Inhoudsopgave- Inleiding
- Accu
- Geluid
- Besturingssysteem
- Conclusie
Vanuit Tweakers en Belsimpel heb ik de mogelijkheid gekregen om een Sony Xperia 5 twee weken te gebruiken en daarna te beoordelen. Dank voor deze mogelijkheid. Voor het beoordelen worden er vanuit Tweakers, Belsimpel of Sony geen verplichtingen gesteld over wat er van het toestel gevonden moet worden. Wat ik hier geschreven heb, is dan ook helemaal mijn eigen mening en zo kritisch mogelijk. Mijn eigen telefoon is de Huawei P30 Pro, en dit perspectief zal soms mijn bevindingen een beetje kunnen kleuren. Ik zal echter proberen zo objectief mogelijk naar het toestel te kijken.
De Xperia 5 is uitgebracht als 'klein' broertje van de grotere Sony Xperia 1. Gelukkig heeft Sony de Xperia 5 wel grotendeels gebaseerd op de Xperia 1, waarbij vooral het verschil in de resolutie van het beeldscherm het grootste verschil maakt tussen de twee toestellen. Als ik alvast een kleine spoiler mag geven: ondanks de lagere resolutie op papier, denk ik niet dat het beeldscherm een reden hoeft te zijn om de Xperia 5 links te laten liggen en te kiezen voor de Xperia 1. Sony heeft namelijk voor de Xperia 5 een erg goed beeldscherm gebruikt in een erg goede telefoon. Maar dat betekent (helaas) niet dat er niets aan te merken valt aan de Xperia 5.

De Xperia 5 is een smartphone die zich in de markt bijzonder maakt door zijn 21:9 beeldscherm. Door dit formaat is het toestel relatief erg slank, terwijl het wel een beeldscherm van 6,1 inch bezit. Dit scherm is een HDR Oled scherm met een resolutie van 1080 x 2520 pixels. Het totale formaat van het toestel is 158 x 68 x 8,2 mm en het gewicht is 164 gram. In mijn handen is dit een erg aangename breedte. Ik kan makkelijk de onderkant van het toestel bedienen met één hand, waardoor het ook een stuk gemakkelijker is om het toestel even snel met één hand te gebruiken. Door de lengte van het toestel is het wel echt onmogelijk om de bovenkant de bereiken met één hand zonder enige handgymnastiek uit te voeren. Het gewicht is naar mijn mening aan de te lage kant, maar dat komt vooral doordat ik een zwaar toestel kan waarderen. De voor- en achterkant van het toestel zijn voorzien van Corning Gorilla Glass 6 en Sony heeft aan de voorkant ook een notificatieled opgenomen.
Naast het opmerkelijke formaat, is dit een high-end smartphone zoals je in 2019 kan verwachten. De processor is een Qualcomm Snapdragon 855 en het toestel heeft 6 GB RAM en 128 GB UFS-geheugen. Dit geheugen kan tevens uitgebreid worden met een micro sd-kaartje van maximaal 512 GB. Wanneer er geen sd-kaartje in het toestel zit, kan de ruimte van dit kaartje tevens gebruikt worden voor een tweede nano-simkaart. De batterij heeft een grootte van 3140 mAh en het toestel is stofdicht en waterbestendig volgens de certificaten IP65/IP68. Dit houdt in dat het toestel ertegen kan wanneer er water op wordt gespoten en wanneer hij tot 1 meter onder water komt te liggen. Het toestel beschikt op de achterkant over drie 12 MP camera's, waarvan de hoofdcamera een 26 mm F1.6 lens heeft met OIS en een sensor van 1/2,6 inch. De breedbeeld-camera heeft een 16 mm F2.4 lens zonder OIS en een sensor van 1/2,4 inch. De zoom-camera heeft een 52 mm F2.4 lens met OIS en een sensor van 1/3,4 inch. De camera aan de voorzijde is een 8 MP camera met F2.0 lens en een sensor van 1/4 inch. Qua connectiviteit heeft het toestel NFC, bluetooth 5.0 en Wi-Fi IEEE.802.11a/b/g/n/ac. Het geluid wordt voorgebracht uit stereoluidsprekers. De Xperia 5 wordt geleverd in een mooie compacte doos. In deze zit, naast het toestel, een usb-c tot usb-c kabel, een oplader, een headset met 3,5mm jack, een verloopkabeltje van usb-c naar 3,5mm jack en wat papierwerk. Het is bijzonder dat Sony een headset meelevert met een 3,5mm jack, terwijl het toestel helemaal geen 3,5mm poort heeft.
