Hub heeft een 7inch touchscherm, die schuin op een voet gemonteerd is. De kijkhoek is goed. De voet zelf voelt en ziet wat goedkoop aan, omdat deze volledig is voorzien van een grijs schuimachtig materiaal. Gelukkig is de kwaliteit ervan wel goed. De Nest Hub heeft helaas geen USB of geheugenkaart aansluiting. Dat zou voor de weergave van voor foto’s en video handiger en sneller kunnen zijn. Er is alleen een aansluiting voor de power-adapter, want de Nest Hub is helaas niet oplaadbaar. Hierdoor kun je de Nest Hub eigenlijk maar op 1 plek gebruiken. Gemiste kans denk ik.
Het scherm ziet er mooi en strak uit. Het contrast en de helderheid van het scherm zijn voor ons prima met de standaard instellingen. Ook de kleurweergave is voor een 7 inch scherm zeer mooi en natuurgetrouw en gelukkig niet verzadigd. We hebben de scherminstellingen daarom ook niet veranderd.
Communicatie:
Het merendeel gaat via Wi-Fi. Voorwaarde voor een goed gebruik is dat het Wi-Fi signaal sterk en snel genoeg is. Bij ons is het Wi-Fi signaal op vrijdag 4 oktober geoptimaliseerd door de installatie van een Google Mesh systeem door het Tweakers team. Dat zit wel snor bij ons. Het geluid kun je, via Bluetooth, ook op andere luidsprekers zetten. Zelfs meerdere luidsprekers te gelijkertijd is mogelijk. De vertraging van de diverse speakers ten opzichte van elkaar zijn in de Google Home-app goed in te stellen.
Geluid:
De ingebouwde luidsprekersysteem is niet uitmuntend, maar zeer zeker niet slecht. Je kunt, denk ik, ook niet meer verwachten. Soms klinkt de Google Nest Hub soms net wat te schel, maar voor de Nest Hub en de bijbehorende toepassingen audio en video is het goed genoeg.
Ik kan het over hoge-, midden- en bastonen hebben, maar de beleving en beoordeling is voor iedereen anders. Als je een audiofiel bent, zal je de geluidsweergave op alle vlakken niet goed vinden. Voor de gemiddelde leek op audio gebied, zoals ik, is het geluid goed genoeg.
Als je beter geluid wilt hebben kun je beter een externe luidspreker te gebruiken. De koppeling hiervan gaat redelijk simpel.
Software/aansturing:
Zoals al aangegeven is het een touchscreen, die netjes en goed reageert op aanraking zonder dat je hard moet drukken. Verder gebruik je je stem om direct Google assistent opdrachten te laten uitvoeren. Deze klinkt wat houterig, maar gelukkig is wel in het Nederlands. Soms begrijpt de assistent de opdracht niet. Ze geeft dan aan dat ze je niet kan helpen en dat ze nog lerende is. Wat dat laatste ook mag betekenen. Al met al kon Google assistent, zonder inleren, mijn bas stem en de stemmen van mijn vrouw en 2 dochters goed herkennen. Alleen als bijvoorbeeld de muziek te hard staat heeft de microfoon van de Nest Hub er moeite mee om onze stemmen te horen.
Eerste gebruiksindrukken:
Na wat basic uitleg van het Tweakers team zijn we er zelf mee aan de slag gegaan.
De eerste indruk van ons was: de Google Nest Hub is een leuke gadget, die ook nog eens zinnig is om te hebben en om te gebruiken.
De Google Nest Hub staat bij ons in de keuken op ons keukeneiland. Op die plek staat de Nest Hub het meest centraal om er gebruik van te maken. Natuurlijk was de Nest Hub, zoals ieder nieuwe gadget, een leuk speeltje om mee te spelen. De raarste vragen werden gesteld om te kijken hoe Google assistent reageert op de gestelde vragen. Soms waren de antwoorden hilarisch. Nu na een week is het nieuwe eraf en wordt de Nest Hub nuttig gebruikt.
Wat nog steeds een beetje onwennig is, is dat je altijd voor een opdracht “Hey Google” moet zeggen.
Zelf ben ik er mee aan de slag gegaan om o.a. de Philips HUE lampen te bedienen en mijn 2 Chromecast dongels te gebruiken. Je moet eerst Philips HUE koppelen aan Google Nest voordat je de Nest Hub kunt gebruiken met Philips HUE. Omgekeerd is nog niet mogelijk, want ik kan niet via de HUE app Google Nest aansturen. Het koppelen gaat via de Philips HUE site. Zelf heb ik in een browser gezocht op HUE koppelen aan Nest. Daarna was het simpel om dit te doen. Als koppeling is gemaakt kun je via de Google Home App alle Nest en HUE apparatuur bedienen en instellen.
Tip: als je iets wilt veranderen in de Nest Hub instellingen zoek het op internet hoe je het kunt instellen. Gaat vele malen sneller.
Zo kun je de Screensaver veranderen van je Nest Hub met de foto’s in één van je Google foto albums. Helaas kun je niet foto’s selecteren in je eigen netwerk.
Je agenda kun je ook laten weergeven/vertellen. Wat me opviel is dat bij een wedstrijd van één van mijn dochters de Google assistent Italiaans ging praten, omdat het eerste woord van de afspraak Avanti was. Helaas ben ik er nog niet achter gekomen hoe de Nest Hub meerdere agenda’s kan weergeven van de diverse huisgenoten.
Verder ben ik na een week testen erachter gekomen dat de Nest Hub ook de Ziggo Go app en de TV-Anyware app van T-mobile ondersteund. KPN TV of andere providers weet ik niet, want die heb ik niet getest. M.a.w.: Je hebt nu een 2de of 3de scherm om je favoriete TV programma te kijken. Netflix streamen is helaas op dit moment nog niet mogelijk. Hopelijk gaat dat in de nabije toekomst gebeuren. Wat tot mijn verbazing wel kan, is het streamen van het nieuwe Disney+ kanaal op de Nest Hub. M.a.w.: Netflix loopt op dit gebied achter t.o.v. van het nieuwe streamingskanaal van Disney. Wel kan je zeggen “hey Google: speel Netflix Stranger things op woonkamer TV”. Via mijn Chromecast wordt dan de Netflix serie afgespeeld. Wel moet je via je Home-app de Nest Hub de Netflix activeren.
Eindoordeel:
De Nest Hub is een mooie en nuttige aanvulling in ons huishouden. Met spraakopdrachten kun je allerlei apparatuur aansturen en zoekopdrachten laten uitvoeren. Ook voor streamen van audio, video en TV is de Nest Hub een waardevolle toevoeging in onze woning.
Natuurlijk kan er altijd wat verbeterd worden, zoals een aansluiting USB-aansluiting of SD card slot. De meerwaarde zou echt verbeterd kunnen worden door hem mobieler te maken in huis. Een oplaadbare Nest Hub zou denk ik daarom functioneler zijn. Netflix streamen op het de Google Nest Hub zou ook wenselijk zijn.