Om een idee te geven over de kracht van de interne onderdelen, heb ik verschillende benchmarks gedraaid. Ik zal de resultaten verder niet bespreken, maar het is duidelijk dat dit misschien niet het meest krachtige apparaat is van dit moment, maar dat hij desondanks genoeg power heeft. De eerste afbeelding laat twee benchmarks van 3DMark zien. De tweede afbeelding gaat in op een vier benchmarks van Antutu en de derde afbeelding laat drie benchmarks zien van Geekbench. In dagelijks gebruik is het een snel toestel dat gemakkelijk vele apps kan draaien. Spelletjes spelen ook zeer goed, ik ben geen echte gamer op mijn telefoon maar Mario Kart speelde erg soepel.
 |  |

Zoals gezegd onderscheidt het toestel zich door het langwerpige design. Dit design is verder erg mooi en goed afgewerkt. Het glas van de voor- en achterkant loopt erg soepel over in de glanzende zijkanten. Het scherm is daarnaast, in tegenstelling tot sommige toestellen van o.a. Samsung en Huawei, mooi recht en niet aflopend aan de randen. Door te kiezen voor een glazen achterkant, heeft Sony dit toestel een mooi strak design gegeven, maar hierdoor is het toestel wel gevoelig voor krassen. Gelukkig is er na twee weken gebruik zonder hoesje nog geen enkel krasje zichtbaar. De lange termijn zou moeten uitwijzen hoe duurzaam dit glas is, maar het scheelt dat Sony voor het glas gekozen heeft voor het nieuwste Corning Gorilla glas. Een ander nadeel van het gebruik van glas is dat het toestel vrij glad is als je het vasthoudt, maar gelukkig is dit niet heel erg doordat het toestel stevig vast te houden is door het slanke formaat. De zijkanten voelen ook erg stevig aan en zien er mooi uit. Opmerkelijk hierbij is dat Sony de antennelijnen erg netjes heeft weggewerkt in de zijkanten. Enkel als je er goed erop let, zijn deze banden zichtbaar, maar normaal gesproken vallen ze niet op. Al met al heeft Sony van de Xperia 5 een erg stevig en mooi toestel gemaakt. Wat ik wel jammer vind van het design, is dat de camera's door middel van een stukje glas uitsteken uit de achterkant. Dit is helaas bij bijna alle toestellen hedendaags het geval, maar ik blijf het toch jammer vinden.
Aan de linkerkant van het toestel is de gleuf te vinden waar de simkaart(en) en micro sd-kaart geplaatst kunnen worden. Aan de bovenkant bevindt zich een microfoon en aan de onderkant zit een usb-c poort, een speaker en nog een microfoon. Aan de rechterkant zijn vervolgens alle knoppen te vinden. Een groot pluspunt is dat Sony op de Xperia 5 een losse knop heeft opgenomen voor de camera. Dit doet Sony al jaren bij haar toestellen, en gelukkig is het bij dit toestel niet anders. Door deze knop kan snel de camera geactiveerd worden zonder het toestel aan te zetten en kan er gemakkelijk los scherpgesteld worden alvorens een foto te schieten. Naast deze cameraknop, bevinden de volumeknoppen en standby-knop zich aan de rechterkant. Tevens is aan deze kant de vingerafdrukscanner opgenomen. De vingerafdrukscanner werkt snel en is gepositioneerd op een plek waar gemakkelijk je rechterduim rust. Helaas werkt de scanner niet altijd even goed. Ik vermoed dat de scanner ongeveer 80% van de keren mijn duim heeft kunnen herkennen, maar bij de overige 20% van de gevallen moest ik handmatig mijn code invoeren. Dit is geen dramatische score, maar ik had het toch prettiger gevonden als hij mijn duim nog iets vaker had herkend. Daarnaast is het jammer dat de standby-knop niet opgenomen is in de vingerafdrukscanner, want dit was toch iets efficiënter geweest. Bovendien is de standby-knop onder de vingerafdrukscanner geplaatst, waardoor deze knop erg laag zit. Alle knoppen hebben wel als voordeel dat ze erg stevig zijn en een goede 'klik' geven als je ze indrukt.
Het toestel heeft een sterke trilfunctie die ervoor zorgt dat geen melding onvoorzien voorbij komt. Daarnaast presteert het toestel ook erg goed op de andere fundamentele onderdelen van een telefoon: het bereik is altijd erg sterk geweest en telefoongesprekken waren duidelijk en helder voor zowel mij als de persoon aan de andere kant van het gesprek.
 |  |

Het beeldscherm heeft een verhouding van 21:9. Dit betekent dat het scherm ideaal is voor het lezen van tekst op een website of het scrollen in apps die met een lijstweergave werken, zoals Twitter en Instagram. Ook is de weergave van 21:9 filmpjes erg mooi op dit scherm, maar helaas zijn de meeste gangbare filmpjes niet van deze ratio, dus dat betekent dat er bij de meeste filmpjes grote zwarte randen aan de zijkanten het scherm zitten. Deze randen zijn niet storend, aangezien zij diep zwart zijn door het oled scherm. Maar het blijft toch zonde voelen. Verder voelt het scherm goed scherp aan en spatten de kleuren ervan af. Vanuit de instellingen kan de witbalans ingesteld worden en tevens kan gekozen worden voor een standaard beeldkwaliteit (waarbij de kleuren levendiger worden en het kleurengamma uitgebreid wordt) of voor een creator modus (waarbij het scherm een accurate reproductie van de door de maker beoogde weergave neerzet). Welke instelling ook gekozen wordt, het scherm ziet er erg goed uit. Wanneer het scherm vanuit een hoek bekeken wordt, dan krijgt het scherm een lichte blauwtint, maar zelfs onder een extreme hoek blijft het scherm goed afleesbaar. De maximale helderheid is hoog genoeg om ervoor te zorgen dat het beeldscherm afleesbaar is in een felle zon buiten, maar dit had nog wel net iets beter gekund. De helderheid kan gelukkig erg laag, waardoor het toestel 's avonds ook fijn gebruikt kan worden.
Vanuit de instellingen is het ook mogelijk om op de Xperia 5 een always-on-display aan te zetten. Hiermee laat het toestel constant de tijd, de datum en het batterijpercentage zien. Wanneer er een melding binnenkomt, komt deze hier ook bij te staan. Door het oled scherm kost dit gelukkig niet super veel batterij, en het is naar mijn mening een nuttige toevoeging voor als het toestel op je bureau ligt. Doordat het klokje en de bijbehorende informatie per zoveel minuten van plek verandert, is de kans op inbranden gelukkig ook niet groot. Vanuit de instellingen is het ook mogelijk om het always-on-display enkel aan te laten gaan wanneer je het toestel oppakt. Daarnaast viel het me op dat er sowieso veel tekst op het scherm geplaatst kan worden. Wanneer vanuit de instellingen alle beeldinstellingen op zo klein mogelijk gezet worden, dan kan de Xperia meer tekst kwijt op zijn beeldscherm dan de P30 Pro (zie afbeeldingen voor een voorbeeld met een boek).

Aan de achterzijde bevinden zich drie camera's. De software voor deze camera's is gemakkelijk te gebruiken en hij kan ook snel de foto's schieten. Na het maken van een foto kan het echter wel een paar seconden duren voordat deze is opgeslagen, maar dit verhindert het nemen van de volgende foto niet. Verschillende aspecten kunnen in de automatische modus ingesteld worden, zoals de verhouding van een foto, de hoeveelheid licht en de warmte van het licht. Daarnaast is er ook een handmatige modus aanwezig waarin de professional goed hun gang kan gaan. Ik ben echter geen professional en heb dan ook alle foto's geschoten met de automatische modus. De software is daarbij overzichtelijk en is geen enkele keer bij mij vastgelopen.
Foto's 1, 2 en 3 laten goed zien wat de verschillen zijn tussen de normale lens, de ingezoomde lens en de groothoeklens. De foto van de normale lens is iets lichter dan de foto van de groothoeklens, maar hij is weer iets donkerder dan de foto van de ingezoomde lens. De kleuren van de groothoeklens en de normale lens lijken erg dichtbij elkaar te liggen, in tegenstelling tot de kleuren van de foto van de ingezoomde lens. De groothoeklens zorgt ervoor dat er veel in een foto opgenomen kan worden, maar helaas maakt hij rechte lijnen wel een klein beetje krom. Desondanks maken alle drie de camera's erg mooie foto's en zorgen de groothoeklens en ingezoomde lens voor leuke perspectieven.
Foto's 4, 5 en 6 laten ook mooi de verschillende tussen de drie lenzen zien. Het was wederom een goed verlichte dag, dus alle drie de camera's weten mooie plaatjes neer te zetten.
De ingezoomde lens en de groothoeklens zorgen dus voor leuke perspectieven om mee te spelen, maar voor de beste fotokwaliteit, zal toch echt de gewone camera gebruikt moeten worden. Foto 7 laat zien dat hij het binnen ook erg goed doet. Wanneer het toestel echter meegenomen wordt in het donker, dan weet de camera helaas niet het altijd even goed te doen. Foto's 8 en 9 laten zien dat de camera, als er genoeg licht is van lampen, ook in het donker een mooi plaatje weet te schieten, maar foto 10 maakt helaas duidelijk dat wanneer er weinig licht overblijft, de camera er niet een mooie foto van weet te maken. De camera aan de voorzijde weet mooi foto's in goed verlichte omstandigheden te schieten, maar verwacht ook van deze niet al te veel wanneer het enigszins donkerder wordt.
Om ook nog een impressie te geven van de videokwaliteiten van de normale camera, heb ik het volgende filmpje gemaakt. Volgens mij is de kwaliteit niet geweldig. Terwijl de trein langzaam reed en ik het toestel erg stil hield, is het beeld namelijk niet super scherp. Maar zoals al gezegd ben ik geen professional op het gebied van de camera, dus wellicht is er meer uit te halen wanneer de (vele) handmatige instellingen gebruikt worden. Het is mogelijk om met 125fps stukken van het filmpje te vertragen. Helaas is de super-slow motion optie van de Xperia 1 niet opgenomen in deze Xperia 5, maar dit is voor mij geen groot gemis omdat het weinig toevoegt voor mij.

De grootte van de accu bedraagt 3140 mAh, wat op papier niet erg groot is voor een toestel met een scherm van 6,1 inch. In gebruik houdt dit toestel het echter gemakkelijk een zware dag vol. Na een screen-on time van 4+ uur over twee dagen had de batterij nog 31% over, zoals te zien is in de afbeelding hieronder. Wanneer het toestel niet zwaar gebruikt wordt, houdt hij het makkelijk meerdere dagen vol voordat de accu leeg is. Wanneer de accu opgeladen dient te worden, dan kan dit via het meegeleverde usb-c kabeltje. Laden hiermee gaat helaas wel erg langzaam. Ik heb het toestel volledig leeg laten lopen, om vervolgens te meten hoe snel de accu weer vol liep. In 30 minuten wist het toestel van 0% naar 29% te gaan, hetgeen niet echt snel is. Daarna was het toestel 54% vol na een uur en hij was helemaal vol na 2 uur en 21 minuten. Via de website claimt Sony echter dat de accu 50% op kan laden binnen een half uur, dus ik denk dat ik niet de juiste oplader in de doos heb gekregen. De meegeleverde oplader paste überhaupt niet op de meegeleverd kabel, dus de kans is groot dat de oplader niet de juiste was. Bovenstaande metingen kunnen dus het beste gelezen worden als de resultaten van laden met een gewone lader. Met een snellader zal de Xperia 5 waarschijnlijk een stuk sneller laden. Helaas heeft Sony niet de mogelijkheid toegevoegd om de Xperia 5 draadloos op te laden, terwijl dit niet erg lastig zou zijn geweest door de glazen achterkant. Wat wel erg goed is van Sony, is dat er in de software de mogelijkheid is opgenomen om de batterij beter te verzorgen door het toestel pas volledig vol te laten laden vlak voordat hij van de lader wordt gehaald. Dit zou de levensduur van de batterij ten goede moeten komen.
 |  |

De Xperia 5 heeft twee speakers meegekregen, eentje onderaan het toestel en eentje op de normale plek om mee te bellen. Deze twee speakers zorgen ervoor dat geluid van films en muziek via stereogeluid hoorbaar zijn. Dit geluid klinkt redelijk goed en kan redelijk hard, maar verwacht natuurlijk geen harde bass. Sony heeft een optie toegevoegd wat het dynamic vibration noemt. Deze optie zorgt ervoor dat de trilmotor op bepaalde momenten trillingen laat voelen om het geluid extra gevoel mee te geven. De intensiteit van deze trillingen kunnen ingesteld worden, maar voor mij voegde deze optie helemaal niets toe. Het is ook mogelijk om een soort van Dolby Atmos aan te zetten waarbij ook grafische equalizer ingesteld kan worden. Op papier is dit misschien een leuke optie, maar het voegde eveneens voor mij weinig toe. Het gebruik van stereoluidsprekers vond ik wel een waardevolle toevoeging. Er zijn ook verschillende technieken (DSEE HX, LDAC en Aptx-HD) toegevoegd om ervoor te zorgen dat draadloze audio goed naar voren komt, en dit is dan ook zeker een onderdeel waar de Xperia 5 het heel goed op doet. Mijn draadloze earbuds (welke eveneens Aptx-HD ondersteunen) hielden een erg stabiele verbinden via bluetooth 5.0 en het geluid was erg helder en zonder lag. Hierbij viel mij ook op dat het volume van mijn earbuds een stuk hoger kon dan bijvoorbeeld via mijn P30 Pro. Het is wel jammer dat Sony geen 3,5mm poort heeft opgenomen op het toestel. De meegeleverde headset is een headset die niet helemaal in je oor gedrukt hoeft te worden. Dit heeft als voordeel dat het prettiger is om langer te dragen, en je wordt niet helemaal afgezonderd van de buitenwereld. Het geluid uit deze headset is niet geweldig, maar het is toch fijn dat hij in de doos werd meegeleverd.

Het besturingssysteem van de Xperia 5 is Android 9.0 met daar overheen een lichte schil van Sony. Het is jammer dat Sony het niet voor elkaar heeft gekregen om dit toestel uit te geven met Android 10, iets wat bijvoorbeeld Oneplus wel is gelukt. Sony probeert erg qua uiterlijk bij het uiterlijk van stock Android te blijven, en daardoor voelt de telefoon ook lekker snel aan. Dit is dan ook een goede keuze naar mijn mening. Sony voegt wel bepaalde extra's toe aan de software. Zo is het mogelijk om het scherm aan te laten staan zolang er naar het scherm gekeken wordt, kan er ingesteld worden dat door dubbel op het scherm te klikken als hij uitstaat, het apparaat aan gaat en is er een zijsensor waarmee apps opgeroepen kunnen worden. Deze zijsensor werkt helaas wel slecht, en het is mij dan ook niet gelukt om deze sensor stabiel te gebruiken om snel apps te starten. Wat wel prettig is, is dat Sony verschillende mooie achtergronden en klok-widgets heeft toegevoegd aan het toestel.
De software werkt vloeiend, maar is gelukkig ook erg stabiel. Ik ben geen vastlopers tegengekomen en Sony heeft begin oktober de beveiligingsupdate van oktober vrijgegeven, dus het updatebeleid van beveligingsupdates is goed geregeld. Na het instellen van het toestel valt wel op dat Sony verschillende bloatware heeft toegevoegd aan het toestel, zoals bijvoorbeeld booking.com en amazon shopping, maar gelukkig kunnen deze verwijderd of uitgezet worden. Al met al is de software erg prettig om te gebruiken en is vanuit de play store het toestel naar alle smaken in te stellen.

Alles samengenomen vind ik de Xperia 5 een erg goed toestel. Het beeldscherm is scherp, kleurrijk en zwart is ook echt zwart. De behuizing voelt erg stevig aan en door het bijzondere 21:9 formaat heb je altijd een lekker groot scherm bij je in een toestel wat nog prima met één hand gebruikt kan worden. De accuduur houdt het makkelijk een zware dag vol (zelfs meerdere dagen met licht gebruik) en de veelzijdige camera's schieten mooie plaatsen bij voldoende licht. De software is niet het nieuwste van het nieuwste, maar het toestel is gelukkig wel erg snel en stabiel. Al deze punten zijn echter ook te zeggen over verscheidene andere toestellen in de smartphonemarkt. Sony heeft met de Xperia 5 een erg goed toestel neergezet, maar de concurrenten hebben dat ook gedaan. Voor de prijs van €799 is dit een erg goed toestel welke zich goed kan meten met anderen rond deze prijsklasse (wanneer meegenomen wordt dat Sony op dit moment draadloze earbuds ter waarde van €250 meelevert bij de Xperia 5, dan is dit toestel het geld meer dan waard). De Xperia 5 is het perfecte toestel voor iemand die graag een goede telefoon wil met een groot scherm in een relatief compacte factor. En de uitstekende accuduur is daarbij mooi meegenomen. Mochten echter een uitstekende camera (in het donker) en de nieuwste software de belangrijkste attributen zijn voor iemand, dan kan diegene beter verder kijken naar een ander toestel.
Bedankt voor het lezen van mijn review. Mochten er nog vragen zijn, of opmerkingen over hoe ik deze review kan verbeteren, dan hoor ik dat graag